DEL SOL - automatyczna antena
Coś dla crxowych audio

Posty: 46   •   Strona 1 z 4   •   1, 2, 3, 4
Avatar użytkownika
PiXeL
 
Posty: 21
Dołączył(a): 2008-07-28, 21:03
Lokalizacja: Wrocław/Opole

DEL SOL - automatyczna antena

przez PiXeL » 2010-08-02, 21:58

Witam,
Mam takie pytanie, czy ktoś z Was dokładał do del solki automatyczną antenę? Mam zwykłą manualną i zastanawiam się czy jest przygotowana instalacja pod elektryczną.
Wiem, że można sprawdzić ściągając tapicerkę, ale najpierw zapytam. :razz:

Avatar użytkownika
freelanc3r
 
Posty: 511
Dołączył(a): 2007-09-30, 15:14

przez freelanc3r » 2010-08-02, 23:22

wydaje mi sie ze ty masz automatyczna tylko sie tobie zepsula :D
ja mialem przez prawie rok automata, i nagle odmowila posluszenstwa i sterczy badyl :P

Avatar użytkownika
Diups
Moderator
 
Posty: 1391
Dołączył(a): 2006-08-20, 16:34
Lokalizacja: Kraków

przez Diups » 2010-08-03, 10:18

eee... dlaczego ma mieć automata ?
jak wysuwa i wsuwa bez oporu ręką to ma manual
co do instalki to nie wiem czy jest,
ale to przecież podpięcie jak pod zwykłą pewnie
+ kabel sygnałowy do radia żeby wypuścił antenę do góry po włączeniu
Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie ale wydaje się być to zupełnie proste do ogarnięcia i jakoś nie czasochłonne
DELSLOW PROJECT
[center]Mój ulubiony cytat na tym forum skierowany do mnie to:
Dratinni napisał(a):odezwał się ten co ma del sol i go nie stać na dokładki i siatex
[/center]

Jerr
 
Posty: 1126
Dołączył(a): 2008-06-22, 20:51

przez Jerr » 2010-08-03, 12:33

Diups napisał(a):eee... dlaczego ma mieć automata ?
+ kabel sygnałowy do radia żeby wypuścił antenę do góry po włączeniu


+ zasilanie, bo sygnał z radia ma zbyt małą wydajność prądową a poza tym trzeba zmieniać polaryzację na silniku ;)

Avatar użytkownika
PiXeL
 
Posty: 21
Dołączył(a): 2008-07-28, 21:03
Lokalizacja: Wrocław/Opole

przez PiXeL » 2010-08-03, 23:20

W ramach wyjaśnienia to mam manualną na 100%. Pytam, bo nie mam czasu żeby zerknąć czy wiązka na automatyczną jest na miejscu, a chciałbym już coś zamówić, kupić, bo jak się zabiorę za rozbieranie to żeby mieć co trzeba. ;)

budzikmat
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2010-12-07, 16:03
Lokalizacja: Myszków woj. śląskie

przez budzikmat » 2010-12-07, 16:17

W seri były zakładane automaty i były do niej instalacje ale jesli masz monuala to pewnie instalacji nie bedzie ja mam automat i miałem po urywane kable a z tego co mowił mi znajomy leciały one do radia tz gdy właczasz radio to sie wysówa lub kolo swiateł przeciw mgielnych masz przełacznik aux i do niego sie podłacza

Avatar użytkownika
Matti5d
 
Posty: 862
Dołączył(a): 2006-08-19, 17:35
Lokalizacja: SG

przez Matti5d » 2010-12-07, 17:11

budzikmat, wiesz ze cos dzwoni, ale do konca nie wiesz gdzie.

Antena jesli jest automatyczna, wlacza i wylacza sie razem z radiem.

Przycisk AUX LT sluzy do odpalania swiatel przeciwmgielnych i wystepuje w wersjach USDM.

Avatar użytkownika
DamianHonda
 
Posty: 670
Dołączył(a): 2010-10-09, 20:49

przez DamianHonda » 2010-12-07, 17:50

Elektryczna musi miec poprowadzoną wiązke z prądem żeby się wysówała, pewnie jak fabrycznie masz manuala to ta wiązka nie jest pociągnięta. Jak wymieniałem u siebie automat na manuala to ta wiązka była podpięta do mechanizmu wysuwającego antene. Ogólnie to się mega namocowałem żeby tą starą wyjąć(nie zawsze jest to takie proste wbrew pozorom, musiałem łamać plastiki trzymające antene w budzie). Zanim zaczniesz wymieniać antene zobacz czy bezproblemu da się odkrecić starą i ją wyjąć bo jak nie to ja bym sie nie czepiał bo sobie roboty zafundujesz na dlugie popołudnia. Jakby co to mam el. mechanizm wysuwania anteny wraz z anteną z obłamanym bagnetem. Taka rada z mojej strony.

