Przyszła pora na audio w mojej Solce...
Coś dla crxowych audio

bedo
Forumowicz

Przyszła pora na audio w mojej Solce...

przez bedo » 2006-09-02, 00:31

Cóż, autko stoi na razie u lakiernika, więc ja postanowiłem w tym czasie zastanowić się nad systemem grającym dla mojej Solki. Niestety seryjny kaseciak Hondy + 4 lipne głośniki nie dają rady, tak więc pójdą niebawem do piwnicy.
Do rzeczy. Dziś pośmigałem sobie po marketach (nie wiem jak to inaczej określić) typu MediaMarkt czy MegaAvans i znalazłem kilka ciekawych modeli radioodtwarzaczy. Jako że kompletnie nie orientuję się w tych wszystkich parametrach (no może nie tak kompletnie, ale znawcą nie jestem :)) patrzyłem na radia, które po prostu mi się podobają (a wszystkie dane techniczne mają w miarę podobne).

JVC KD-G521 MP - czyli to radyjko na dole.
Pioneer DEH-P6800MP
Sony CD CDX-GT500
Alpine CDA-9852RB
Alpine CDE-9850Ri

Wiem, że przedział cenowy jest dość spory, ale jak z relacją jakość/cena w przypadku każdego z tych modeli? Poza tym nie wiem jak jest z tymi Alpine'ami, jedni mówią, że nie ma nic lepszego, drudzy, że to przepłacanie, ja natomiast zastanawiam się, czy brak equalizera nie wpływa za bardzo na jakość odtwarzanej muzyki i nie jest zbytnim ograniczeniem...

Idąc dalej... przeglądałem forum, ale zdania również były podzielone, jeśli chodzi o zestaw głośników Hertza, konkretnie chodzi o te głośniki na PRZÓD oraz te na TYŁ. Od razu zaznaczam, że nie planuję zakupu wzmacniacza (przynajmniej nie w tej chwili), a już na pewno nigdy nie będę wsadzał żadnego suba, tuby, skrzynki etc. itd. jak zwał tak zwał :). Dodam też, że nie jestem żadnym audiofilem i żadnych grających wypasów mieć nie muszę. Czy taki zestawik starczy, aby móc normalnie posłuchać sobie muzyki? Czy może jednak polecicie mi coś innego, korzystniejszego? Z góry dzięki za zainteresowanie :).
pst pst pst

Przeczytanie tego idiotycznego podpisu zajmie tyle samo co kliknięcie w Pajacyka

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-02, 08:32

zamiast kupować glosniki na przod i tył to kup dobry zestaw odseparowany na przód . To z tyłu nie ebdzie ci grać tak jak powinno ... Radio + wzmacniacz + zestaw na przód 165mm i to ci wystarczy. Ze wzmacniacza możesz zrezygnować jeśli nie chcesz... ale nie każdy głosnik daje radę pod samym radiem dlatego musisz popytać jakie wybrać . Z reguły, jesli ktos kupuje dobre glosniki to napędza je klockiem... bo pod radiem nie wykorzysta sie ich możliwośći.

A jeśli nie jesteś audiofilem to po co ci takie drogie radio?
Nie lepiej kupić tańsze radio np za 350-400zł a za reszte kupić wzmacniacz i zestaw odseparowany na przód? To by ci o wiele lepiej zagrało i jak radio ci zwiną to mniejsza strata:)

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2006-09-02, 09:16

zamiast kupować glosniki na przod i tył to kup dobry zestaw odseparowany na przód

Liczę, że mi coś polecisz, bo jak już wspomniałem, za bardzo się na tym nie znam :). I jak to jest z montażem takiego zestawu? Nie będzie problemów?

Dr_ napisał(a):wzmacniacz + zestaw na przód 165mm

Z tym jest problem,, ponieważ Solka z przodu ma 130mm, a mi się nie chce bawić w żadne rozwiercanie etc... I jeśli już piszesz o wzmacniaczu, to mógłbyś podać jakiś przykład, będę wdzięczny :)

Dzięki.

