Jakie są różnice miedzy sportową wkładka filtra powietrza a zwykłym filtrem.Tak zeby odróżnić na oko i technicznie.I przede wszystkim czy jest sens w takie coś inwestować.Bo stożek to daje ale jeśli mocna kręcimy auto a ja tak nie chce robic cały czas.
Ostatnio edytowano 2007-04-13, 00:32 przez YankesCRX, łącznie edytowano 1 raz
Sportowa wkładka filtra powietrza ma mniejsze opory przelotu powietrza. jesli jest dobra to nieidzie za tym zmniejszenie filtrowania, jednym slowem odtyka dolot, silnik moze sprawniej napelniac sie powietrzem same pozytywy
Wkładka jest o tyle dobra, ze nie zabiera dołu jak stożek. Jednak wg mnie najlepszym wyjściem jest po prostu kupno dobrego stożka i bardzo dobrze go odizolowac. Wiadomo szczelnie się raczej nie da, ale odizolowac tak jak się da i tyle.
No chyba ze zagazowany silnik wtedy sportowy filtr stozek odpada, ciezko jest ustawic mieszanke,no chyba ze to jest naprawde dobry filtr i sie go czysci i impregnuje tak jak jest zalecane wtedy da sie jakos ustawic na gazie ale a gaz polecam raczej tradycyjne filtry powietrza Ps. zle ustawic wolne obroty np bedzie cos takiego jk gasniecie przy dojezdzaniu do krzyzowki ale przy jezdzie raczej nei sprawia klopotu taki filtr oczywiscie nei mowimy tu o sekwencyjnym wtrysku gazu bo wtedy to nie ma problemu z ustawieniem i wogole
Ja mam wkładkę K&N od jakiegoś czasu i pod butem roznicy nie poczujesz , dzwieki tez sie nie zmienią... ma lepszą przepustowość i tyle. Jest pewność ze nie pogorszy osiągów bo jest w seryjnej puszce
....w przypadku stożka masz w bonusie efekty dzwiekowe i ryzyko , ze bedzie pobieral gorace powietrze spod maski...dlatego warto wtedy robić konkretny kompletny dolot
Do seryjnego silnika to taka wkładka to najlepszy wybór. Seryjny dolot jest wyliczony przez japonskich inzynierow i nie ma co poprawiac. Wkładasz tylko taki filtr i jest git. Do tego wywalasz rezonator i doprowadzasz spod zderzaka zimne powietrze i efekt dzwiekowy tez bedziesz miał Ogólnie ja bym brał
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem. --
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen
rezonator to takie niby pudło pod filtrem powietrza. Wycisza troche układ dolotowy. Ty masz go wywalić i wstawić rurę cieplną od instalacji ieplnej w domach. Popularnie HARMONIJKA
YankesCRX, zdejmij zderzak przedni i od strony pasazera jest taka bańka spora. Odkręcasz ja, zdejmujesz ta rure od powietrza spod maski i wyjmujesz te gume z puszki. Kupujesz w budowlanym tą rure aluminowa własnie w harmonijce (ja dałem 14zł za 3m), obcinasz metr i wkladasz przez dziure po gumie pod zderzak. Najlepiej jeszcze wytnij dziure tam gdzie niby maja byc halogeny i wlot rury daj za ta dziura. Tylko jeszcze warto dac tam jakas siatke zeby kamienie nie leciały. Do tego wkładka i bedzie ok
Sprzedam:
rezonator nietylko wycisza to jest tylko jego "uboczne" dzialanie, jego glownym zadaniem jest zestrojenie pojemnosci ukladu ssacego do zjawisk falowych jakie wystepuja w dolocie podczas ssania, ssania jak kazdy wie impulsowego, gdyby przez caly czas powietrze plynelo w sposob jednakowy to nie trzeba byloby dobierac dlugosci/pojemnosci wystarczylaby srednica tak zeby sie powietrze miescilo i tyle
rafisz napisał(a):jego glownym zadaniem jest zestrojenie pojemnosci ukladu ssacego do zjawisk falowych jakie wystepuja w dolocie podczas ssania
O tym tez slyszalem. Ale na seryjnym dolocie zastanawia mnie to ze bierze wówczas tylko powietrze z tej smiesznej rury a ona jedyne co bierze to cieplutkie powietrze z komory silnika wiec wywalenie tego ustrojstwa i zrobienie dolotu zimnego powietrza jest raczej na +... Tym bardziej ze i tak seryjna pucha zostaje wiec pojemnosc dolotu raczej zostaje ta sama?
Sprzedam: