Chłodnica a spalanie.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-02-17, 23:21

takie glupie jezdzenie nic Ci nie da. reset owszem ale potem normalnie uzytkuj samochod jak to robisz na codzien :ok:

spalanie sprawdz po dwoch pelnych tankowaniach a nie na odcinku 200-300km :)

jesli bedzie dalej cos nie tak to szukaj wadliwej czesci w samochodzie i wymieniaj :)

ps. spalanie (jesli nie szalejemy zbytnio) na trasie to ~6l/100km, a w miescie okolo 8-8.5l/100km, ale to tak jak pisalem, wylicz po dwoch pelnych bakach :)

ps2. oczywiscie tankuj na jednej stacji na tym samym dystrybutorze i zawsze do pelna.

[ Dodano: Sob Lut 17, 2007 10:25 pm ]
ps3. wlasnie przeczytalem ze zalewales V-Power. jesli silnik masz seryjny to zalej paliwo PB95 czyli takie jakie jest optymalne dla tego silnika.

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-02-18, 09:20

jeszcze jedno mi sie przypomnialo - sprawdz wezyk co laczy kolektor ssacy z regulatorem cisnienia paliwa, moze ten waz jest gdzies uszkodzony albo nie trzyma sie dobrze na kroccach i w efekcie jest za duze cisnienie paliwa, a za duze cisnienie to wieksze spalanie

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-02-18, 09:38

to ze jezdzisz 3k - 3,5k rpm to nie znaczy ze bedziesz mial male spalanie. Wazne jest jak dynamicznie dochodzisz do tych obrotow.
Ja tez notuje spalanie rzedu 12 - 13l/100km, ale jezdze tylko po miescie (moze to i duzo, ale mam jeszczce mondeo 2,5 v6 i ten z kolei po miescie pije 17l/100km wiec honda jeszcze nie pali masakrycznie ;>).
Zauwazylem jeszcze takie cos ze jeden bieg do odciecia i wskazowka paliwa o swoja grubosc w dol. i tak przy kazdym palowaniu.
Aktualny bak staram sie jezdzic jak emeryt, czyli max 3k rpm, a do 50km/k rozpedzam sie na odcinkiu 400m ;). jak narazie widze po wskazowce ze od takiej jazdy znacznie wolniej spada, ale czy to mozna nazwac jazda?

PS. ja u siebie nie mam lambdy, a pozostaly mi do przejzenia tylko przewody podcisnieniowe.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-02-18, 12:05

ktos na forum kiedys pisal ze przy ostrzejszej jezdzie palil mu masakryczne ilosci paliwa i po wymianie przewodow paliwowych (byly chyba podrdzewiale) wszystko wrocilo do normy.

a wiec to tez warto sprawdzic :ok:

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-02-18, 13:53

kamilos napisał(a):spalanie sprawdz po dwoch pelnych tankowaniach a nie na odcinku 200-300km

Gdybym chcial sprawdzic ile mi dokladnie pali co do dziesiatych czesci litra to tak mysle ze warto spalic dwa baki ale kiedy juz po 200km widze ze spalanie jest nienaturalnie wysokie to mysle ze zamiast wypalac dalej paliwo lepiej sprawdzic lambde czy cos i w razie czego wymienic i przejechac wiecej na nastepnym baku.

rafisz napisał(a):sprawdz wezyk co laczy kolektor ssacy z regulatorem cisnienia paliwa, moze ten waz jest gdzies uszkodzony albo nie trzyma sie dobrze na kroccach i w efekcie jest za duze cisnienie paliwa, a za duze cisnienie to wieksze spalanie

Ok sprawdze. A mozesz mi najlepiej na jakims foto/schemacie pokazac ktory to wezyk bo oczywiscie manual dostepny tutaj na stronie nie dziala albo przynajmniej brakuje akurat tych plikow ktore mnie interesuja :wrrr:

ateem napisał(a):to ze jezdzisz 3k - 3,5k rpm to nie znaczy ze bedziesz mial male spalanie. Wazne jest jak dynamicznie dochodzisz do tych obrotow.

Staram sie dojsc do nich w miare szybko zeby nie meczyc go na niskim momencie a potem trzymac te 3 tys wiec spalanie powinno byc małe bo ten "rozsadny" moment zaczyna sie wlasnie gdzies ok 3000obr.

ateem napisał(a):Ja tez notuje spalanie rzedu 12 - 13l/100km, ale jezdze tylko po miescie (moze to i duzo, ale mam jeszczce mondeo 2,5 v6 i ten z kolei po miescie pije 17l/100km wiec honda jeszcze nie pali masakrycznie ;>).

