immobiliser ??
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

sarek
Forumowicz

immobiliser ??

przez sarek » 2005-05-13, 20:48

dzisiejsze moje pytanie brzmi:
czy w ceerkach ed9 '91 (d16z5) montowane byly immobilajsery?
bo podobno przy ubezpieczaniu licza sie jakies zabezpieczenia co ma samochod....
bo inaczej costam sie drozej placi.
z gory dzieki za wszystkie komentarze
..........::::::::::> CRX <::::::::::..........

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2005-05-13, 22:50

zalezy co rozumiesz pod tym pojeceim, ludzie roznie mowia ze to odciecie zaplonu inni ze paliwa......w crx pompoa paliwa sie zalacza po przekreceniu kouczyka w 2 pozycje zas w innych autach, np 126p po uruchomieniu rozrusznika, moze tak wlasnie dziala imoobiliser ze jak nie wlaczysz pompy a kkrecisz silnikiem to nie zapali......

Wydaje mi sie ze to berdziej odciecie paliwa ma byc, kiedys w e30 widzialem takiec os montowanee w niemczech co byl oddzielny elektro zawor na wezu paliwowym, zamykal sie jak nie spasowales wszytskiego zeby odpalic fure.

romcio
Forumowicz

przez romcio » 2005-05-13, 23:24

Podejrzewam, ze przy tak ubogim sprzecie jaki jest w ED9 .. watpliwe, zeby montowali seryjnie.
Przynajmniej nic o tym nie wiem, a jesli tak to jakas wersja VEL. AMD :P
A co do immobiliser`a, to z tego co sie orientuje, to dziala on na takiej zasadzie:
Masz urzadzenie elektroniczne sterowane w rozny sposob (u jednych wbudowany w kluczyk --> kolumne kierownicza) .. to raczej ta wersja montowana seryjnie, do ktorej majac nawet dorabiany klucz.. nie posiadajacy wbudowanego imm.. odcina nam zaplon.
Wersja druga takie male gowno montowane po servisach z dodatkowym (kluczykiem) ktory musisz wetknac w odpowiednia dziure, by imm sie wylaczyl.

Jesli cos zle wytlumaczylem, to prosze o poprawienie :)
Streetracing is not a crime
http://www.roadwarriors.pl/

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2005-05-13, 23:57

no raczej dobrze i z tego co ja sie orientuje to przy wkładaniu kluczyka jest wysyłany sygnał elektroniczny dzięki kturemu mozesz autko odpalić :) kiedyś mi to kolega tłumaczył ale już zapomniałem (teraz w angli siedzi takze sie raczej nie dowiem :))
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!