Coś ze skrzynią lub sprzęgłem
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kuti666
Forumowicz

Coś ze skrzynią lub sprzęgłem

przez kuti666 » 2004-11-04, 12:02

Jak wcisnę sprzęgło to wszystko jest ok a po puszczeniu słychać dziwny dźwięk. Jak jadę też go słychać. Nie jestem pewny ale wydaje mi się że to jakieś łożysko w skrzyni. Również czasem nie mogę włączyć (przy ruszaniu z miejsca oczywiście)1 biegu lub wstecznego i wtedy włączam jakiś inny bieg, ruszę trochę samochód i bieg wskakuje bez problemu. Jak dobrze przycisnę na czerwoną kreskę obrotomierza to też z 1 na 2 nie mogę przełączyć. Tylko zgrzyt żebów słychać. Co to jest? doradźcie bo nie wiem czy już mam robić czy jeszcze mogę jeździć?

Aleks
Forumowicz

przez Aleks » 2004-11-04, 12:35

NO to prawie ze napewno masz sprzęgło zuzyte. Najlepiej wymienic tarcze docisk i łozysko. Chyba, ze na serwisie Ci powiedza ze docisk i lozysko masz jeszcze OK, to mozesz zaryzykowac i zalozyc samą nową tarczę tego samego producenta co docisk. To oczywiscie tanszy wariant i gorszy:) Ale jak mowisz ze po puszczeniu sprzęgła słyszysz dziwny dzwięk ( taki jakby szum? ) no to łozysko też już padło padło.
Najlepiej zamontować komplecik i dalej cieszyc się z jazdy crxem :)
paliwo zalej i po miescie szalej

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2004-11-04, 16:12

Czy ja wiem czy sprzeglo, pewnie sprzegło i skrzynia biegow siada :> Ja mialem i mam bardzo podobnie. Po puszczeniu sprzegla slychac cos, ale to tak nie przeszkadza. Ze wstczenym to normalne w wielu autach tym bardziej leciwych ;) Z jedynka ja na przyklad nie mam takiego problemu. To, ze wbic dwojki nie mozesz bez zgrzytu przy wysokich obrotach to pewnie synchronizator sie nie wyrabia i prawde mowiac jeszcze nie spotkalem sie z autem w ktorym by to tak dzialalo jak bym chcial ;) U mnie jest dokladnie tak samo, ze nie moge wrzucic dwojki przy wysokich obrotach, tak bylo jakis czas temu teraz jest jeszcze gorzej. Tak, ze uwazaj z tym zgrzytaniem bo szybko skrzynia zacznie wydawac inne dzwieki tak jak moja :> Moja juz zaczyna buczec, chrupac ale dziala ;) Jednak ani dwojki ani trojki nie wrzuce przy wyzszych obrotach.

Aaa zapomnialem jeszcze dodac, ze mam te same objawy co ty jednak nic nie wskazuje na to, ze sprzeglo by siadalo. Biegi przy normalnych obrotach wchodza tak jak trzeba, sprzeglo sie nie slizga.