uszczelka pod głowicą
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Magnum
Forumowicz

uszczelka pod głowicą

przez Magnum » 2005-09-13, 21:25

Witam. Mam problem z uszczelka pod glowica, wycieka mi plyn chlodniczy ale nie do oleju bo go nie przybywa i nie widac wody na bagnecie. ale jak troche przygazuje to z rury leci para. Czy ktos z was sam wymienial usczelke? na co trzeba uwazac? . Czy razem z glowica zejdzie cala kalwiaruta (zawory walki itp.)? piszcie wszystko co wiecie na ten temat, silnik D16A9. przy okazji planuje wymienic uszczelanicze. tylko prosze nie pisac cos w stylu nie rob sam jak nie umiesz. Moze tego nigdy nie robilem ale robilem juz duzo innych rzeczy przy samochodzie i tego tez sie chce nauczyc na przyszlosc i sprobowac
Ostatnio edytowano 2005-09-24, 06:50 przez Magnum, łącznie edytowano 1 raz

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-09-13, 21:39

nie nic nie musisz uwazac, procz szpilek do przykrecania glowicy zeby ich nie ukrecic, jak sciagniesz glowice to idze wszystko z nia wymieniasz uszcelke uszczelniacze i skladasz, a daj glowice do splanowania jak beda jakies miktro nierownosci,

ps przy okazji bedzisz widzil jakie masz gladzie na garach
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-09-13, 21:50

No jak trzeba bedzie to dam do splanowania, poogladam wszystko dokladnie jak juz bedzie rozkrecone, porobi sie zdjecia i moze cos sie napisze dla innych na przyszlosc, a przy skladaniu jest cos szczegolnego? wiem ze trzeba odpowiednia sila dokrecic i w odpowiedniej kolejnosci. czy po przejechaniu jakiegos dystansu nalezy sruby jeszcze dokrecic? po jakim czasie? gdzie w necie mozna dostac orginalna uszczelke i uszczelniacze? jaki sklepik polacacie? tak zeby nie bylo problemow pozniej ze cos nie pasuje. Czytalem ze uszczelke to tylko orginał bo z podrobami sa problemy. A i jeszcze jedno czy do odkrecenia glowicy potrzeba jakis specjalny klucz? chodzi mi o kształt czy wszystkie sruby standardowe?

turbo1984
Forumowicz

przez turbo1984 » 2005-09-13, 23:08

i taka odwaga mi sei podoba. nawet jak sie coś spieprzy to bedzie sie juz tym bardziej wiedziało jak to zrobić. ja postanowilem wymeinic sam kolektor- urąbalem szpilke i potem tyle razy musiałem zdejmować go ze juz sie nauczyłem ile dokrecic kazdą nakretke.( sorry ze nie na temat). mam tez do zrobienia to co ty i chyba tez sie sam z tym zmierze. pozdrówki
Japonia- kraj kwitnącej wiśni; Polska- kraj kwitnącej lipy ...

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-09-13, 23:45

Lubie z takimi rzeczami robić i próbuje sam zrobić i dużo się na ten temat wcześniej dowiedzieć. Poza tym tu gdzie mieszkam nie ma konkretengo mechanika u którego z czystym sumieniem mógłbym zostawić auto. A taka wiedza mi się przyda i nie tylko mi, wiedza to potega i trzeba ją zgłębiać a za prace brać się z głową powoli i dokłądnie (i z chęcią bo bez chęci to nic się nie uda). mam tylko nadzieje że czegoś nie skopie. :D Ale myśle że z pomocą forumowiczów to się uda i później kazdy bedzie mógł coś takiego zrobić jak bedzie miał chęci.

