stożek , i zmieniony wydech w v-tec
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

BUDA
Forumowicz

stożek , i zmieniony wydech w v-tec

przez BUDA » 2005-07-24, 02:09

witam w moim posiadaniu jest crx v-tec i jest w nim zalożony filtr stożkowy i jakis wydech sportowy wyprowadzone dwie koncówki po obu stronach samochodu , nie posiadam katalizatora . kolega mmowi ze na orginalnym dolocie i wylocie v-tec lepiej jezdzi co wy o tym sondzicie
pozdrawiam BUDA

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-07-24, 09:42

Zależy jak zamontowany jest ten dolot i jaki naprawdę jest ten wydech. Generalnie jest tak że wydech w i-VT jest mocno restrykcyjny, ma śmieszną średnicę 45mm. Więc każd ejego uwolnienie (byle nie za bardzo) daje poprawę, przynajmniej na wysokich obrotach.
No a dolot...hmmmm, jeśli tylko jest odizolowany od gorącego powietrza to też musi cośtam dawać.
Koniec...

*KOZI*
Forumowicz

przez *KOZI* » 2005-07-24, 13:19

Buda, też mam vteca, średnice układu wydechowego mam wiekszą( od kolektora), katalizator mam i właśnie zastanawiam sie czy go wyrzucic czy nie, a na końcu tłumik ultera z dwoma wyjściami dedykowany do vteca. Niedawno załozyłem stożek na koniec praktycznie seryjnego dolotu i dodatkowo dolot ze zderzaka poprowadziłem. Akurat pare dni temu byłem na hamowni i wyniki nastepujące:

Bez stożka:
162.6 KM 149.6 Nm

Ze stożkiem:
165.3 152.0 Nm

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby jakbyś pojechał na hamownie i zobaczył jaką ma moc Twój vtec, jeżeli bedzie miał dobrą(seryjnie mają 150 KM ale powinien i tak miec troche wiecej) to zostaw wszystko tak jak jest a jak jest za mało mocy to trzeba będzie wtedy myśleć...
vtec...:)