No nie ma co porównywać do innych samochodów tym bardziej ze inne marki maja ogolnie raczej kiepskie spalanie w porownaniu do hondy. Ale na twoim miejscu tez bym sie wzial za szukanie rzyczyny spalania bo szkoda wywalac kasy na paliwo skowo za te pieniadze mozesz powymieniac conieco i szybko sie zwroci a i silnik na pewno bedzie lepiej chodził.

ateem napisał(a):Zauwazylem jeszcze takie cos ze jeden bieg do odciecia i wskazowka paliwa o swoja grubosc w dol. i tak przy kazdym palowaniu.

Mam to samo wlasnie. Moze jest to tylko spowodowane przeciazeniem podczas przyspieszenia i paliwo w baku sie przesuwa do tylu i plywaczek opada ale po jakim czasie raczej wraca na swoje miejsce. To jest raczej tak samo jak z jazda po gorkach i parkowaniem na krzywej powierzchni. Chociaz wyglada to jakby byla dziura w baku :zaskoczony:

ateem napisał(a):pozostaly mi do przejzenia tylko przewody podcisnieniowe

Czy to to samo o czym pisał Rafisz?

PS. Jak szedłem ostatnio do mechaniora to widzialem twojego CRX'a przy rampie kolejowej ;)

kamilos napisał(a):przewodow paliwowych (byly chyba podrdzewiale)

I ponownie prosba o wskazanie ich umiejscowienia,ewentualne ceny.

Sorry ze tak pytam o wszystko ale jestem zielony jesli chodzi o mechanike ale caly czas sie ucze i wchłaniam wiedze jak odkurzacz :diabelek:

Dzięki za rady i myślę że wspólnymi siłami zdołamy zmusić tego przecinaka do książkowego spalania :ok:

PS. Ale ja dlugie posty pisze :szok:

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-02-18, 14:25

tu masz rys tego regulatora i wezyka( no i jak sprawdzic regulator)
ten wezyk to wlasnie przewod podcisnieniowy

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-02-18, 15:10

umiejscowienie przewodow paliwowych masz na schematach dokladnie rozrysowane. po ceny zadzwon do najblizszego ASO.

co do sprawdzenia spalania to przeciez nie chodzilo mi o specjalne wyjechanie na miasto i wypalenie dwoch lub trzech bakow :rotfl:

normalnie uzytkuj samochod, zalewaj do pelna zawsze na tym samym dystrybutorze i po 1000km sprawdz ile wyszlo. nie wiem ile jezdzisz ale 1000km to niecaly miesiac jezdzenia.

ps. tak dla jasnosci mozesz napisac jak obliczasz srednie zuzycie paliwa?

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-02-18, 15:10

tam gdzie widziales moja to ja tam pracuje. zajedz kiedys tam i pokaz swoja hanke ;)
ps. do ktorego mechanika prowadzasz autko?

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-02-18, 16:41

rafisz napisał(a):tu masz rys tego regulatora i wezyka( no i jak sprawdzic regulator)
ten wezyk to wlasnie przewod podcisnieniowy

Czyli do sprawdzenia jest potrzebny ten wskaznik cisnienia?
Czyli wymagana jest wizyta u mechanika ktory go posiada? Bo ja nie mam takiego cuda :nieok:

kamilos napisał(a):po ceny zadzwon do najblizszego ASO

Czy mam przez to rozumiec ze nie ma zamiennikow? :szok:

kamilos napisał(a):normalnie uzytkuj samochod, zalewaj do pelna zawsze na tym samym dystrybutorze i po 1000km sprawdz ile wyszlo. nie wiem ile jezdzisz ale 1000km to niecaly miesiac jezdzenia.

Przy tym spalaniu to do tego czasu nie bede mial za co wlewac :cry:

A ja w miesiacu zrobie moze 400km przy takim spalaniu :razz: Jakby mniej palił to wtedy moze wiecej bym zrobil a tak to malo nim jezdze.

kamilos napisał(a):tak dla jasnosci mozesz napisac jak obliczasz srednie zuzycie paliwa?

Prosta technika: jade na stacje dopiero gdy wskazowka wejdzie na rezerwe. Zalewam jakas ilosc paliwa i zapamietuje ile litrow wlałem. Potem reset licznika trasy. I az do rezerwy jazda i patrze ile przejechalem ;)
Prostszego sposobu chyba nie ma 8)

kamilos napisał(a):ps3. wlasnie przeczytalem ze zalewales V-Power. jesli silnik masz seryjny to zalej paliwo PB95 czyli takie jakie jest optymalne dla tego silnika.

Z tego co wiem to paliwo na polskich stacjach jest nedznej jakosci i 98 moze miec wlasnie 95 oktanów albo i mniej bo 95 napewno nie ma tych 95. Poza tym jak mialem ustawiany zaplon to mialem w baku V-Power wiec moze teraz jest ustawiony na 98.

ateem napisał(a):do ktorego mechanika prowadzasz autko?