M@cias
Forumowicz

przez M@cias » 2005-09-14, 12:28

Witam

na samym początku uznanie za odwagę, chociaż widze że wiesh raczej co i jak :)

sama wymiana nie jest aż taka taka trudna, tylko trzeba powoli to robić i uważać na to co sie robi.

zaczynasz od spuszzenia płynu chłodzącego z silnika (śróba pod kolektorami wydechowymi)

wykręcasz aparat zapłonowy, czujnik 1-ego cylindra

odłączasz wszystkie przewody gumowe, i wiązki przewodów i linki (zapamiętaj co i gdzie, albo jakoś opisz, przy składaniu raczej ciężko sie pomylić, bo wszystko składa się jak puzle, ale lepiej dmuchać na zimne. (tak na marginesie to jest jeden przewód który będzie ci cięzko odpiąć, znajduje sie nad filtrem oleju po lewej stronie, musisz go odpiąc od takiego czarnego "zbiorniczka"

wykrecasz kolektory wydechowe, ściągasz obudowe rozrządu, luzujesz napinacz i zdejmujesz pasek rozrządu, odkręcasz dużą śróbę pod kołami rozrządu (ona mocuje głowicę chyba do poduszki czy jakioś tak)

odkręcasz dekiel, i wykręcasz śróby od mocowań wałków rozrządu, co do kolejności to wykręcałem tak samo jak szpilki głowicy, mocowania masz ponumerowane I i E (i ssące, E - wydech, wałek też jest oznaczony IN, EXH, zaraz przy kole rozrządu)

zchodzisz pod spód samochodu, i tam odkręcasz 3 śróby które mocują wtryski, są przykręcone do czarnej łapy, która przykręcona jest do bloku silnika, (głowica zchodzi z wtryskami i kolektorami ssącymi)

wykręcasz szpilki w odpowiedniej kolejności, takiej jak będziesz przykręcał

ściągasz głowice, pownna zejść bez trudu, odkręcasz kolektory ssące, i zaopatrzasz sie w nową uszczelkę koszt ok 10 zł

dajesz głowice do pomiarów i jak trzeba to planujesz ew zabielasz, oczywiście wymieniasz uszczelniacze zaworowe

kupujesz uszczelkę pod głowicę nie jakiś bubel za 60 zł (co sie dzieje z takimi możesz przeczytać w któryms z moich postów), najlepiej "jak najdroższą :) " ja kupiłem za 230 zł , nie szukaj metalowej bo jej nie ma :)

czyscisz pozostałości po starej uszczelce na kolektorach ssących, i i głowicy, jak i na bloku silnika (ja czyściłem papierkiem ściernym na mokro 320)

wycierasz, odtłuszczasz rozpuszczalnikiem nitro, powierzchnie pod uszczelki, i składasz, oczywiśie dokręcając w odpowiedniej kolejności, dokręcasz głowice kluczem dynamo-metrycznym, pierwszy raz 35 Nm, drógi 70 Nm, ale jeszcze sie upewnij na 100%,
w książce było chyba 32i 68, ale zaokrąglić można, napewno na złe to nie wyjdzie.

jak byś coś nie wiedział, pytaj, napewno coś pomożemy :)

powodzenia

pozdrawiam
Green Frog :]

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-09-14, 14:35

Witam. Właśnie obdzwoniłem kilka sklepów i mam do wyboru następujące uszczelki:
grafitowa firma Takoma 110zł
jakaś japońska firma KP 170zł
metalowa firma TOKEY 270zł
uszczelniacze po 4 zł
Ewentualnie jeszcze Turbo1984 mi proponował uszczelkę ale nie wiem jakiej firmy?

Co myślicie o tych uszczelkach? mi sie wydaje ze ta metalowa będzie mocniejasza (wytrzymalsza).
M@cias fajny szczegółowy plan pracy mi przygotowałęś, Wielkie Dzieki.

