Problemy z Gazem
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Blue THC
Forumowicz

Problemy z Gazem

przez Blue THC » 2007-03-17, 10:22

Witam :) Mam od niedawna jakis problem z gazem w aucie. Od jakiegos czasu czesto mi sie zdarza ze na wolnych obrotach na przełaczonym gazie te obroty sa niskie a nawet bardzo nisiek ok 0.5 tysiaca a czasem jak sie nagle zatrzymuje np na swiatłach to mi gasnie. Jaki moze byc tego powod ???? Biore pod uwage 2 wyjscie. Jedne to ze nie zmienialem dawno filtra gazu a drugie to komputerowe ustawienie tego gazu ale byc moze wy mieliscie podobna sytuacje i wiecie jak samodzielnie z tego wyjsc. (Dedmike ustawial mi recznie na wyrzsze obroty lecz to prawie nic niestety nie dalo :rotfl: ) Z gory thx :ok:

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-03-17, 11:04

zwrócą uwagę jak jest usytuowany parownik , musi być wzdłuż auta a nie w poprzek i to moze byc jedna z przyczyn gaśnięcia przy hamowaniu, mniej wiecej co wymiane filtrów w aucie typu powietrza paliwa powinno sie regulować gaz w warsztacie(ja to robie nawet częściej mam kumpla na osiedlu i za piwo mi super reguluje)

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-17, 11:18

jedz do gaziarzy przregulowanie i po klopocie, filtr gazu nie ma nic do tego niektorz wogole nigdy go nie wymieniaja tylko odkrecaja i wysypuja ze srodka tai pyl metalowy bio on sie tam nagromadza po ims czasie raczj ma za duza dawke gazu na wolnych obrotach lub co gorsza reduktor (tzw.parownik) juz do wymiany koszt 300zl mozesz odpalic autko i zostawic na rozgrzanym na wolnych obrotach i tam jest taka srubka regulacyjna na reduktorz to wkrecaj ja powoli powinny sie podnosic obroty ( zakladamz e na benzynie jest wszystko ok ) mozesz przeczyscici silnik krokowy -POLECAM zrobic to po pierwsze ale tak czy inaczej musisz jechac do gaziarzy zeby ci podtregulowali bo moze przez to sie zwiekszyc spalnie lub zmniejszyc dynamika (wiem bo zakladalem gazy do samochodow przez ponad rok) aha jaa tam masz ta instalacje ? zakladam ze z elektronika podpieta pod sonde lambda wiec konieczne jest regulacj dawki mieszanki na komputerze badz takim testerze jk cos to pytaj
Takie małe a cieszy :)

perszing
Forumowicz

przez perszing » 2007-03-17, 20:11

A ja proponuje pierwsze co to wykręcić silniczek krokowy i wymyć go dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej mi działo sie to samo i po wyczyszczeniu siliczka chodzi jak złoto. Spróbuj może pomoze

Blue THC
Forumowicz

przez Blue THC » 2007-03-18, 11:18

Z gory THX zrobie tak jak doradzacie ;)

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-03-18, 13:49

perszing napisał(a):A ja proponuje pierwsze co to wykręcić silniczek krokowy i wymyć go dokładnie w benzynie ekstrakcyjnej mi działo sie to samo i po wyczyszczeniu siliczka chodzi jak złoto. Spróbuj może pomoze

co ma silniczek krokowy do problemow z gazem??czytaj ze zrozumieniem.
wszystko juz zostalo powiedziane, albo wystarczy regulacja albo regeneracja parownika

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 10:01

Blue THC napisał(a):Z gory THX zrobie tak jak doradzacie ;)

Jak pomoze to postaw piwo klikajac "pomogl"

mike
Forumowicz

przez mike » 2007-03-19, 10:10

jesli chodzi o regeneracje odradzam zrobiłem to 2 razy, za pierwszym razem padł po 1000 km wiec myslałem ze coś spaprałem przy zakładaniu i 2 raz zrobiłem to dokładnie tak jak miało być i tez padł, rozwiazanie-kupiłem cały nowy.
TAKIE CZASY

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 10:20

mike napisał(a):jesli chodzi o regeneracje odradzam zrobiłem to 2 razy, za pierwszym razem padł po 1000 km wiec myslałem ze coś spaprałem przy zakładaniu i 2 raz zrobiłem to dokładnie tak jak miało być i tez padł, rozwiazanie-kupiłem cały nowy.

