BOV - jak to sie je ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-10-16, 23:09

a Co jezeli w silniku doładowanym jade np. na 2-3biegu wciskam gaz w podloge i cos syczy jakby zawor upustowy podczas ostrego przyspieszania? Wtedy leci przez ten zawor nadmiar nadpompowanego powietrza.? czasami jezdze takim sprzetem ze jak konkretnie wcisne gaz to po momencie zaczyna cos syczec ale jest to świst jakby wlasnie powietrze gdzies uchodzilo. Uklad napewno jest szczelny.

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2006-10-16, 23:40

gruby126p1 napisał(a):podlacze sie do tematu i mam pytanko. Zapewne kazdy ogladal F&F 2, na poczatku jest skyline, po odpuszczeniu gazu czy jakos tak leciala mu nie wiem para czy sprezone powietrze. Czy to tez jest jakis zawor upustowy?? jak to dziala i ile kosztuje?? Moze wiecie cos wiecej o tym albo jakis link?? Interesuje mnie jako mega bajer i funkcjonalnosc.

heh :) uwielbiam jak ludzie wzoruja sie na f&f :) nie wiem czy podtlenek dalej taki dymek (jak w filmi i nfs), ale jest cos takiego jak zestaw "spray show" i to tam sobie dymisz po nacisnieciu przycisku :)

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-10-17, 15:11

mi nie chodzi o zaden kolor, tylko sam tez zwykly strumien, nie pytalem sie czy tobie sie to podoba czy nie, po co zabierasz glos jak i tak nie odpowiedziales na moje pytanie. Ja chcem wiedziec jak to dziala itd wszystko chce wiedziec odnosnie tego uzadzonka.
Ty mi radzisz mniej gier?? Sam sobie poradz cos zebys nie byl taki napufany, kobieta cie z lozka wywalila czy jak??

P.S. Ja bede robil autko w konkretnym stylu i taki bajerek mi pasuje i tyle.

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2006-10-17, 16:12

BOV jest jak to juz powiedziane zostalo jednostopniowy, lub sekwencyjny - stad tez rozne dzwieki. SQ BOV rowniez obniza toszke zuzycie paliwa, szczegolnie przy palowaniu :P

Trotyl - BOV dziala tylko w przypadku zamkniecia przepustnicy, przy jej otwieraniu chodzi raczej o wastegate, ktory reguluje doladowanie sprezarki. ALe czy on tak moze syczec to nie wiem, nie znam sie...
prawie jak JDM

Bastek
Forumowicz

przez Bastek » 2006-10-17, 16:52

ciastosz napisał(a):SQ BOV rowniez obniza toszke zuzycie paliwa, szczegolnie przy palowaniu

możesz coś o tym więcej napisać?
Fotografia ślubna, reportażowa i motoryzacyjna
www.sm-foto.pl

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2006-10-17, 17:23

Gdzies to czytalem, jak znajde to wrzuce (nie mam swojego kompa w tym momencie :P ) Ogolnie BOV sam w sobie zafalszowuje ilosc powietrza w ukladzie, tak mi sie wydaje, sekewncyjny jest pod tym wzgledem chyba troche lepszy etc...ale moge sie mylic, bo czytalem to juz jakis czas temu, moglem cos pomieszac :nieok:
prawie jak JDM

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-17, 18:14

NO i pomieszales :)
chodzi ci o to ze moga byc problemy z autami ktorem maja przeplywke bo powietrze przelatuje rpzez przeplywomierz a nie wlatuje do silnika bo bovem usieka i nic innego do glowy mi nie wpada bo w jaki spoob bov ma obnizyc spalanie? :)

GRUBY rob co chcesz, nie martw sie o mnie bo jeszcze nie przydazylo mi sie by mnie jakas wywalila z lozka ale skoro piszesz o takich przygodach to moze sie pochwalisz. chcesz robic sobie fajerwerki rob ... nie w tym temacie. I nie napufany czy cos tylko tak. Kolorowe wybuchy i smugi skojazyly mi sie z fajerwerkami.

TROTYL... swiszczy albo sprezara albo dolot masz dziurawy albo zawor upuszcza (nie wytrzymuje cisnienia) ... bo skad pewnosc ze dolot jest szczelny? Jezeli auto seryjne to DV musi trzymac a jak nie to pewnie za luzno sprezyna skrecona jezeli to zwykly bovik. Choc moze byc dolot jak i sprezarka.
Jezeli WG jest zewnetrzny to wyprowadzenie ma rurka poza uklad wydechowy i nie mialem z tym do czynienia ale z opowiesci ponoc pieknie swiszczy :)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2006-10-17, 18:46

kukus - zle sie wyrazilem: BOV nie obniza zuzycia paliwa, wrecz przeciwnie nawet (taki standardowy, dolozony). Chodzilo mi o to, ze przy sekwencyjnym wzrost jest troche nizszy...
prawie jak JDM

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-17, 19:03

No ale jak bov podnosi zuzycie paliwa?
Caly czas jedyne co mi do glowy wpada to nieporozumienie z przeplywomierzema u nas gdzie jest MAP to jak to moze wplywac? zamykamy przepustnice i nara niech z powietrzem w dolocie dzieje sie co chce :) nie jest tak?

ciastosz
Forumowicz

przez ciastosz » 2006-10-17, 19:16

Ja nie mowie o MAPowych silnikach, raczej wlasnie o tych z przeplywka... :) na CRX sie swiat nie konczy :P ;)
prawie jak JDM

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2006-10-17, 19:43

moj turbownik nie ma bova !!!
a świszczy jak siemasz wojtek
odpuszczam gaz i PTSssssssssss :poklony: :rotfl:
muzyka dla uszu :poklony:

:ok:

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-17, 20:46

i myslisz ze niby ktora strona ta muzyka leci? z wydechu a moze przez lampe
oj piracik :)
Tobie instalke robil Grabcio wiec podejzewam a wrecz pewien jestem ze masz DV czyli zawor z cywilnej fury ktory bez zalozenia rurki zwrotnej do dolotu tez swiszczy.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-18, 00:03

kukus napisał(a):Tobie instalke robil Grabcio wiec podejzewam a wrecz pewien jestem ze masz DV czyli zawor z cywilnej fury ktory bez zalozenia rurki zwrotnej do dolotu tez swiszczy.
dobrze mowisz ;)

gruby126p1 napisał(a):Ja chcem wiedziec jak to dziala itd wszystko chce wiedziec odnosnie tego uzadzonka.

to jest z kolei cos na styl BOV tylko spuszcza zbyt wysokie cisnie podtlenku (N20) choc nie mam tu 100% pewnosci ale o ile mnie pamiec nie myli to tak wlasnie jest

BRACIA
Forumowicz

przez BRACIA » 2006-10-18, 01:45

Ten dynks z F&F2 to jest do nitro,jest to tzw "purge valve" , bodajze jak mnie pamiec nie myli sluzy do wyrownywania cisnienia i oczyszczania instalacji z skroplonej substancji(jakis czas temu to studiowalem i juz dobrze nie pamietam :razz: )
... GaRaż Race Team ...
Profesjonalne części do tuningu
Serwis i naprawa pojazdów

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-18, 10:06

BRACIA napisał(a):"purge valve"

dokladnie o tym mowilem ale nie wiem jaka jest dokladna zasada dzialanie teog sprzetu

Poprzednia strona   Następna strona