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-09-14, 15:31

walsnie dalczego twierdzsz z enie ma metalowej
kjat ja mialem juz 2, dzis bede zakladal 3, niesstety nie nacieszylem sie tamta poprzednia przejechala moze 2000km i tzreba odkrecac bo padl wal, wiec zmieniam blok silnika

NyGaS gaRaz

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-09-14, 19:31

Fazer jak dobrze zrozumiałem twoją wypowiedz to metalową warto założyć? powinna wiecej wytrzymać niż inne? W koncu to wytrzymalszy materiał.
I jeszcze jedno pytanko o planowanie glowicy, czy ktoś wie o jakimś dobrym zakładzie w okolocach bielska oświęcimia tychów? gdzie to dobrze szybko zrobią?

G@JOR

przez G@JOR » 2005-09-14, 20:50

faktycznie się postarałeś ciekawy opisbM@cias, :)
Filmy z Zlotów.
Świebodzin 2005 Gorzów Wlkp 2005

M@cias
Forumowicz

przez M@cias » 2005-09-15, 04:06

to w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd :? , ja szukałem metalowej i za cholere nie mogli mi znaleść, tzn była mniej więcej w podobnej cenie co do twojej, ale jak ją sprwoadzili okazało sie że nie pasują kanały olejowe, i brakuje kilka kanałów dla cieczy chłodzącej, także weź starą uszczelkę jak bejesz kupował tą metalową, sam bym chciał taką mieć, ale w Rzeszowie prócz tej nie pasującej nie było innych metalowych do D16A9, kupiłem nie-metalową i w sumie jestem zadowolony :)

[ Dodano: Czw Wrz 15, 2005 3:11 am ]
Fazer zmieniasz blok silnika bo padł ci wał korbowy???

bo tak to zrozumiałem :roll:

aha padł ci niedawno temu???

bo pamiętam że pisaleś że panewka ci stukała i założyłeś nowe, nominalne bez szlifu wału,
i to ci padło???
Green Frog :]

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2005-09-15, 07:39

nopo okolo 500 km bardzo spokojnej jazdy do 3000 rmp zatarlo sie wszystko,ale nie nie byla chyba wina panewek bo cos sie rypalo z pompom olejowa, a i nie wiadomo czemu po ten rypany fitl oleju mi sie orkrecal samoczynie (chociaz pozniej to go tak dorypalismy kluczem ze ...) a i tak troche pogazowalem i luzny czaice myslalem ze to wina fileta ale 3 kolejne robyly to sam az wkoncy wszystko padlo

NyGaS gaRaz

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2005-09-15, 09:49

Witam.
Dzięki za konkretny opis M@cias :mrgreen: Też przymierzam sie do zrobienia porządku z uszczelkami. Kupilem komplet na calą góre plus miska olejowa. ALE... w hurtowni nie mieli do mojego d16z5 wiec wziąłem do d16a9. Czy głowica z tych dwoch silników/oznaczeń jest taka sama?? jak nie to bede mógł wszystko oddać, ale chce wiedzieć czego sie spodziewać. Może ktoś wie jakie są fabryczne ograniczniki planowania przewidziane przez producenta??
Pozdrawiam.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-09-15, 12:20

Z tego co mi wiadomo zakres planowania glowicy jest okreslony przez "kolki" na zdjeciu, jesli planujac dojdzie sie do nich to juz pownien byc final, ale znajac polskich magikow to i to pewnie nie jest problem jak ktos chce na maksa doprezyc 8)

Magnum
Forumowicz

przez Magnum » 2005-09-15, 19:48

Witam. Zauważyłem dziś ze jak jeżdzę tak do 3500 obrotów to z chłodnicy nie ubywa płynu (lub ubywa minimalnie przejechałem około 100km i prawie nieubyło) i z rury nie leci para, czyli wyciek nie jest jeszcze duży więc może głowicy nie bedzie trzeba planować.W oleju nie widać ani kropelki wody to nie ma tak źle ale muszę to szybko zrobić bo mnie to denerwuje i może być gorzej. Kejkej czy ta glowica ze zdjęcia to D16A9? I co myślicie na temat tej metalowej uszczelki? chyba bedzie najlepsza?

Następna strona