Dziura w baku czy co???
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

cineq
Forumowicz

Samochód: Honda CRX ED9

przez cineq » 2007-03-29, 23:45

JA nie rozumiem jak Ty to sprawdziles że CI to tyle pali? Zatankuj do pełna, calutki bak pod korek. I jeżdzij do tej pory aż "prawie" zabraknie, bo wskazówka często może sobie pokazywać jak chce.. ( nie jeździj i nie dolewaj co 50km bo to bez sensu) Może nie masz odpowietrzenia? Np odkreć korek od baku i zobacz czy wskazóka nie zmieni położenia przypadkiem?
Smierdzi benyną z wydechu? JEśli nie to nie ma czym sie martwić ;)

A wiater w oponach jest ? :rotfl:
pomogę w sprawach wykroczeniowych, karnych oraz odszkodowaniach

http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=17&t=70254 <---- mój ED

Lemens
Forumowicz

przez Lemens » 2007-03-29, 23:49

lukas.elk ja tam bym sie nie przejmował na Twoim miejscu, jest ok, mi tez tyle rex brał jak bylo zimno i jak jezdzilem krotkie odcinki. Masz z5 czy a9? bo ja np mam a9 i leje 98 a na 95 spalanie jest nieco wyzsze przynajmniej u mnie. Do tego dochodzi odpowiednie operowanie pedałami. Juz nie oczekujmy od naszych maszyn spalania na poziomiie 5 litrów, porównaj spalanie rexów ze spalaniem innych aut 1.6 litrowych, np mojemu wujkowi astra z 2000 roku 1.6 nie wiem 80 koni chyba ma to łyka od 9 wzwyż i nigdy mniej. A taką astra to nie pojezdzsz jak rexem :P

Mi rex jak sie postaram to potrafi 6 - 7 w miescie spalic, a jak juz sie przycisnie i banan robi sie na twarzy to ile auto spali schodzi na plan dalszy :P

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-30, 00:25

Haro napisał(a):Dawaj co z tym dolotem zrobiłeś a nie !

Zabieg prosty:
- kupujesz rure z budowlanego taka aliminiowa do wentylacji chyba (tak harmonijka), ja mam srednice 80mm. Za 3m zaplacilem 13zł to jest na jakies 3 takie doloty :rotfl:
- wywalasz rezonator i te rure co idzie w bok no i oczywiscie te gumowe rozwidlenie.
- w te dziure co została po laczeniu rezonatra z puszką wkładasz rure i jeden koniec zaginasz zeby stykał sie łądnie z otworem puszki (albo wycinasz w puszcze dziure i wkladasz w nia rure tak jak zrobil moj kumpel chociaz ja nie lubi niszczyc stockowego stuffu) a drugi jest za zderzakiem skierowyn do ziemi

I teraz zeby to było profi to nalezy wyciac te miejsca na przeciwmgielne (najlepiej z dwoch stron zeby jakos to symetrycznie wygladało) i zaklejasz je siateksem :rotfl: . Ja z kumplem z braku czekgos lepszego uzylismy papieru sciernego takiego siatkowego :rotfl: . Tzn on uzył w civicu 5gen bo moj jeszcze czeka na zrobienie. I wyglada to ok ;)
I teraz trzeba ten koniec rury jakos przytwierdzic za ta dziura na przeciwmgielne i voila! :ok:

Dzwiek ZUPEŁNIE INNY niz na seryjnym dolocie. Taki rasowy :rotfl:

Enzo napisał(a):jak ci duzo pali, to moze nowe przewody i swiece? po niekad od nich tez niby zalezy spalanie.

No wlasnie swiece nowki a przewody sa raczej ok. Tym bardziej ze jak nia wracałem do domu po kupnie w styczniu to mi na trasie ładnie spaliła. Gdzies tak 10l na 168km i jechalismy 120 a 2 razy to 160 :rotfl:
Potem w miescie mi brał 11 ale to zimno było i krotkie odcinki na ssaniu. Potem wymiana rozrzadu, filtrow, swiec. No i spalanie dalej dupne. Co prawda po zmianie rozrzadu zrobili mi reset na niedogrzanym silniku jakims i w ogole lipnie to było. Ale ostatnio zrobilem dobry reset i na 50km a w tym było 9km po miescie, ok 1godz na jałowym i jakies 40km jazdy "na uczenie" czyli pol na pol spokojnie i dynamika i spalił mi 4,5l :wrrr: A potem juz nie brał tyle... Nie wiem sam. Czy moze zrobic jeszcze raz reset i zrobic dluzszy dystans spokojna jazda???

