Dziwne "wolne obroty" - czasami...
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Qzyn
Forumowicz

Dziwne "wolne obroty" - czasami...

przez Qzyn » 2007-04-05, 12:52

Witam. Lookalem troche w wyszukiwarce ale nie znalalazlem mimo ze ponoc bylo - wiec moze ktos pomoze porada badz linkiem. Problem mam taki. Moja ED 9 chodzi normalnie ale od czasu do czasu - raz dziennie, raz na 2 dni dzieje sie cos takiego ze zapalam cieply silnik a autko utrzymuje obroty w okolicach 2000. Dodatkowy objaw w tym momencie to to ze podczas jazdy gdy wcisne gaz autko zadlawi sie na pol sekundy i potem przyspiesza normalnie. Po kilku minutach takiej jazdy wszystko wraca do normy - czyli wolne obroty spadaja a autko przyspiesza normalnie.
Dzieki za pomoc

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-05, 22:19

hmm, na to ci nie pomoge ale to dlawienie - odpal auto i wcisnij MINIMALNIE gaz, jak ci go zdlawi to mam tak samo, i obstawiam krokowy, albo przepustnice.

Wymien filtr paliwa, bo moze juz jest zasyfiony.
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2007-04-05, 22:32

qzyn,powymieniac co tzreba poustawiac i bedzie gralo to moja rada,,,,tez tak mialem ale jak powymienailem[ustawilem] paski,filtry,zaplon,przepustnica,krokowy,kabelki,swiece,itp to juz smigala jak trzeba,wpadnij ustawimy zaplon i wyregulujemy przepustnice i bedzie ooki....zaworki tez sobie ustaw pierw...

Raju
Forumowicz

przez Raju » 2007-04-05, 22:52

Zapłon+krokowy+przepustnica pozdro
All i NeeD is NeeD for SpeeD !

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2007-04-06, 12:33

Ok, wielkie dzieki - damy jakos rade jak juz wiem za co sie brac. Teraz i tak autko sie bedzie rozbieralod o malowania :) A potem przy skladaniu zlozymy to porzadnie do kupy ;)

DJK
Forumowicz

przez DJK » 2007-04-06, 16:47

Może to też być sonda lambda lub map sensor ;)
Ulotne jak ulotka...

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-06, 17:38

Podepne sie pod temat bo tez mam dziwne rzeczy z obrotami.
Dotychczas mialem tak ze skakała mi wskazowka od obrotow tak przy ok 1000-1200obr. Ale to ponoc wtyczka od obrotomierza w module zaplonowym chociaz poprawienie tego nic nie dało.
Ale ostatnio zaczęły mi sie wachac obroty np po zapaleniu silnika ciepłego nawet. Wyglada to tak ze jak odpale to ustalaja sie obroty na te ok 800. Potem nagle spadaja do ok nawet 500 po czym podnosza sie i jest juz ok...
Czyscilem przepustnice, krokowy, ustawialem wolne obroty na ok 750obr, ustawialem zapłon, zmienilem kopulke i palec.
Bledow na kompie nie ma.
Jakies sugestie?
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-04-07, 23:40

lukas.elk napisał(a):Wyglada to tak ze jak odpale to ustalaja sie obroty na te ok 800. Potem nagle spadaja do ok nawet 500 po czym podnosza sie i jest juz ok...

ja tak tez mam, i ja wlasnie stawiam na krokowy i przepustnice u mnie, ale mowisz ze nie, to nie wiadomo.
filtr paliwa tez wyeleminuj, bo 2dni temu wymienilem i jest tak samo.
Sprawdz swiece, albo przewody. Na starych przewodach i swiecach mi tak nonstop prawie, ze szalalo, teraz po wymianie jest min. lepiej.
sprawdz jescze czy masz plyn w zbiorniczku do chlodnicy, bo jak ja mam mniej niz polowe, to juz mi gorzej to szaleje, a jak doleje do maxa to tylko raz tak jest i pozniej jest norma.

troche namieszalem, ale moze sie skapujesz : )
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-04-07, 23:47

Hehe kapuje ;) Sęk w tym ze mam nowe świeczki, kopułke i palec ale kable niestety nie. Chociaz nie widzialem na nich wieczorem żadnego disco ;) Ale chyba bede musiał sprawdzić na nich opór. Bo kabelki wyglądają na seryjne więc po 195tys km moga juz byc troche walnięte... Najgorsze jest to ze nowe kabelki to prawie 300zł :wrrr:
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

EasyRider
Forumowicz

przez EasyRider » 2007-04-09, 09:45

czesc
duzo postow jest na ten tenmat czyli zwiazany z obrotami a w zasadzie ich nieprawidlowym dzialaniem czyli plywanie, falowania, czy kandurzenie jak to niektorzy zwia.
Co do teori, piszecie:
- filtr p., siwcie, przewody WN, AP hmm tak mozna wynienic ale ilu to pomoglo?
- legenda owiany silniczek krokowy tez mozna wynienic ale czy bylo lepiej ?
- co niektorzy wlewaja jakis preparatow do plukania ukladu pal. pisza ze ach rakieta inni ze d .pa

moje teorie:
- uszczelka pod glowica sie konczy, i co sie dzieje zapowietrza sie uklad chlodzenia ecu ma zmienne dane o temp i faluja obroty, hmm tak do konca to chyba nie jest bez sensu?
- jeszcze raz temp wody, moze IDLE przez to dziala nieprawidlowo i daje taki efekt
- byc moze TA
- i jeszcze podcisnienie sprawdzic #21 i 6 oraz Tconect, tu bym tez szukal przyczyny, moze sie okazac ze wlasnie to jest sprawca, odlaczcie na chwile 6 i zobaczcie co sie dzieje, powinny pojsc do gory do 2500, a mozna tez odlaczyc EacV i zobaczyc jak silnik reaguje przy zejsciu z obrotow.

a jeszcze, fajnie jakby ktos pozniej napisal co u niego bylo, przypadkow moze byc troche ato bedzie bezcenna wiedza dla innych na przyszlosc,
pozdrawiam