Ustawienie zbieżności/kątów, a przyczepność kół tylnych ?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

w1c10
Forumowicz

Ustawienie zbieżności/kątów, a przyczepność kół tylnych ?

przez w1c10 » 2007-04-30, 13:43

Cześć :)
Ostatnio jedno koło z tyłu jakimś dziwnym sposobem zmieniło swój kąt w lekki plus :rotfl:
W środę mam zamiar to naprawic i sie zastanawiam czy jak już będe kombinował to czy nie ustawic tylnie koła w lekkim minusie, orginalnie są chyba na 0 lub coś koło tego. Czy przy ustawieniu -1 do -3 tył lepiej trzymał by sie drogi ? żeby tak tylem nie zamiatało, bo właśnie przez to zamiatanie wpadłem bokiem w nie duży głaz :D

Druga sprawa to zbieżność kół tylnych która jest w crxie standardowo regulowana, co da zmiana na zbieżne lub rozbieżne ? Czy przypadkiem przy lekko rozbieżnym tył nie trzymał by sie lepiej ?

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2007-04-30, 13:54

ja bym zostawil tyl na 0' w obu regulacjach, a przod dal lekko zbiezny i w negatywie jesli wiecej jezdzisz w zakretach.

nie wiem jednak jak wplynie zmiana tylnych katow na jazde.

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2007-04-30, 14:05

Małe "rozkraczenia" odbiegające od standardu mogą poprawić trzymanie sie na zakrętach, ale kosztem żywotności opon i zwiększenia apetytu na paliwo. Na Twoim miejscu robiłbym raczej doświadczenia z pompowaniem opon. Ja odbiegam daleko od wskazań katalogowych EE8, ale jest to kwestia indywidualnego doboru, twardości zawieszenia i rodzaju używanego ogumienia