W ED9 do 14" jest fabrycznie zalecane 2.0 przód i 1.9 tył, przy 15" w poprzednim temacie o ciśnieniu zalecali 2.3 przód i 2.2 tył. Ja pompuję 2.4 na wszystkie (na dużym ciśnieniu są mniejsze opory = oszczędność paliwa + osiągi kosztem przyczepności). Jeździ się z takim ciśnieniem dobrze, choć tył ma już tendencje do driftowania
Ja miałem 2.6 w przednich w tylnych 2.5 i mi środki ścierało, więc 2.5 i 2.2 starczy ;]
Czesc
Jak ja bym tyle napompował to wtedy dopiero bym po drodze latał :> Nie pisz takich rzeczy bo ktoś to przeczyta pójdzie i tyle napompuje a to nie prawda, że tyle trzeba pompować :> Zapomniałeś po prostu dodać jaki rozmiar opon masz, tak ta wypowiedz to mało przydatna jest.
Jeżdze na seryjnym rozmiarze i napewno 2.5 atm to nie byłby dobry wybór, auto dużo gorzej by sie trzymało.
Na seryjnym oczywiście co innego - instrukcja zaleca 2.0 i 1.9, a praktycznie można pompować maksymalnie 2.3 i 2.1 czy coś w tym rodzaju. Te większe ciśnienia pisałem dla 195/50/15 czyli zdaniem większości ludzi optymalnego rozmiaru dla ceerki.
Tzw "prawidłowe ciśnienie" jest pojęciem względnym, zalezy czego oczekujesz po aucie, jaka jazda cie interesuje (wożenie się, czy jazda sportowa), jaka jest charakterystyka amortyzatorów i tego co wy nazywacie zawiasami, jak sobie radzisz z podsterownością itd itp. Ja po stu doświadczeniach wybieram kompromis: przód 2.2, tył 1.9 (opony seryjne czyli 195/60.14)
Do ścigania sie po dziurawym asfalcie na Kubalance
jechałem przód 1.8 - jakoś sobie radząc, bo mi było szkoda wybijania przodu i krzywienia wahaczy przez mocno nabite gumy, które może odjęłyby kilka sekund - ale zdemolowałyby zawiasy na amen. szczególnie że nie miałem rozpórki i obawiałem sie, że koła (przednie) staną w negatywie