Jaką pizze wolicie
Luźno o wszystkim... Tematy w ktorych nikt sie nie odezwal od 30 dni, sa automatycznie usuwane.

Posty: 13   •   Strona 1 z 1

Jaką pizze wolisz?

Cienka z delikatnie chrupkim spodzie.
13
45%
Cienka na miękkim cieście.
6
21%
Gruba z chrupkim spodem.
3
10%
Gruba na miękkim cieście.
7
24%
 
Liczba głosów : 29
Avatar użytkownika
kamyk91
Forumowicz
 
Posty: 182
Dołączył(a): 2008-06-06, 14:42
Lokalizacja: Słupsk

Jaką pizze wolicie

przez kamyk91 » 2013-04-08, 13:55

Tak jak w temacie, jaką pizze wolicie. I niechodzi mi tu o to z jakiej pizzeri itp tylko o grubość ciasta i jego chrupkość. Typowo włoska, new york, pizza hut czy buła ze szkolnego sklepiku. :rotfl:

Avatar użytkownika
bar_oo
Forumowicz
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 2006-11-13, 00:29
Lokalizacja: ZABRZE
Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2013-04-08, 16:09

pizza hut w dziedzinie smaku pizzy jest chyba najlepsza jaka jadłem, na grubym fajnym wypieczonym ciastku, są tez u nas lokalne które tez nadrabiają i wielkością bo za 33 zł masz dobrą wypieczoną pizzę o średnicy 57 cm a to już nie do przejedzenia jak na parkę, trzeba we 3 osoby lub we dwóch chłopów usiąść :)
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

Avatar użytkownika
kamyk91
Forumowicz
 
Posty: 182
Dołączył(a): 2008-06-06, 14:42
Lokalizacja: Słupsk

przez kamyk91 » 2013-04-08, 18:58

Super im wiecej opini tym dla mnie lepiej ;)
Ja np. też jak jadełem gdzieś grubą to tylko pizza hut, jednak na codzień wole cienkie chrupkie.

Avatar użytkownika
Cartoon
Forumowicz
 
Posty: 204
Dołączył(a): 2013-03-28, 17:34
Lokalizacja: Warszawa Bemowo

przez Cartoon » 2013-04-08, 19:06

W zależności od dnia ;)
Czasami na cienkim cieście w pizerii prowadzonej przez Włocha, a czasami na grubym z sieciówki ;)

Avatar użytkownika
bar_oo
Forumowicz
 
Posty: 3727
Dołączył(a): 2006-11-13, 00:29
Lokalizacja: ZABRZE
Samochód: CRX EE8 B16A1

przez bar_oo » 2013-04-08, 20:04

włoska pizza to klasyk na przekąskę bądź na mały głód :) a na totalne żarcie to tylko grube ciasto :)
...B16A1 zamknięte w EE8... FOG LIGHTS+GATHERS 1.8 DIN+WIND DEFLECTORS+MAP LIGHT+ARMREST+MUD FLAPS+REMUS+PERSONAL BOX+MIRROR'S COVERS+HEADLIGHT WASHER+BUMPER POLE

Avatar użytkownika
adamuss
Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): 2006-08-04, 21:32
Lokalizacja: Mazowsze

przez adamuss » 2013-04-08, 20:34

bar_oo napisał(a):pizza hut w dziedzinie smaku pizzy jest chyba najlepsza jaka jadłem

Jeżeli chodzi o sieciówki, to się zgadzam z Tobą - PH dla mnie też najlepsza.
Ale znacznie smaczniejsze pizze zdarzało mi się jeść w małych, lokalnych pizzeriach.
Było 2x SOHC VTEC, jest DOHC E-TEC
USŁUGI KSIĘGOWE WARSZAWA / RASZYN

Avatar użytkownika
atom1
Moderator
 
Posty: 9531
Dołączył(a): 2005-12-07, 19:09
Lokalizacja: z Podlasia

przez atom1 » 2013-04-08, 23:37

a ja uwielbiam jak w krawężniku jest zapieczony ser :D a tylko w PH taki jadlem
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

kowalskitk4
Forumowicz
 
Posty: 57
Dołączył(a): 2007-11-07, 22:46
Lokalizacja: warszawa

przez kowalskitk4 » 2013-04-18, 21:24

gruba na miekkim, lepiej sie trzyma w dloni :D

Avatar użytkownika
Ptasior
Forumowicz
 
Posty: 1827
Dołączył(a): 2007-09-19, 17:46
Lokalizacja: WGM
Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2013-04-18, 21:40

Mi najbardziej smakuje jak zrobię sam pizzę - mogę wam dać przepis :D Jest gruba na miękkim cieście.
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

Avatar użytkownika
sebas
Moderator
 
Posty: 7842
Dołączył(a): 2009-01-11, 23:53
Lokalizacja: Kielce

przez sebas » 2013-04-18, 23:49

Ptasior, rzuć przepisem.

