BOV - jak to sie je ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

BOV - jak to sie je ?

przez Malcolm Feth » 2006-10-16, 18:50

Pytanie czysto techniczne
- na jakiej zasadzie dziala zawor upustowy BOV ?
- kiedy dziala tzn. w jakim zakresie cisnienia - czy innych parametrow
- co faktycznie ma dac / przed czym zabezpieczyc
- co sprawia ze jeden robi TTTSSssssss a inny robi Tss Tss Tss Tss.... albo od czego zalezy ze raz jest tak a raz tak :)

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-16, 19:10

Bov czyli zawor upustowy atmosferyczny.
Jakie kolwiek zawory upustowe sa robione z mysla o ochronie sprezarki.
Wiemy ze w sprezarce jest wirnik krecacy sie anwet do 200,000 obr i tak jest gdy pedal mamy w podlodze.
Sprezarka pompuje a my puszczamy pedal - zamykamy przepustnice chocby by zmienic bieg i co sie dzieje? rozpedzona dziko sprezarka dalej wiruje i pompuje a przepustnica zamknieta czyli powietrze nie ma ujscia wiec w dolocie robi sie mega nadcisnienie i powstaje fala zwrotna pedzaca w sprezarke ktora dziala na nia z ogromna sila. kasuje uszczelniacze i zatrzymuje wrinik za szybko niz to powinno sie stac (po czym wirnik znow musi sie rozkrecic) wiec tu do zabawy wlacza sie bov ktory upuszcza nadmiar powietrza z dolotu. W seryjnych turbo wozach jest DV czyli zawor recyrkulujacy powietrze do dolotu (dlatego go nie slychac) w atach dlubnietych robi sie zawor atmosferyczny by syczalo a przyznam ze dzika radosc sprawia reakcja ludzi gdy sie obok nich strzeli z bata :)
dzwiek zalezy od bova od jego umiejscowienia od cisnienia. im wyzsze i wieksza sprezara tym wiecej powietrza musi przekisic sie przez dziurki w zaworze.
dziala on tak ze... opisze najprostrzy.
cylinderek a w nim tloczek dociskany od gory sprezyna.
Przy podcisnieniu zaworek jest "wciagany" w dolot i dopychany od gory sprezynka. Gdy zamkniemy przepustnice wezykiem ktorym bov jest polaczony z kolektorem ssacym wysysane jest powietrze z nad tloczka robiac podcisnienie a od dolu tloczka jest nadcisnienie z dolotu co podnosi go i odslania diury ktorymi powietrze wylatuje.

budowe napewno znajdziesz w necie.
teraz w popularne robia sie dwutloczkowe bez regulacji z jakas membrana ... dzikie weze nie wiem z cyzm to sie je. gwarantuje ze banalny z regulacja napiecia sprezyny starcza :)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2006-10-16, 19:26

Zawór upustowy (BOV) jest urządzeniem montowanym w samochodach z turbodoładowaniem. Pozwala utrzymywać prędkość obrotową turbiny i zapobiegającym jej „wstecznym obrotom”. Wyobraźmy sobie silnik samochodu pracujący pod dużym obciążeniem. Turbosprężarka tłoczy ogromne ilości powietrza przy prędkościach obrotowych bliskich maksimum. W chwili, gdy kierowca zdejmie nogę z pedału gazu, żeby zmienić bieg lub zwolnić, powietrze dostarczane przez turbosprężarkę nagle nie ma gdzie się podziać i zatrzymuje się. Zamknięcie przepustnicy jest jak nagłe zakręcenie kranu – znamy to walenie w rurach podczas spadku ciśnienia. To, co dzieje się z turbosprężarką w takiej chwili, jest trochę poważniejsze. Po uniesieniu przepustnicy całe obciążenie termiczne i siła napędowa na turbinie wydechowej spada, a to oznacza, że sprężarka dolotowa nie jest już napędzana. Jej prędkość obrotowa nagle maleje a sprężone powietrze w intercoolerze i układzie dolotowym próbuje przedostać się do atmosfery. W pewnych warunkach może to być bardzo niebezpieczne dla turbosprężarki. Powietrze uciekające do otoczenia będzie odwracać kierunek obrotów wału turbiny. Każdy, kto w dzieciństwie bawił się bączkiem, rozumie na czym polega bezwładność i że bardzo trudno zmienić kierunek tych obrotów. Wyobraźmy sobie siłę bezwładności wałka obracającego się z prędkością 14000 obr/min, przeciwstawiającą się sile powietrza starającego wydostać się do atmosfery.

BOV wykrywa podciśnienie za przepustnicą i otwiera zawór wypuszczający nadmiar powietrza z powrotem do dolotu turbosprężarki. Wraz ze spadkiem podciśnienia w kolektorze, BOV zaczyna się zamykać całkowicie po wystąpieniu nadciśnienia. BOV zapobiega zatem cofaniu się powietrza, tym samym redukując ograniczenie na turbosprężarce i umożliwiając jej (prawie) swobodne obracanie się i płynniejsze zwalnianie. W wyniku tego po ponownym naciśnięciu pedału gazu turbosprężarka nadal się obraca na tyle szybko, że nie będzie potrzebowała długiego czasu na wznowienie doładowania, a kierowca praktycznie nie odczuje jego spadku. Jak już zostało wspomniane, BOV nie steruje doładowaniem i nie zwiększa mocy, a jest tylko urządzeniem chroniącym turbosprężarkę przed wstecznymi obrotami i poprawiającym reakcję przepustnicy. Może on jednak ulec rozszczelnieniu, powodując brak ciśnienia doładowania lub jego przerywanie.
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

Pat-106

Re: BOV - jak to sie je ?

