D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

Posty: 13   •   Strona 1 z 1
pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-05, 11:41

Witam

Czy ktoś przerabiał temat przejścia z obd0 na obd1 z aparatem z h22 td-60u ? Podobno działa bez problemu i pasują dwie z trzech łapek, jednak u mnie są jakieś problemy. Czy kolejność kabli zostaje stara czy ta z h22a ? czy mogę dalej używać czujnika na wałku wydechowym ?
Liczę na podpowiedzi.

Pozdrawiam

Avatar użytkownika
Wenega
 
Posty: 1034
Dołączył(a): 2012-05-22, 10:15
Lokalizacja: Oleśnica

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez Wenega » 2015-10-07, 08:38

musisz przelutować kostki wiązki silnikowej wg schematu dostępnego na forum. czujnik na wałku wydechowym niepotrzebny będzie.
ED9 by Wenega
http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=62748

adami
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2014-07-30, 23:59

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez adami » 2015-10-08, 20:19

To jest ten patent z aparatem od H22 w D serii DOHC na wiązde OBD1? Bardzo chętnie obadam temat bo te aparaty są tańsze od td43u. Nie prościej przerobić mocowanie aparatu od choćby D15B7? Chyba podobna przeróbka a cześci do D15B7 są tanie i dostępne.

pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-10, 21:40

Kable zrobione, auto jak by juz prawie lapalo ale nie zapala. Domyslam sie ze przerobka aparatu polega na przerobieniu osi by skompesowac obrocenie aparatu . ktos potwierdzi ?

Avatar użytkownika
atom1
Moderator
 
Posty: 9971
Dołączył(a): 2005-12-07, 19:09
Lokalizacja: z Podlasia

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez atom1 » 2015-10-11, 11:01

osi nie, ale przez to ze lapy nie pasuja nie mozna odpowiedniego kata ustawic, mam jakis aparat ale nie pamietam od czego od d czy h ale tam tylko jedno ucho pasowalo wiec pewnie brakuje ci regulacji
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-11, 12:58

Czyli cała przeróbka polega tylko na rozwierceniu fasolek ?

Avatar użytkownika
atom1
Moderator
 
Posty: 9971
Dołączył(a): 2005-12-07, 19:09
Lokalizacja: z Podlasia

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez atom1 » 2015-10-11, 17:21

na ucieciu calkiem, u mnie tylko jedno ucho zostalo seria, drugie takie dorobione na blaszce a trzeciego w ogole nie bylo... :-)
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-11, 22:27

Mi chodzi o przerobienie td60u w którym łapy rzekomo pasują a nie jakiego tam z d-serii.

pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-14, 18:06

Oczywiście znowu nie doczekałem się pomocy ze strony osób wtajemniczonych i musiałem sam dochodzić, aczkolwiek ja lubię się dzielić wiedzą więc podzielę się i tym razem.

Żeby przerobić aparat z H-serii pod D16Z5 / A6 trzeba przewiercić ośke aparatu pod innym kontem by kółeczko które dotyka wałek rozrządu było inaczej przekręcone względnym serii .
Zaznaczamy sobie cyche na obudowie jak na oryginalnym (linia czerwona) td43u obd1 d16z5 a krzywke czujnika CYP ustawiamy ok 135 stopni przed czujnikiem. Kółeczko które dotyka wałka rozrządu ustawiamy tak by kreska na nim pokrywała się z cychą na obudowie.
I tak mniej więcej mamy wywiercić nowy otwór.

Obrazek
Ostatnio edytowano 2015-10-15, 00:14 przez pablo__89, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika
atom1
Moderator
 
Posty: 9971
Dołączył(a): 2005-12-07, 19:09
Lokalizacja: z Podlasia

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez atom1 » 2015-10-14, 23:20

a jak mocowania?
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

pablo__89
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-07-29, 19:51

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez pablo__89 » 2015-10-15, 00:18

Górne trzeba rozwiercić w dół o kilka mm bo jest za wysoko. Ważne by nawiercić otwór w ośce idealnie lub bardziej pod tym kątem by można było później go rozwiercać w stronę opóźniania zapłonu bo jeśli nawiercimy tak że będzie za późny to będzie trzeba zaspawać kawałek otworu.
Ważne: kolejność kabli jest jak w preludzie czyli od znacznika A na kopułce, a nie C jak w crx. Można to zmienić wykorzystując ośkę z innego aparatu w którym po ustawieniu cychy kółeczka, palec wskazuje gniazdo w kopułce C. Lub inaczej: gdy krzywka będzie ustawiona 135 stopni przed czujnikiem i palec wskazuje gniazdo w kopułce C.

adami
 
Posty: 30
Dołączył(a): 2014-07-30, 23:59

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez adami » 2015-10-15, 01:12

To ja chyba zostaje przy przeróbce aparatu z D15B7...

Avatar użytkownika
Jacques
 
Posty: 596
Dołączył(a): 2006-02-17, 19:19
Lokalizacja: Wrocław
Samochód: CRX ED9 Rally

Re: D16Z5 OBD1 Aparat zapłonowy TD-60u

przez Jacques » 2020-12-08, 19:24

adami napisał(a):To jest ten patent z aparatem od H22 w D serii DOHC na wiązde OBD1? Bardzo chętnie obadam temat bo te aparaty są tańsze od td43u.


Chciałbym się upewnić: w porównaniu z TD-60U, gdzie trzeba modyfikować wałek, TD-43U powinien pasować plug'n play do D16Z5?
OBD1 już mam, tylko wcześniej miałem przerobiony przez nawiercenie wałka TD-60U, który się posypał i chciałbym się dowiedzieć czy TD-43U pójdzie z marszu :)

Posty: 13   •   Strona 1 z 1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Teraz jest 2021-01-19, 00:18