Autotech na Tęczowej 7 czy 17 jakos tak, sie wjezdza tam jak jedziesz przez Łukasiewicza to jest wjazd przy takim sklepie z piecami czy czyms tam naprzeciw hurtowni alkoholi.

ateem napisał(a):zajedz kiedys tam i pokaz swoja hanke

Na codzień mieszkam w Olsztynie... Studia... W Ełku jestem mniej wiecej co miesiąc na 2-3 dni :razz:
Ostatnio edytowano 2007-02-18, 16:49 przez lukas.elk, łącznie edytowano 1 raz

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-02-18, 16:47

lukas.elk napisał(a):Prosta technika: jade na stacje dopiero gdy wskazowka wejdzie na rezerwe. Zalewam jakas ilosc paliwa i zapamietuje ile litrow wlałem. Potem reset licznika trasy. I az do rezerwy jazda i patrze ile przejechalem ;)
Prostszego sposobu chyba nie ma 8)

prosta ale malo dokladna :)

napisze Ci jak to powinienes robic:

- tankujesz do PELNA na dystrybutorze
- wyjezdzasz powiedzmy 400km
- wracasz na stacje na ten sam dystrybutor i tankujesz do PELNA
- patrzysz ile litrow weszlo (powiedzmy 30 litrow)
- teraz te 30 litrow dzielimy na 4 (400km podzielone na 100km) i masz srednie spalanie na odcinku 400km

zastosuje sie do tego i napisz ile Ci wyszlo bo jak sugerujesz sie wskazowka ilosci paliwa w baku to nigdy nie obliczysz prawidlowo :)

ps. do PELNA jak zalewasz to mozesz to traktowac jako zalewanie do pierwszego odbicia pistoletu lub jesli masz wprawna reke to mozesz zalac pod korek :) ale lepiej do pierwszego odbicia pistoletu ale koniecznie na tym samym dystrybutorze!

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-02-18, 17:35

he nie wiem jak u lukasa ale u mnie nie da sie 400 km na jednym baku przejechac ;) jak leje 36l to mi sie paliwko konczy po ok 300km. ;_)

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-02-18, 17:52

No to kiepsko to u ciebie wyglada. Ja jak zalałem cały bak czyli 40l bo 5 litrow rezerwy jest to zrobilem 360km z czego 150 w trasie :nieok:

Pownienes tez zaczac szukac przyczyny bo na pewno ci sie zwroca koszta czesci po paru bakach...

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-02-18, 17:55

lukas.elk napisał(a):No to kiepsko to u ciebie wyglada. Ja jak zalałem cały bak czyli 40l bo 5 litrow rezerwy jest to zrobilem 360km z czego 150 w trasie :nieok:

Pownienes tez zaczac szukac przyczyny bo na pewno ci sie zwroca koszta czesci po paru bakach...

czlowieku! ile razy mam Ci jeszcze napisac ze rezerwa w CRX'ie to nie jest miarodajny wskaznik?
u mnie na rezerwie jest 15 litrow i jak wchodze na czerwone pole rezerwy to jeszcze ponad 200km mam do przejechania.

zastosuj sie do takiego liczenia sredniej jak Ci podalem wyzej to wtedy bedziesz mial dokladny wynik :ok:

piotrwicha
Forumowicz

przez piotrwicha » 2007-02-18, 18:17

kamilos napisał(a):czlowieku! ile razy mam Ci jeszcze napisac ze rezerwa w CRX'ie to nie jest miarodajny wskaznik?
u mnie na rezerwie jest 15 litrow i jak wchodze na czerwone pole rezerwy to jeszcze ponad 200km mam do przejechania.

zastosuj sie do takiego liczenia sredniej jak Ci podalem wyzej to wtedy bedziesz mial dokladny wynik

dobrze gada polać mu. ;) u mnie na rezerie jest 12l tak że odpuść sobie patrzenie na wskażnik tylko tankuj full wyjeździj i zalej :ok:

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-02-18, 18:27

Nie mowilem o tym ze rezerwa jest miarodajnym wskaznikiem (bo wskazania sa zalezne od pochylenia itp czynników i moge sluzyc co najwyzej do przyblizenia spalania tak jak u mnie co przy duzym spalaniu juz moze pomoc w dojrzeniu problemu)tylko ze u mnie jak zalewałem to weszlo mi 41l z ułamkiem a z tego co wiem to jeszcze jest 5l rezerwy bo chyba cały bak ma 45. Chyba ze jest inaczej... Ale tyle mi weszlo a ateem pisze ze tam jakies 36litrow wchodzi do jego Igen :szok:

Zrobie tak jak mowisz, spokojnie ;) Ale najpierw sprawdze sonde i te wezyki (nawet jesli sa ok to nie zawadzi zawadzić ;) )a potem bede lał V-Power do oporu :diabelek: Albo przynajmniej 98 z Nestle ;)

EDIT:
Znam jeszcze taka technike ze zalewasz do pelna robisz 100km i potem zajezdzasz na stacje i dolewasz do pelna i widzisz ile zeszlo na te 100km :ok:

Poprzednia strona   Następna strona