Avatar użytkownika
Vermilion
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 2010-07-22, 01:18
Lokalizacja: Wałcz/Bydgoszcz

przez Vermilion » 2011-01-04, 17:33

Ja mam pytanie odnośnie mojej del solki. A więc odkąd kupiłem auto to jeżdżę z anteną Boscha przyklejoną do szyby przedniej. Przy zmianie radia postanowiłem spróbować podpiąć antenę oryginalną/tylną. Problem w tym że też nie wiem czy jest elektryczna, a nie chcę rozbierać w zimę pod blokiem pół auta, żeby zobaczyć co w trawie piszczy

Więc antena nie wysuwa się razem z włączeniem radia (wpiąłem po prostu od niej kabel w radio, nic więcej). Problem w tym, że ręcznie też nie da się jej wysunąć, nie ma nawet za co tam złapać, żeby za nią pociągnąć do góry. Po włączeniu radia, antena zostaje schowana, a radyjo odbiera tylko jedną stację (co prawda bardzo czysto xD) i nic więcej.

Mam jeszcze takie pytanie. Którędy idą kable od anteny do radia? Głównie chodzi o ten od ew. zasilania. Pytam, bo pod plastikami tylnymi (tam gdzie są schowki) leży odłączony, zwinięty kabel, który chowa się w karoserii w okolicach anteny. Co najdziwniejsze w połowie posiada jakiś dziwny, prosty włącznik, najpewniej
niefabryczny.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Avatar użytkownika
pusty24
 
Posty: 3561
Dołączył(a): 2006-01-13, 01:35
Lokalizacja: DUB/KRK/N.BRZESKO

przez pusty24 » 2011-01-04, 17:57

niektore radia nie maja sterowania antena,jak mialem sonu to antena sie nie wysowala a panasonic robi taki trick :ok:
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

Avatar użytkownika
Vermilion
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 2010-07-22, 01:18
Lokalizacja: Wałcz/Bydgoszcz

przez Vermilion » 2011-01-04, 18:11

Teraz podpinałem tą antenę do Pioneer, nowe radio dopiero przyjdzie i będzie to Sony.

Mimo wszystko chciałbym się najpierw dowiedzieć jak organoleptycznie sprawdzić czy antena jest el. czy manualna. Manualna domyślam się powinna mieć jakiś uchwyt czy coś, żeby ją wyciągnąć, a moja jest schowana do środka szczelnie.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Avatar użytkownika
DamianHonda
 
Posty: 670
Dołączył(a): 2010-10-09, 20:49

przez DamianHonda » 2011-01-04, 18:53

Zajzyj pod dywanik to wiele nie kosztuje, a sprawa będzie jasna.

Avatar użytkownika
Vermilion
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 2010-07-22, 01:18
Lokalizacja: Wałcz/Bydgoszcz

przez Vermilion » 2011-01-04, 19:55

Pytanie tylko pod który dywanik i czego mam tam szukać? Czytałem ten temat z 10 razy ale dalej nie znam odpowiedzi jak to sprawdzić.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

Avatar użytkownika
DamianHonda
 
Posty: 670
Dołączył(a): 2010-10-09, 20:49

przez DamianHonda » 2011-01-04, 20:01

O tak robisz: Otwierasz bagaznik i odchylasz dywanik boczny z prawej strony (tam jest antena). Zaglądasz tam, pomagając sobie zdolnościami manualnymi próbujesz wyczuć ręką antena jest automatyczna, tzn czy ma system wysówania anteny.
Coś takiego: to zdjecie anteny wyciągnietej z mojej soli, zamontowałem ręczną czyli sama antena bez tego jajca :rotfl:

Avatar użytkownika
Vermilion
 
Posty: 1120
Dołączył(a): 2010-07-22, 01:18
Lokalizacja: Wałcz/Bydgoszcz

przez Vermilion » 2011-01-05, 19:55

Ok mam elektryczną. Teraz którędy idzie kabel od zasilania i ilo żyłowy jest?
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

  Następna strona
Posty: 46   •   Strona 1 z 4   •   1, 2, 3, 4

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Teraz jest 2019-06-18, 22:42