Czyscilem przepustnice
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 22:06

lukas.elk napisał(a):Czym czysciles ta przepustnice i czy wykreciłes ta srubke od wolnych obrotów (taka złota)?

benz. ekstracyjna, ale zadnej srubki nie tykalem. Gdzies wyczytalem ze jest tam gdzies jakas srubka ktorej sie nie wolno dotykac. No ale to mowie tak ogolnie, co pare mies. temu poczytalem.
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 22:13

To dobrze a co do tej benzynki? Szmatke czy co? Bo ja robiłem pedzelkiem i powiem ze to jest dobry sposob bo mozna te kanaliki nim przepchac.
A ta srubke mozna ruszac. Nie mozna ruszac czujnika polozenia przepustnicy i srubki od regulacji jej polozenia chyba tez lepiej nie tykac chyba ze jest jakas anomalia w polozeniu tej klapki.
A ta srubka sluzy do ustawienia wolnych obrotów i z tego co czytalem to jest to bardzo wazne zeby ja wyczyscic a dokladnie kanalik w ktorym siedzi wiec ja wyjąłem (z trudem bo była zalana jeszcze fabryczna farba) i wszystko wyczyscilem na błysk. Potem tylko trzeba sobie te obrotki ustawic a to juz tylko kwestia krecenia ta srubka przy odlaczonym krokowym (ktory powinien byc wlasnie wyczyszczony) i masz cały ten system szysciutki.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-13, 22:47

Czyscilem to stara szczoteczka do zebow :rotfl: Fajnie sie brud zeskrobywal, no a pozniej na glanc szmatka :)

Ten kanalik od srubki wyczyszcze przy nastepnej okazji czysczenia przepustnicy, bo poki co nie mam juz ochoty sie z tym bawic, a nigdzie nie czytalem zeby ja wykrecac i czyscic ten kanalik :)

No ale efekty i tak widoczne. Nie muli gdy wciskam troche gazu, nie szarpie, jak wlaczam swiatla to obroty nie spadaja, no a wtedy to masakra byla :) Oplacalo sie
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-04-13, 23:04

tak tak kompa to najlepiej uczyc od nowa- sprzatania i gotowania :rotfl2: przeca to nie sztuczna inteligencja eh,, :)

niezmiernie sie ciesze ze fura lata!!
a temat niech bedzie przestroga dla innych ze czasem warto zajrzec pod maske obejrzec kabelki i to co widac golym okiem
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-13, 23:12

atom1 napisał(a):tak tak kompa to najlepiej uczyc od nowa- sprzatania i gotowania :rotfl2: przeca to nie sztuczna inteligencja eh,, :)

A jednak cos na niego przeszło z inżynierów ;) Nie wiem jaki masz motor ale w Z5 ponoc to juz cos daje. Ogolnie tam gdzie jest lambda...
--
Sprzedam:

ateem
Forumowicz

przez ateem » 2007-04-13, 23:40

a wiec tak:
gdy zdejmujesz przewodzik od map sensora, komuter mysli ze przepustnica jest jakos otworzona i panuje w kolektorze cisnienie atmosferyczne (wyzsze niz to w kolektorze na jalowych obrotach) i daje odpowiednia dawke paliwa. ale, ale, prrzepustnica jest zamknieta, wiec brak powietrza i mieszanka zabogata.

Ten trojnik przy map sensorze jest konieczny i map sensor nie moze byc podlaczony w trojniku na przelocie. Przelot musi byc zakorkowany. Tworzy sie wtedy maly tlumik drgan cisnien w kolektorze.

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-14, 14:54

ateem napisał(a):Ten trojnik przy map sensorze jest konieczny

Ja i nie tylko ja, a nawet większosc go nie ma ;) Zapewne masz go w ZC1 i wydaje mi sie ze jest to rozwiazanie wystepujace w najstarszych seriach silników, bo nieczęsto sie to spotyka. Wiec mozna to podłączyc inaczej. Ja mam jeden wężyk bez zadnego trojnika. Idzie prosto od przepustnicy do MAP sensora. Identycznie jak jest w manualu :ok:
--
Sprzedam:

Poprzednia strona