Dawca44 napisał(a):najlepsza metoda na sprawdzanie spalania: Pełny bak, wyjeździć jak najwięcej( te 300-350km chociaż) wrócić na tą samą stację, nalać tym samym dystrybutorem znowu do pełna... ilość paliwa którą nalejemy, podzielić przez ilość przejechanych kilometrów i pomnożyć razy 100. Mamy wynik.

Ej u mnie jest non stop na fullu prawie. Ja nie jezdze nim na rezerwie nawet. Jak mam rezerwe to na ful i tyle. Ale teraz wlasnie cały czas co jakies 100km dolewki robie i parze ile pali. Bo to juz starczy zeby jakos sie zorientowac. No i jest za duzo :wrrr:

Dawca44 napisał(a):Co do spalania... też mam ten problem... 9l w trasie przy jeździe baaaardzo spokojnej

To juz perwa.

cineq napisał(a):JA nie rozumiem jak Ty to sprawdziles że CI to tyle pali? Zatankuj do pełna, calutki bak pod korek. I jeżdzij do tej pory aż "prawie" zabraknie

Tak robie tylko co 100km jak juz z reszta napisalem.

Lemens napisał(a):mi tez tyle rex brał jak bylo zimno i jak jezdzilem krotkie odcinki.

Tylko ze u mnie bez roznicy czy cieplo czy zimno.

A spaliny sa w normie a sonda 0,2-0,8V...
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-03-30, 07:35

lukas 4.5 na 50 km to mniej wiecej 9-10 a czasami to i 11 moze byc na 100(w zaleznosci od warunkow na drodze i stylu jazdy), wiec nie rozumiem jak ci wzroslo, poprostu jedne egzemplarze pala troszke wiecej inne mniej(np polonezy nawet nowe jeden palil 10 a inny 15 i nic sie z tym nie dalo zrobic), nasze autka juz sa wiekowe i na zuzycie paliwa wplyw ma takze zuzycie silnika, niestety

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-30, 08:52

rafisz napisał(a):lukas 4.5 na 50

Minus ok 1l na prace na jałowym to 3,5 razy dwa to 7.
Coz, ja bede walczył dalej. Jak nie ma nikt zadnych konkretnych rad to widocznie musze sam kombinowac metoda prob i bledow...
--
Sprzedam:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-03-30, 09:06

A czy nie jest tak, ze po zrobienie dolotu i przelotu spalanie moze troche wzrosnąć..szczególnie w dolnym zakresie obrotów

lukas.elk - okolice 10 litrów to nie jest powód do płaczu. Spróbuj pojezdzic troche bardziej dynamicznie . Jak spali ci 15 to się mozesz zastanawiać....

I jest też opcja , że ktoś spuszcza ci paliwo na parkingu :rotfl:

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-30, 09:19

Dr_ napisał(a):A czy nie jest tak, ze po zrobienie dolotu i przelotu spalanie moze troche wzrosnąć..szczególnie w dolnym zakresie obrotów

Nie chce sie czepiac bo wiem ze moje posty sa dosc dlugie ale najlepiej przeczytac calosc bo napisalem ze na dolocie zrobilem moze 10km a nawet mniej. A poza tym pojemnosc dolotu sie nie zmienila tylko dałem mu zimne powietrze. A to wszystko na fabrycznej puszce. A wydech mam serie tylko koncowy jakis wymieniony.

Dr_ napisał(a):I jest też opcja , że ktoś spuszcza ci paliwo na parkingu

A o tym tez myslalem :rotfl:
--
Sprzedam:

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-03-30, 10:30

Nie wiem czy dobrze prawię, ale doprowadzając mu to powietrze, siłą rzeczy łapie go więcej, a żeby to całe AFR było w miare stałe, to musi wzrosnąć też liczba kropelek paliwa. Fabryczny dolot jest skonstruowany tak, że silnik ssie tyle ile potrzeba, Ty masz to skonstruowane tak, ze od prędkości XX powietrze samo się pcha w rurę. Możliwe, ze się mylę, ale mi po zrobieniu dolotu też spalanko nieco wzrosło.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-03-30, 10:31

jesli masz wgniecenie w zbiorniku to wskazowka ci zawsze bedzie przeklamywac, poza tym w moim crx niby mialem zawsze ful tank a jak sie czasami postaralem ruszajac autem na boki to potrafilem jeszcze 3 l dolac gdy sie powietrze zbieralo w zbiorniku.

