Naprawa chłodnicy środkiem chemicznym ktory zatyka dziurki
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Tede
Forumowicz

Naprawa chłodnicy środkiem chemicznym ktory zatyka dziurki

przez Tede » 2005-09-11, 18:41

Wczoraj podczas jazdy od samochodu odbił sie mały kamyczek i prosto trafił w moją chłodnice.W tej chwili z tamtego miejsca kapie płyn chodniczy.Kiedys kleiłem poxilina jedna dziurke i jest ok ale w tej chwili nie ma dojscia do niej i nie ma jak tego załatac.Nastepnego razu juz chyba nie bedzie bo wstawie siatke tuningową w zderzak i juz nic nie powinno sie przedostac do chłodnicy a powietrze i tak bedzie ją chłodzic.Tylko musze tak dobrać kształt oczek i kolor zeby to nie wygladało jak wiejski tuning.
Czy ktos próbował jakoś zelów do chłodnic itp?Słyszałem że to moze zamulić uklad chłodzenia a co z tym idzie,gorsze ogrzewanie zimą a latem moze dojsc do przegrzewania silnika.
Czy to prawda?

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-11, 19:10

zalezy jak duzo użyjesz tych specyfikow. ja u siebie wsypałem proszek do uszczelniania chłodnic, i poradził sobie a chłodnica była zjedzona przez korozje. niedługo potem calkiem padla ale w innym miejscu i wolałem kupic nową niż zamulać kolejną dawką jakichś uszczelniaczy.
mech mi powiedział że najlepszy jest proszek a nie płyn i że jedno opakowanie nie zaszkodzi ale wieksza ilość może zamulic caly uklad chlodzenia.
decyzja nalezy do ciebie. a słyszales o lutowaniu chlodnic - podobno robią takie cuś...
był crx ed9, del sol, AR 156 , coupe ej6 jest prelude bb9:)

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-09-11, 19:28

moja byla lutowana bo mialem penknieta kolo korka, prosta sprawa sam moge ci polutowac wkoncu chlodnica jest z miedzi i lutujesz ja jak normana instalacje centralnego ogezewania, wiem bo akurat robie w tym fachu

jaro21dnb
Forumowicz

przez jaro21dnb » 2005-09-11, 20:00

Witam

Zgadz się nie ma nic lepszego na załatanie dziury w chłodnicy niz lutowanie,a chłodnice lutuje się normalnie czyli cyna ,kalafonia albo kwas i bardzo łatwo ponieważ jest z miedzi.

a specyfik pomoze ale nie na długo to raz a dwa zamula ukł.chłodzenia

i nie jedź z tym do zadnego mechaniora bo bedzie kciał nie wiadomo ile kasy a mając ju chłodnice w ręku to jest jakieś 30 minut roboty.

pozdrawiam
DZWONIC PISAĆ I PYTAĆ ZAWSZE POMOGE

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-11, 20:03

czasami może to nie byc tak proste jesli przecieka w trudnodostepnym miejscu.
ale skoro od uderzenia kamolem to raczej dziurka na wierzchu jest

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-09-11, 20:54

kazde miiejsce jest dostepne jak wyciagniesz chlodnice
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

dominik216
Forumowicz

Samochód: ATS Tourer & ATR

przez dominik216 » 2005-09-12, 00:18

taki srodek działa dosc dobrze,ale nie zawsze zakleja na stałe :? .Lepiej jest wyjac chłodnice i dac do zaklejenia fachowcowi-masz pewnosc ze nie bedzie ciekła.Koszt naprawy nie powinien przekroczyc 20-30 zł
Było AAS, ED9, EE8,BB9,EJ9, EP1
Obecnie ATS & ATR

Tede
Forumowicz

przez Tede » 2005-09-12, 00:48

Zalutowac to sobie bym potrafił.Ale ta chłodnica ma elementy plastikowe z metalowymi.Na przykład u gory na łaczeniu pomiedzy plastikiem a metalem przeciekało i musialem to jakoś posklejac,bo jak pojechalem gdzie spawają plastiki to powiedzieli ze tego mi nie zrobia.Jeszcze mnie to dziwi z jakiej paki krusza się zeberka w chłodnicy tak jak by korodowała.(moze i sam sie do tego przyczynilem bo potraktowałem ja karcherem pod duzym cisnieniem zeby zlikwidowac przyklejone owady)Czy jak wam nagrzeje sie silnik to ciśnienie w przewodach wodnych jest bardzo wysokie?Bo nie wiem czy to cisnienie powinno gdzieś się neutralizować.Dziurka mi sie zrobila takiej wielkości jak srednica wewnątrz cienkiej igły od strzykawki.Gdy sie nagrzewa silnik to przez zderzak pod cisnieniem leci płyn chłodniczy na odległość 1 metra.Ale to tylko taka mgiełka leci więc nie ubywa jej wcale tak duzo.Co do tej dziurki to musze slokalizowac czy jest to w metau,jesli tak to wtedy polutuje.Ale nie bede wyciagac chłodnicy tylko jakos postaram sie wejśc pod samochod.

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2005-09-12, 06:24

srodek zatykajacy dziurki u mnie byl ok do czasu az nie za chcialo mi sie pokrecac na wysokie obroty doszlo do tego ze z chlodnicy wyleciala woda, wczesniej czy pozniej bedziesz mial ten sam problem wiec od razu lepiej kupic albo uzywke za 100zl lub nowke za 250zl
;)

DŻEJKU
Forumowicz

przez DŻEJKU » 2005-09-12, 11:27

mialem to samo. chlodnica miala zeberka miekkie jak papier. i w koncu cos nie wytrzymalo i zaczela sikac drobnym strumyczkiem przez zderzak.
kupilem nowa za 330zl na allegro (taniej nigdzie nie znalazlem) i mam spokoj. takiej chlodnicy nie oplaca sie regenerowac bo jak jest wyzarta przez plyny to lepiej zinwestowac w nowa i miec spokoj.
pamietaj ze przez brak lub ciulowe chlodzenie najłatwiej zarżnąć silnik...