silnik
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Grzesiek
Forumowicz

silnik

przez Grzesiek » 2007-04-07, 21:23

przede wszystkim WESOŁYCH SWIAT!

mam problem z silnikiem. od pewnego czasu zuzywa sporo paliwa, po wizycie u elektryka okazało sie ze lambda jest do wymiany- zaproponował ngk. za 180 zl zmieniłem i jest lepiej. jednak silnik pracuje inaczej, głosniej i sporo pali. zawory zostały wyregulowane- bez zmian. swiece wygladaja jak by mieszanka była za bogata i silnik jest słabszy . przy regulaci zaworów zauwazyłem ze pasek rozrzadu jest dziwnie luzny z jednej strony. czy to moze byc powud głosniejszej pracy silnika i spadku mocy? prosze o pomoc.
Grzesiek

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-07, 21:32

Może ustaw zapłon bo moze ta głośna praca to spalanie stukowe?

Poza tym lepiej po wymianie sondy zrób twardy reset bo to przeciez juz inna sonda i inaczej bedzie pokazywać.

Grzesiek napisał(a):swiece wygladaja jak by mieszanka była za bogata

Moze warto je wymienic oczywiscie rowniez na NGK?

Grzesiek napisał(a):pasek rozrzadu jest dziwnie luzny z jednej strony.

Pasek sie obluzowuje i napina zaleznie od połozenia kółek rozrządu. Można to zaobserwowac jak sie pcha fure na 5 biegu.

PS. A co do spadku mocy to moze ci sie jakos rozrząd przestawił? Sprawdzałeś? A co do tego spalania i spadku mocy to tez to mam. Poki co wyregulowałem zapłon, zawory, wymieniłem kopułke i palec i niby jakas poprawa jest. Ale to wciaz nie to. Wiec moze warto te elementy tez sprawdzic? Bo mozesz miec juz wypalone styki na kopułce i palec tez.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen