Jakie opony wybrać?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-03-17, 19:49

nic nie maja. opony bede sie sciaraly nierowno jak beda za duze nierownosci w katach pochylenia kol (czyt. zbyt mocno obnizony samochod bez camber kit'a).

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-17, 23:50

Polskie drogi maja tyle ze sa koleiny i jak sie ma szerokie kapcie a 195 to juz szerokie to czesto jest tak ze jedziemy krawedzia opony a nie cala jej powierzchnia...
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-17, 23:58

jakoś nie przekonuje mnie ta teoria...

a jesli chodzi o toyo to jeszcze nie widzialem zeby ktos narzekal ze mu sie boki zdarly.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-18, 00:08

Mi nie zalezy na przekonaniu kogos. Dla mnie ma to jakis sens wystarczy postarac to sobie wyobrazic jak lezy opona w koleinie. A facet ze sklepu chyba wie jak sie zdzieraja opony bo widuje je na codzien. I bez komentarzy w stylu odradził TOYO bo na Yokohamie wiecej zarobi - cena ta sama a nawet chyba i tansze TOYO ale powiedział ze niechetnie mi sprzeda bo nie chce miec potem reklamacji ze sie boki pozdzierały bo mam szerokie kapcie i niski profil i auto leciwe i moze miec nie tak geometrie i koleiny mi boki pozdzieraja bo w TOYO sa słabe... Ile w tym prawdy nie wiem ale wole uniknac wtopy w mocno scieralne opony i kupic cos co wiadomo ze sie szybko nie zetrze...
Kupiłem Yokohamy i nie wnikam. Jak ktos chce TOYO to niech bierze. Nie mowie ze sa złe bo na pewno sa swietne ale nie stac mnie na wymienianie opon co jeden sezon...

PS. I chodzi mi o Proxes T1R bo nie wiem jak jest z tymi mniej sportowymi modelami od TOYO. Kumpel ma np zwykłe TOYO juz 2 lata i chyba na nich go kupił i daja rade...
--
Sprzedam:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-18, 00:15

A wiesz, ze pierwsza mysl to bylo wlasnie to, ze mial jakis interes zeby sprzedac akurat te a nie inne:).. i niekoniecznie musi to wynikać z ceny. Zastanawiałeś się kiedys czemu na stacjach benzynowych wciskają ludziom napoje izotoniczne czy jakieś inne badziewia? :) W biznesie rządzą rózne uklady :)

Czasami nie warto sie sugerowac tym co mówią sprzedawcy ;) A 195 to nie jest szeroka opona. Jak geometria auta jest dobra to zadne koleiny nie zetrą opony po bokach. .. a jak ktoś ma koła " // \\ " to zajedzie kazde opony czy to beda toyo czy yokohamy :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-18, 00:18

Hehe. No wiem. Wiesz gosc niby ma wielki afisz Yokohama ale miał tylko dwa modele jej. Ale ogolnie przed zakupem czytałem troche o tych oponach i doszedłem do wniosku ze wole kupic za tego tysiaka oponki ktore sie dobrze trzymaja na suchym i mokrym i przejada troche tych tys km niz takie co super wygladaja, na suchym jak po butaprenie ale po 20tys na smietnik albo i szybciej a na mokrym to jazda figurowa... Strach i szkoda ryzykowac tym bardziej ze te C drive tez daja rade na suchym a na mokrym na szczescie tez :ok:
--
Sprzedam:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-18, 00:20

No.. to jest wlasnie kwestia teog czy chce sie miec najlepsze osiagi kosztem zuzycia ...

a Yokohamy też są OK :)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-18, 00:22

No sa sa a tak w ogole to gdzies mi sie obiło o oczy ze chyba TOYO jest czescia Yokohamy? Albo cos takiego...

EDIT:
Ups chyba mi sie cos pokreciło to chyba widziałem cos takiego:
Following a share swap with another Japanese rubber company, Toyo Tyre and Rubber Co., Yokohama established a joint venture to sell passenger car tires and truck and bus steel radials in Germany with Marubeni Corp. in 1988. Later that year, the company made its biggest move to date into the huge U.S. tire market when, in a joint venture with Toyo Tyre and Rubber and the German industrial group Continental Aktiengesellschaft, Yokohama began construction of a plant to produce radial truck and bus tires in the United States.

Czyli tylko maja swoja wspolna fabryke ;)
--
Sprzedam:

Poprzednia strona