jedz na analize spalin i niech zobacza czy nie masz za toksyczne spaliny to ci powie czy masz przepaly zbyt duze czy nie.

druga kwestia, ze sonda sondzie nie rowna i ktoras moze zle wplywac na komputer.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-30, 17:16

Haro, ale w jednostce objetosci i tak wejdzie go tyle samo bo pojemnosc dolotu jest taka sama a to nie turbo ze powietrze wchodzace do przepustnicy jest sprezone. Owszem wieksza predkosc to i powietrze szybicje wlatuje ale i tak nie ma tam jakiegos cisnienia. Na plus jest tylko to ze jest one zimniejsze i w tej samej objetosci wejdzie go odrobine wiecej a cisnienie w dolocie nie powinno sie zmienic a i silnikowi bedzie latwiej zasysac wiec powinien sie po prostu szybciej wkrecac. A jak wiecej powietrza to i wiecej paliwka to i owszem ale i wieksza moc/moment i mniej pracy musi silnik wlozyc. Tak mi sie wydaje raczej a jak juz pisalem na tym dolocie przejechalem moze ze 6km.

merfi vtec napisał(a):esli masz wgniecenie w zbiorniku to wskazowka ci zawsze bedzie przeklamywac, poza tym w moim crx niby mialem zawsze ful tank a jak sie czasami postaralem ruszajac autem na boki to potrafilem jeszcze 3 l dolac gdy sie powietrze zbieralo w zbiorniku.

Zadnych wgniecen nie widzialem jak byl podnoszony.

merfi vtec napisał(a):jedz na analize spalin i niech zobacza czy nie masz za toksyczne spaliny to ci powie czy masz przepaly zbyt duze czy nie.

Wlasnie bylem i facet powiedzial ze sa dobre. Tylko ze wsadzil sonde na chwilke i na jałowym i nie wiem czy np nie trzeba dac lekko gazu zeby sprawdzic czy sa naprawde ok. Jak to jest?

merfi vtec napisał(a):druga kwestia, ze sonda sondzie nie rowna i ktoras moze zle wplywac na komputer.

Jaka sonda? Lambda? Myslisz ze mimo zakresu 0.2-0.8V moze zle dzialac?
--
Sprzedam:

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-30, 20:44

lukas.elk napisał(a):merfi vtec napisał/a:
druga kwestia, ze sonda sondzie nie rowna i ktoras moze zle wplywac na komputer.

Jaka sonda? Lambda? Myslisz ze mimo zakresu 0.2-0.8V moze zle dzialac?

chodzi o to ze te napiecia moga byc przy roznej zawartosci tlenu w spalinach, czyli mowiac krotko jedna sonda moze wskazywac dajmy na to te 0,2V przy jednej zawartosci tlenu, a inna przy innej

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-03-30, 20:50

Dr_ napisał(a): Jak spali ci 15 to się mozesz zastanawiać....
nad czym? cerka przy jeżdzie na czerwonym polu wyciąga z baku 15l. i jest to sprawdzone na dwóch crxach . a przy jeżdzie do 100 i 3,5rpm pali 6 taki urok

jakuza97JT
Forumowicz

przez jakuza97JT » 2007-03-30, 22:24

Czytając wasze wypowiedzi morzna sie dobrze uśmiać.lukas.elk napisz jakie masz oznaczenie silnika.Jest z sondą lambda czy bez?

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-03-30, 22:35

mi pali ok 10l/100km po miescie, na trasie przy spokojnej jezdzie do 8 schodzi, a przy sciganiu potrafi i 13 wciagnac.

rafisz
Forumowicz

przez rafisz » 2007-03-30, 22:40

jakuza97JT napisał(a):Czytając wasze wypowiedzi morzna sie dobrze uśmiać.lukas.elk napisz jakie masz oznaczenie silnika.Jest z sondą lambda czy bez?

widac ze malo siedzisz na stronce albo nie czytasz wszystkich tematow/postow, kolega ma z5 o ile mnie pamiec nie myli

Poprzednia strona   Następna strona