elektryka z EE8 do ED9
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Krzyh00
Forumowicz

elektryka z EE8 do ED9

przez Krzyh00 » 2007-04-05, 14:54

witam

zamierzam wsadzic elektryke do edka i mam pare pytan. po pierwsze czy ktos juz robil cos takiego? interesuje mnie przede wszystkim czy silniczki napedzajace szyby sa w jakis skomplikowany sposob montowane i czy trzeba rzezbic w drzwiach edka jakies dodatkowe mocowania do nich? ogolnie czy konstrukcyjnie drzwi z EE8 to to samo co ED9? bo teraz mam dylemat czy brac cale drzwi czy sama elektryke i wlozyc do swoich drzwi.

dzieki za wszystkie rady ;)
pozdrawiam

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2007-04-05, 15:17

przelozysz elektryke bez zbednych komplikacji wszystko jest to samo ewentualnie nie bedziesz mial spinek ktore trzymaja kable wychodzace z drzwi bedziesz mial poprostu z mniejszym otworem przystosowane do mniejszej ilosci kabli glosniki itp . Ale w Aso powinni miec te spinki tazke looz

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-04-05, 15:21

ale nie wiem jak to wszystko jest tam mocowane, ma ktos moze fotke rozebranych drzwi w ee8? no i jezeli wezme osobna cala elektryke to jakich elementow bede potrzebowac konkretnie? silniczki, mocowania, boczki, lusterka, jeszcze haro mi cos mowil ze jest sterownik od lusterek gdzies pod stacyjka?

W I Ś N I A
Forumowicz

przez W I Ś N I A » 2007-04-05, 15:36

Wszystkie potrzebne otowry mocujące silniczki są w ED9,a przełącznik od lusterek montujesz w miejsce jednej z zaslepek.
Nic nie musisz wiercić czy ciąć....!

Nad kabelkami bedziesz musiał sie troszeczke zastanowić ,bo pewnie beda ucięte...
EVOLUTION-części samochodowe

EVO-street team

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2007-04-05, 16:55

Przez ostatnie dwa dni robiłem u siebie elektrykę, zajęło mi to w sumie poniżej 8h. Siłowniki jest bardzo łatwo przełożyć, są mocowane w nieco innych miejscach (szerszy rozstaw śrub) ale dodatkowe dziury w blacharce drzwi już są, szybę odkręca się od dłuższej prowadnicy 2 śrubkami.

Jedyny hardcore to przełożenie kabli między drzwiami a budą - nawet po wybiciu ogranicznika drzwi otwierają się na tyle że dla moich rąk było za ciasno, tak samo za ciasno pod deską rozdzielczą, więc przeciąganie kabli najwięcej mi zajęło.

Ogarnięcie elektryki jest łatwiejsze z pomocą schematów które są w Workshop Manualu. Szkoda że w instalacji brakuje dedykowanego przekaźnika i gniazd na bezpieczniki - na razie podłączyłem zasilanie prowizorycznie, i nadal poszukuję tych części.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-04-05, 18:50

dodatkowo, ramka pod przelaczniki (a w zasadzie blaszany stelaz na drzwiach) jest inna w ED9 i EE8. w ED9 jest mniejsza, nie dostosowana calkowicie pod przelaczniki z EE8.

mozna ta roznice dojrzec na schematach z tej stronki :)

[ Dodano: Czw Kwi 05, 2007 5:51 pm ]
ps. jak masz mozliwosc to kupuj cale drzwi :ok:

Krzyh00
Forumowicz

przez Krzyh00 » 2007-04-09, 23:57

TJ napisał(a):Szkoda że w instalacji brakuje dedykowanego przekaźnika i gniazd na bezpieczniki - na razie podłączyłem zasilanie prowizorycznie, i nadal poszukuję tych części.

rozumiem ze chodzi o ponizszy moduł na bezpieczniki, ale gdzie znajduje sie przekaznik? i czy mozna jakos te elementy dobrac? bo w komplecie z drzwiami mam tylko sterowanie lusterkami... no i gdzie jest przekaznik i bezpiecznik od lusterek??

Obrazek