przez Pat-106 » 2006-10-16, 20:19

Malcolm Feth napisał(a):- co sprawia ze jeden robi TTTSSssssss a inny robi Tss Tss Tss Tss.... albo od czego zalezy ze raz jest tak a raz tak :)

a jesli o to idzie.. to w pierwszym wypadku pewnie masz na mysli zwyklego BOVa - wypuszcza caly nadmiar za jednym zamachem stad TTTSSssss, a w drugim sekwencyjnego Tss Tss Tssss :)

generalnie piekny dzwiek ;)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-16, 20:23

u mnie to zalezy od tego jak gaz odpuszcze. jesli zdejme noge zupelnie to jest jedno ciagle pssst, jesli tak lekko odpuszczam (minimalne skoki ale pare razy) to wtedy zaczyna syczec tak jak napisales, pojawia sie pare mniejszych "pst pst" ;)

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2006-10-16, 20:56

dobrze... czesc odpowiedzi mam :)

proste pytanie
doladuje silnik 0.5 bara - moge wsadzic mu BOVa ?
czysto teoretyczne pytanie. .ale czy jest sens...
czy pomoze to w jakis sposob turbinie, czy w ogole BOV sie kiedykolwiek otworzy ? i "psss-tnie" na mnie ? :)

ps.. zakkladam ze na seryjny silnik H te 0.5 bara przy silniku B16 albo B18 powinno dac okolo tych 50KM ?

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-10-16, 20:59

jasne ze bedzie dzialal. i to zupelnie normalnie :ok:

przy 0,5 bara na B16 wychodzi Ci kolo 50-60KM przyrostu, podobnie ma sie to do B18 (mowa o nieodprezonych)

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2006-10-16, 21:53

jest cos takiego jak zawory Wastegate.
czym to sie rozni od BOV, bo za tym ze dziala na zasadzie cyrkulacji ?
jest gorszy w jakims stopniu, lepszy - to jest moje pytanie.

Pat-106

przez Pat-106 » 2006-10-16, 21:55

odpowiedz juz dostales zdaje sie.. wastegate'y sa stosowane seryjnie.. nadmiar cisnienia wraca do dolotu :) nie upuszcza na zewnatrz - ochrona srodowiska czy cos w tym stylu.. nie robia pssst pssst i zdaje sie sa mniej wydajne

Malcolm Feth
Administrator

przez Malcolm Feth » 2006-10-16, 22:04

generalnie jak dziala wastegate wiem.
ale zastanawia mnie powod czemu nie widac tego praktycznie w seryjnych furach
dopiero jak ktos cos pogrebie to slychac Tsss... :)

ps
skoro BOV wypuszcze powietrze, to wypuscza je gdzie ? pod maske ? i tak tam jest zajebiscie goraco...
czy moze jakos sie to odprowadza na zewnatrz ?

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-10-16, 22:07

pod mache! z tym powietrzem i tak juz nic nie zrobisz ;) gdy masz WG odzyskasz wpuscisz do dolotu i znowu przerobisz :>
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-10-16, 22:10

podlacze sie do tematu i mam pytanko. Zapewne kazdy ogladal F&F 2, na poczatku jest skyline, po odpuszczeniu gazu czy jakos tak leciala mu nie wiem para czy sprezone powietrze. Czy to tez jest jakis zawor upustowy?? jak to dziala i ile kosztuje?? Moze wiecie cos wiecej o tym albo jakis link?? Interesuje mnie jako mega bajer i funkcjonalnosc.

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-16, 22:59

nie no Panowie boscie sie zagalapowali.....
ogolnie bovik dziala przy niskim doladowaniu bo mimo iz niskie to po zamknieciu przepustnicy sprezara laduje i nagle robi sie wysokie :)
WG czyli wastegate to akurator przy kolektorze wydehcowym lub wewnetrzny w turbinie.
jest to zawor upuszczajacy nadmiar spalin bokiem gdy pojawi sie zadane cisnienie tak by sprezarka nie pompowala ponad nie.
WG to taka zlota puszeczke przy sprezarce jezeli jest wewnetrzny.

Gruby a Tobie radze mniej gier...
Jak chcesz by cos kolorowego z dolotu Ci psykalo?
a nawet jak powietrze to jak musialoby byc sprezone !!! serio... mniej gier :)
mozna zalozyc taki system fajerwerkow i ktos w PL sie przymierzal ale to sika kolorowym gazem jak guziczek wcisniesz :)

A TOBIE KAROLEK DAJE II MINUSA ZA TE BZDURY!!!
jakie powietrze jakie pod mache oj musisz pocyztac jeszcze :)

Bov puszcza pod mache
Dv do dolotu
WG upuszcza bokiem spaliny tak by nie wsyztskie elcialy rpzez wirnik sprezarki. Chodzi o roznice cisnien ale mniejsza z tym. ogolnie robi tak ze nie pompuje ponad ustawiona wartosc.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-10-16, 23:02

kukus napisał(a):Dv do dolotu
no oto mnie latalo!:P

a to wszystko przez Pat'a ;)
Pat-106 napisał(a):wastegate'y sa stosowane seryjnie.. nadmiar cisnienia wraca do dolotu nie upuszcza na zewnatrz

no juz sie nie popisuje na temat mojej wiedzy bo w tym temacie jest porazajaca ;(
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-10-16, 23:04

a gdy nie ma zaworu upust lub jest zbyt skrecony to sprezarka smiesznie robie PFFRRRRRRrrrrrr popiskujac do tego
..... piszczy pewnie bo tak ja to boli :(
ale ogolnie dziek jest bomba. cos jak bov w WRCkach
taki pisk jak to Rudzinski okreslil sekwencyjny :)

Następna strona