Sprzęgło-Jaka różnica miedzy D16A9 a D16Z5?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Tede
Forumowicz

Sprzęgło-Jaka różnica miedzy D16A9 a D16Z5?

przez Tede » 2005-07-20, 07:12

Czy jest jakas różnica w sprzegłach jesli chodzi o silniki D16A9 a D16Z5?
Słyszałem że różnią sie ilością zebów.Jeśli tak to ile zębów musi mieć do silnika D16Z5?I czy jeszcze czymś się różnia,czy moze są identyczne?
Z góry dzieki za odpowiedź.

[ Dodano: Pon Lip 25, 2005 4:01 pm ]
Czy ktos wyciagał lub wymieniał sprzegło albo czy widział na oczy jakąś tarcze?Chodzi mi ile jest zabkow na wieloklinie.
Jedno sprzęgło ma 20 ząbków i nie wiem czy to jest to od A9 czy Z5?
Do tej pory nie mam pojecia czy wejdzie ono do D16Z5:(A nie bede wyciagać specjalnie skrzyni biegów albo dawac do warsztatu zeby sie dowiedziec ile ono ma ząbkow.

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-08-03, 10:31

Właśnie wymieniam sprzęgło w d16a9 :wink: i jest to sprzęgło 20 ząbkowe. Co do z5 nie mam pojęcia czy jest inne. Swoją drogą wymiana sprzęgłą w tym maleńkim autku jest strasznie męcząca. :!:

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-08-03, 12:56

Czy sam wymieniałes sprzegło?
jesli tak to powiedz co jest potrzebne do wymiany?tzn jakie klucze itp.I od czego zacząć,nie chce dawac do serwisu a sam chce to zrobic.

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-08-03, 14:44

Właściwie to robiłem to z kolegą. problem jest w dojściu tam. zaczęliśmy od odkręcenia przewodów powietrznych i rozrusznika, żeby mieć dojście z góry. teraz poluźniasz łapy. Niestety są 3 łapy trzymające skrzynię biegów a jedna trzyma silnik. Tu się namęczysz sporo. My zostawiliśmy silnik na jednej łapie, a te od skrzyni odkręciliśmy. Całość opuść na dół, żebyś mógł po odkręceniu skrzyni ją odsunąć od silnika. Jak już ją odkręcisz (nie pamiętam ile śrub, ale nie za dużo) to już jesteś przy dosisku sprzęgła. Tam jest 6 śrub dziesiątek. Załatw sobie dobry, najlepiej nowy klucz oczkowy :!: , żeby odkręcić docisk sprzęgła. tarcza sama Ci wypadnie. na pewno nie będziesz miał zbyt dużo miejsca na to, ale kluczami dojdziesz. Aha, jeszcze musisz przed tem wyjąć półośki, albo ze skrzyni, ale wyleci Ci olej a zalecany przez producenta jest drogi bo to półsyntetyk shella, albo półośki odrkęcasz od kół. sam wybierzesz. po prostu, żeby Ci te półośki nie blokowały ruszania skrzynią. My wyjęliśmy półośki ze skrzyni. Teraz najważniejsze. Zeby założyć nową tarczę, będziesz potrzebował albo stary trzpień ze skrzyni biegów, albo będziesz musiał dać komuś do dorobienia coś podobnego, co pozwoli Ci na wycentrowanie otworów w tarczy z otworem w łozysku oporowym na kole zamachowym silnika. My tego nie mieliśmy i niestety nie udało się złożyć skrzyni. Niewielkie przesunięcie otworów i skrzynia nie dojdzie do silnika. Dałem do dotoczenia taki wałek. jak już za pomocą tego wałka wycentrujesz tarczę z otworem na łożysku w kole zamachowym, to skręcasz to spowrotem wszystko i jeździsz :)
Jeśli coś jest nie jasne, śmiało pytaj, postaram się odpowiedzieć. Tym sposobem wymienisz tarczę tanio, ale narobisz się jak dziki i weź sobie najlepiej kogoś do pomocy. Pozdrowionka.

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-08-03, 16:23

Są różne tarcze. W moim d16a9 też jeśt 20ząbków a ta którą kupiłem razem z dociskiem i łożyskiem miała 21ząbków. Ale udało mi się to przerobić. Z dwóch różnych tarcz złożyłem jedną do kupy. Sprzęgło też wymieniałem sam ale miałem ułatwione zadanie bo wcześniej wyjąłem cały silnik z budy (robiłem remont całej crx - dokładnie rozebrałem calą). Po złożeniu sprzęgła chodzi jak złoto.

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-08-03, 23:55

Dzieki za te informacje,napewno mi sie przydadza przy wymianie sprzegła.Jak bede miał jakis problem to sie odezwe.W tej chwili jezdze na tym sprzegle co mam a nie chce narazie go rozbierac bo potrzebny jest mi samochód na chodzie.Po urlopie postaram sie za to wziać.
Pozdro

lubon
Forumowicz

przez lubon » 2005-08-04, 08:44

OK, tylko uważaj, bo u mnie chyba było trochę jeżdżone na sliskającej się tarczy. Jak kupiłem to autko, to sam zrobiłem z 600 km a przede mną nie wiem ile ktoś jeździł, ale w każdym razie tarcza tak się starła, że nitami zaczęła wycierać docisk i trochę dostał.

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-08-15, 00:52

Czy sprzegło po załozeniu trzeba docierac?
W przyszłym tygodniu wymieniam sprzęgło i nie wiem jak na nim mam jezdzic po wymianie.

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-08-15, 06:37

hym, a ja wymienialem sprzeglo w swoim Z5 i przy okazju zalozylem lrzejsze kolo zamachowe ktore bylo do A9, tarcze dopasowale sobie do kolo i powiem wam ze nie z crxa tylko z civica vteca. Jezdzi sie miodzio.

jak chcesz to lookne w grazu co i jak bo lezy tam stare sprzeglo i kolo zamachowe moge sprawdzic co cie interesuje :?:

ps. u mnie docisk nie oprzertwal zreszta z tarczy to juz nawet nitki nie wystawaly (powiedzmy ze docisk robbil za tarcze :P )
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz