utrata przyczepności (przyczepność)
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-04-12, 21:44

kamilos napisał(a):piotrwicha, nie odpisales jak sie wczesniej samochod zachowywal w tych zakretach.
tez wyjeżdżał przodem ale nie tak szybko . teraz czuć jak by nadsterowność a gdy straci przyczepność przód jest całkiem podsterownu... oj długo trzeba czekać żeby zareagował na kontre . a o drifowaniu tyłu nie było mowy! a i na ręcznym jak teraz nawracam to tak jak by mi ktoś pomagał tył zawracać strasznie tył zawija :zaskoczony: lecz to jest nawet pozytywne

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-04-12, 22:34

tzn jak, teraz przy mniejszej predkosci wyjezdza Ci przod? duze znaczenie ma tez moment odpuszczenia/docisniecia pedalu gazu bo zmienia sie wtedy rozklad masy.

mysle ze nie ma co kombinowac jesli nie masz zamiaru juz niczego wymieniac, tylko nauczyc sie odpowiednio reagowac na zachowanie samochodu :)
troche czasu i juz bedziesz sam mogl kontrolowac jego zachowanie :ok:

[ Dodano: 2007-04-12, 21:36 ]
ps. a co do zakretow, to tutaj nie ma zasady. jak wjedziesz za szybko to juz nic Ci nie pomoze ;)

bzyq2001
Forumowicz

przez bzyq2001 » 2007-04-12, 23:39

takie zachwonie jest raczej normalne, po usztywnieniu samochod sie slizga i trzeba nauczyc sie nim jezdzic na nowo, w grupie N, gdzie praktycznie jest tylko wspawana klatka, bo za duzo nie mozna zmieniac, samochody tez sie "slizagaja" po usztywnieniu, czyli wlasnie po wspawaniu klatki; inny przyklad moze i glupi, ale przy tej gierce pomagali w odzorowaniu jazdy samochodow skosnoocy, wez sobie w NFSU (jedynce) ustaw na max sztywnosc tylny satbilizator, tez ci bedzie dupe rzucalo jak po lodowisku, a zeby to zniwelowac musiales usztywnic wiecej stabilizator z przodu - glupi przyklad ale cos w tym jest
turbo dziura zostala stworzona by dac szanse V8
sprzedam:
- lsd s80 -500zl, osprzet b18c4 i b16a2
- dol k24 - 1500zl
- ek4 anglik na czesci
- walki stage1 do k

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2007-04-13, 00:44

po usztywnieniu zawiechy rozklad sil nacisku na kola jest inny.
wczesniej miales bardziej dociazone kola zewnetrzne dlatego w pewnych momentach moglo byc na plus. generalnei jak masz rozpirki na calym aucie nie powinienies miec gorszej a lepsza przyczepnosc.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-04-13, 09:34

Cześć :) Takie zachowanie crxa to norma, dlatego ten samochód nie prowadzi sie tak łatwo. Mam także ES, inne amorki, sprężyny itp. Auto w różnych warunkach różnie sie ślizga. Czasami leci przodem, czasami leci tyłem, zależnie od tego po czym jedziemy i jak jedziemy.

kamilos napisał(a):
CRX jest z zasady podsterowny i potrafi wyjechac przodem. ....
....
..
..

Akurat ja bym sie z tym nie zgodził :) Kiedyś myślałem, że wszystkie auta przednio napędowe są podsterowne, po pojeżdzeniu troche crxem, zmieniłem zdanie :) Tył crxa jest bardzo lekki w porównaniu do przodu i i mi akurat "dupa" często ucieka.

Dąży sie do tego aby auto zachowywało sie neutralnie w zakrętach.

piotrwicha, Napisz dokładniej co ci nie pasuje ? Raz napisałeś, że za bardzo leci przód, a raz że tył.

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-04-13, 22:21

w1c10 napisał(a):piotrwicha, Napisz dokładniej co ci nie pasuje ?
nie pasuje mi to że jak utrace przyczepność na suchym asfalcie to zamiatam go bokiem jak po lodzie

Poprzednia strona