Avatar użytkownika
Ptasior
Forumowicz
 
Posty: 1827
Dołączył(a): 2007-09-19, 17:46
Lokalizacja: WGM
Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2013-04-19, 00:11

sebas, proszę bardzo :rotfl:

Generalnie jest to taka pizza domowej roboty, dobór składników jest na prawdę indywidualny, ja biorę to co mam z reguły zawsze pod ręką w kuchni.

Porcja na jedną blachę do piekarnika http://www.gama2000.pl/photos/1320421506.jpg

Składniki:
-pieczarki (ile tylko nam jednorazowo wejdzie na patelnie)
-1 cebula
-kiełbasa lub wędlina lub co tam w lodówce mamy
-jajka
-żółty ser (może być zwykła gouda)
-masło
-mąka
-drożdże
-mleko
-olej do smażenia
-pieprz
-sól
-bazylia
-oregano
-słodka papryka w proszku (+ ew. ostra jak ktoś lubi)
-ketchup (ten jest moim ulubionym: http://e-sarmata.pl/userdata/gfx/3b76cc ... 5fd6b4.jpg )

Zrobienie ciasta:

-zagrzać 1/8 litra mleka, wyłączyć ogień jak mleko będzie ciepłe (nie gotujemy mleka)
-dodać 1/4 kostki pokruszonych drożdży (ok. 25g) i poczekać aż wypłynie (mozna dodatkowo pomieszac, chodzi o to zeby skladniki sie polaczyly)

-usypać talerz mąki, następnie posypać solą, pieprzem oraz bazylią po czym wymieszać
-do mąki dodać mleko z drożdżami i urobić ciasto
-do ciasta dodać łyżeczkę oleju do smażenia i urabiać dalej ciasto
-rozwałkować na wielkość prostokątnej blachy do pieczenia i umieścić ciasto w środku, bez smarowania spodu
-włożyć ciasto do piekarnika, włączyć, poczekać chwile aż się nagrzeje, wyłączyć na 30min.

W międzyczasie robimy składniki na wierzch:

-pieczarki umyć i pokroić w duże kawałki
-małą cebulkę obrać do białej warstwy, odkroić oba końce, pokroić w kostkę
-kawałek kiełbasy lub trzy grube plasterki wędliny pokroić w kostkę
-powyższe składniki posolić i smażyć na patelni polanej olejem (2-3 łyżeczki) i kostką masła (na wielkość jednej łyżeczki) aż się nasze składniki ładnie usmażą

-trzy jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę
-zetrzeć na tarce ser w grube paski

Na koniec:

-włączyć znowu piekarnik i poczekać aż ciasto się lekko zarumieni
-wyciągnąć blachę, posmarować ciasto ketchupem, nałożyć pieczarki z cebulką i kiełbasą
-posypać całość bazylią a następnie przykryć żółtym serem
-posypać całość papryką i nałożyć jeszcze raz ketchup (teraz na samą górę)
-włożyć do piekarnika i piec aż się dobrze stopi żółty ser
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

Avatar użytkownika
sebas
Moderator
 
Posty: 7842
Dołączył(a): 2009-01-11, 23:53
Lokalizacja: Kielce

przez sebas » 2013-04-19, 00:33

Ptasior, dzięki. Wypróbuję :ok:

Avatar użytkownika
konrad
Forumowicz
 
Posty: 434
Dołączył(a): 2008-10-03, 12:40
Lokalizacja: Częstochowa/Katowice

przez konrad » 2013-04-20, 19:50

wg mnie najlepsza jest wg tego przepisu:
http://forum.purepc.pl/topic/208065-piz ... ?p=2255619
:)
tylko zamiast maki tortowej, daje make na pizze taka -> http://www.gdanskiemlyny.pl/uploads/pho ... cb0cfa.jpg
i jest super - z wlasnorecznie zrobionym z pomidorow sosem, a nie keczupem :) no i zgadzam sie z autorem, ze do pizzy musi byc mozarella :rotfl:

Posty: 13   •   Strona 1 z 1

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Teraz jest 2024-03-29, 10:06