Rex nie odpala, a palił...

Posty: 14   •   Strona 1 z 1
Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 14:23

Witam.

Jestem w trakcie remontu kapitalnego swojego rexa, auto całe wybebeszone nowy lakier itp.

Auto jeździło świetnie, żadnych problemów z silnikiem, z Poznania do Warszawy auto przyjechało o własnych siłach do lakierowania, podczas wybebeszone sprawdziłem stan kabli i zrobiłem porządek, odłączyłem komputer, wykopem zegary itp. po złożeniu wszystkiego jak włączyłem stacyjkę to wskazówka od paliwa z połowy spadła na zero, co mnie zdziwiło.

Pomyślałem że może faktycznie była już rezerwa a pływak się zawiesił, dodałem paliwa ale dalej bez zmian, wszystko inne działa cała elektryka, komputer nie pokazuje żadnego błędu, cała elektrykę sprawdziłem i dalej nic.

Wracam w czwartek na lawecie do poznania :rotfl:

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać?

Avatar użytkownika
orowiok
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-06-13, 21:36
Lokalizacja: z gór
Samochód: ed9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez orowiok » 2018-10-01, 14:27

Sprawdź masę


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Avatar użytkownika
ptyk05
 
Posty: 1001
Dołączył(a): 2013-08-01, 15:23
Lokalizacja: Korbielów/Żywiec
Samochód: Honda CRX ED9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez ptyk05 » 2018-10-01, 14:48

a skąd mamy wiedzieć co się stało? Nie napisałeś nawet czy silnik się kręci, ale nie odpala czy w ogóle rozrusznik nie kręci.

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 14:59

Ale gdzie? To żeś mnie zaskoczył :)

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 15:02

tak silnik kręci, iskra jest wszystko kręci jest jak było tylko nie odpala, a gdzie ta masę sprawdzić?

Avatar użytkownika
orowiok
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-06-13, 21:36
Lokalizacja: z gór
Samochód: ed9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez orowiok » 2018-10-01, 15:04

A słychać pompę paliwa jak wyje, dopóki nie zgaśnie check engine?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 15:24

Sprawdziłem, cisza grobowa.

Przekręcam, zapala się check engine i gaśnie po chwili, między czasie cisza

Avatar użytkownika
orowiok
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-06-13, 21:36
Lokalizacja: z gór
Samochód: ed9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez orowiok » 2018-10-01, 15:25

Klepnij w przekaźnik paliwa, jest po lewej stronie kierowcy.
A masy sprawdź na obudowie termostatu


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 16:18

Sprawdziłem wszystko jeszcze raz, masa na termostacie jest, iskra jest.

Powiedz proszę gdzie szukać tego przekaźnika pompy, w skrzynce z bezpiecznikami nie ma, bynajmniej nie jest opisany:/

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-01, 17:58

Idąc dalej, wykręciłem przekaźnik, i podłączyłem na krótko, tak jak pokazuje tu pan na YouTube:

https://youtu.be/h_ArpwIYstA

Lampki się pozapalaly identycznie, ale pompa ani rusz, sprawdziłem też czy napięcie dochodzi do pompy, podłączyłem żaróweczkę czy się zapali przez chwilę, miernik też nic nie pokazał.

Czy jest możliwe by gdzieś prąd zanikał? Teoretycznie przekaźnik ale na krótko nic się nie zmieniło, jeżeli to prąd to gdzie go szukać po drodze od przekaźnika do pompy???

Albo jakiś inny pomysł....

Avatar użytkownika
orowiok
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-06-13, 21:36
Lokalizacja: z gór
Samochód: ed9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez orowiok » 2018-10-01, 23:01

A przekaźnik pompy paliwa działa? Może ma zimne luty


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-02, 10:02

Rozebralem przekaźnik i sprawdziłem wszystko, cykady normalnie podczas odpalania. Tak jak na tym filmiku zrobiłem obejście eliminując przekaźnik pompy, auto odpala normalnie kręci, iskra tylko w pompie cisza. Więc zakładam że przekaźnik jest dobry.

Avatar użytkownika
orowiok
 
Posty: 1149
Dołączył(a): 2009-06-13, 21:36
Lokalizacja: z gór
Samochód: ed9

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez orowiok » 2018-10-02, 10:04

Spróbuj podpiąć pompę na krótko z aku czy zacznie działać


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Chlor
 
Posty: 32
Dołączył(a): 2018-08-10, 22:11
Samochód: CRX II

Re: Rex nie odpala, a palił...

przez Chlor » 2018-10-06, 13:37

Podłączyłem działa, pozostają kable, a jak nie kable to jakaś inna opcja pozostaje? skoro przekaźnik działa?

Posty: 14   •   Strona 1 z 1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Teraz jest 2018-12-18, 21:48