No jesli masz nagar na zaworach a i przylgnie nie są w jakimś najlepszym stanie to lepiej zrobić szlif przylgni na 3 kąty w zakładzie i dotrzeć zawory. U mnie po czyszczeniu zaworów okazało sie że to jednak nagar trzymał kompresje na zaworach. Po myciu okazało się że zawory nie trzymają. Reczne docieranie zaworów pół dzisiejszego dnia skonczyly sie z marnym skutkiem. Trzeba oddać do zakładu koszt docierania zaworów i szlifu przylgni na 3 kąty to w Krakowie koszt 176zł. 11zł od zaworu.
nalałem tym razem nafty od strony kanałów i po chwili zaczynała sie lekko saczyc przez zawor. Sprawdziłem jeszcze na zaworze wydechowym ktorego jeszcze nie docieralem i tez nie trzymal. wiec diagnoza prosta....trzymal nagar
zawor nie bedzie trzymal jak ma wżery ,przewaznie na zaworach wydechowych ,jesli sa wzerki ktorych nie da sie usunac polerowaniem to zawory do frezowania koszt 10zl za szt. plus docieranie na pascie ,przewaznie zawory ssace sa ok i wystarczy je dotrzec do gniazd ,nie wspominam o sytuacji kiedy mamy wypalone gniazda lub zawory sa trojkatne wtedy to inna bajka