Zgadzam sie w zupelnosci nieraz mielismy taie przypadki ze caly srodek zalozylism,y nowy i nic nie bylo lepiej a koszt regeneracji to jak sie nie myle jak dobrze pamietam 150zl srednio zalezy o jakiego reduktora,jesli nie pomoze czyszczenie silniczka krokowego regulacja dawki na wolnych obrotach to wymiana reduktora :ok: aha i wymycie silniczk krokowego ma duze znaczenie do "gazu" bo silnik krokowy odpowiada za wolne obroty i na gazie tez ta funkcje spelnia ale przewarznie jak jest zabrudzony silniczek krokowy to na gazie objawiasie to tzw. "falowaniem" obrotow

[ Dodano: Pon Mar 19, 2007 9:33 am ]
jakby jeszcze kolega dodal ile ma kilosow zrobionych na gazie i ile lat ma instalacja to moglibysmy wykloczyc np wymiane reduktora reduktor to jest 7 lat i wymiana przy takiej normalnej ekspluatacji bo tak juzpo 7 latach juz nie jest to co powinno byc zaczynaja sie problemy z wolnymi obrotami zalewaniem gazem na ssaniu trzeba ciagle regulowac

kruku85
Forumowicz

przez kruku85 » 2007-03-19, 10:33

ale kolega napisal ze na bezynie mu dziala wszystko ok iwec ja bym wykluczyl problem z silniczkiem krokowym

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 10:40

kruku85 napisał(a):ale kolega napisal ze na bezynie mu dziala wszystko ok iwec ja bym wykluczyl problem z silniczkiem krokowym

no racja ale powiem tak ze gaz jest bardziej wymagajacy niz benzyna,samochod zasilany gazem tj silnik musi byc w dobrymn stanie technicznym (jezeli silnik wydaje juz swe ostatnie tchnienia nie bedzie chodzil na gazie) tu jwest tez taka sprawa ja zmiana kabli i swiec tzreba to pilnowac (zle kable z przebiciem = wystrzaly w filtr powietrza) stare zuzyte swiece nie wkreca sie samochod w obroty dlawi sie po gwaltownym dodoaniu gazu szarpie a jezeli na benzynke sie przelaczy to cisza silnik pracuje ok dlugo by tu pisac na ten temat

Blue THC
Forumowicz

przez Blue THC » 2007-03-19, 12:47

Instalacje gazowa mam od 2 lat a przejechalem okolo 10000 km nie wymienialem ani razu filtru gazu a silnik chodzi mi ok. Na bezynie obroty sa ok ale wlasnie na tym gazie czasem mi gasnie przy chamowaniu i zawsze jest na wolnych obrotach na okolo 0.5 tysiaca obrotow. Ojciec mi pokazywal gdzie mniej wiecej jest ten silik krokowy ale nie wiemy o ktory chodz czy o silnik krokowy z bezyny czy z gazu. Mowimy o siliku krokowym z gazu prawda ???? Nie za bardzo sie jeszcze na tym znam. Z gory thx :ok: ahas i jeszcze jedno czy jezeli przemyje ten silik krokowy ta bezyna to czy zwiekszy mi sie spalanie i czy bedzie taka sama dynamika czy jak kolega cos wspominal to sie moze zmienic ????

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 13:09

silnik krokowy odpowiada za wolne obroty wiec nie zmieni sie spalanie czy tez dynamika,ja wyzej wspominalem o swiecach czy tez kablach,czyli reduktor odpada moim zdaniem wystarczy regulacja,a no wlnie masz jeszcze silnik krokowy na wezu od gazu pewno elektronika BLITZ, ten silniczek na wezu zasilajacym mozesz tez wyczyscic ale badziej mi chodzilo o silniczek przy silniu poszukaj na forum sa zdjecia gdzie on jest

[ Dodano: Pon Mar 19, 2007 12:29 pm ]
http://www.civic4g.pl/forum/topics9/16.htm masz tutaj wszytsko jak wyczyscic ten krokowy i gdzie on jest

Blue THC
Forumowicz

przez Blue THC » 2007-03-19, 14:30

Fajnie przedstawione :ok: Jutro jak sie lepiej poczuje to biore sie za te czyszczenie ;)

dj_bovorta
Forumowicz

przez dj_bovorta » 2007-03-19, 14:59

fajnie powodzenia mam nadzieje ze pomoglem,jedz jeszcze ustwic sobie gazik do gaziarzy