Edit. Aha, a radio kupiłbym dla designu, bo te tańsze średnio wpadają mi w oko ;-)
pst pst pst

Przeczytanie tego idiotycznego podpisu zajmie tyle samo co kliknięcie w Pajacyka

gruby126p1
Forumowicz

przez gruby126p1 » 2006-09-02, 15:10

jesli chcesz naprawde fajne radyjko to moge ci polecic JVC KD SH 99 R, ma juz swoje latka ale jak narazie to nie zamierzam zmieniac na zadne inne, przejzyj allegro. Radyjko posiada od groma funkcji ustawiania dzwieku (mozna ustawiac kazdy glosnik osobno, posiada equalizer), do tej pory kilka firm uzywa tego radyjka w swoich demo car-ach, radio jak dla mnie jest naprawde wypas

Vito
Forumowicz

przez Vito » 2006-09-02, 21:24

W solce z Hertza ESK165 wchodzą w orginalne otworki z przodu prawie bez problemu...
Co do reszty to miałem same ESK165 pod Alpinką i piecem ale było mało basu... lepiej wzmak 4 kanały przód coś odseparowanego z tyłu zrezygnuj a do bagażnika skrzynkę... w razie potrzeby miejsca wypinacz 2 kabelki i cieszysz się pustym bagażnikiem:)
www.fartrewal.pl ---> wakacje i weekendy nad morzem:)
Był rexosol, była pralka V gen BB9 , było S4 Bi-turbo jest volvo C70 T5

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2006-09-02, 21:56

No to dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Alpinka CDE-9850Ri. Nie ukrywam, że w sklepie grało bardzo miło, a i design nie pozostawia wiele do życzenia :). Głośniki jeszcze pomierzę i zobaczymy, co z tego wyniknie.
pst pst pst

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-02, 23:38

jedz sobie do zakladu audio na odsłuch i tam uzyskasz fachowe porady...nawet ci zamontują wszystko.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-09-03, 00:48

co do radia polecam RoadStar 942-DVD naprawde można zrobić tym radiem wszystko odtwarzać filmy, słuchać mp3 itd. czyta JPG i wszystko co sie da, w moim przypadku podłączyłem nawet zwykły telewizor !! Moge ci załatwić nowe za 400zł ja kupiłem i nie żałuje ani ciut ciut :D

[ Dodano: Nie Wrz 03, 2006 12:49 am ]
sorry niedoczytałem że juz kupiłeś ;] ale to może sie przydać innym :)
Obrazek

bedo
Forumowicz

przez bedo » 2006-09-03, 00:58

Hehe, w Solce wszystkie takie bajery są zbędne, bo gdzie ja tu wstawię telewizor? :D
pst pst pst

Mailo
Forumowicz

przez Mailo » 2006-09-06, 09:39

http://www.allegro.pl/item125164519_sys ... gw_pl.html << co myślicie o tych głośnikach ??

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2006-09-06, 11:02

pod samo radio ci pewnie wystarczą.. ale cudów za tą cenę nie będzie. Kupowanie np hertza bez klocka też nie jest najlepszym pomysłem bo wydasz sporo kasy a efekt nie będzie taki jak ma być.

Jak chcesz wariant oszczędny to kup głosniki w tym rodzaju + radio

Jak chcesz konkretne audio to : klocek(400-600zl) + lepsze glosniki ( 300-350zl) + radio

jacste
Forumowicz

przez jacste » 2006-09-07, 03:27

w moim poprzednim projekcie mialem zestawik kicxa tzn system przod tyl i skrzynia ale napedzany magnatem bo cena wzmacniacza mnie przerastala
na allegro wlasnie zostal wystawiony ladny wzmacniacz normalnie
ciezko dostepny na naszym rynku wiec jest naprawde godny uwagi

http://www.allegro.pl/item126064393_zob ... _inne.html

osobiscie polecam ta firme jakosc trwalosc i dzwiek potrafi zaskoczyc

martii
Forumowicz

przez martii » 2006-09-08, 13:00

w normalnych $$$ proponowalbym to
http://www.allegro.pl/item125146770_zestaw_boschmann_350w_na_zwrotnicach_gwarancja_fv.html
ja mam poprzedni model, roznica chyba tylko w klipsach i logo w srodku, ale jestem naprawde zadowolony,
mialem kilka pioneer, sony i inne wynalazki zblizone cenowo ale nie byly za rewelacyjne, wiekszy bas konczyl sie pierdzeniem

do tego musisz zrobic dystans ok 1-1,5cm
ja mam u siebie 18mm plus wyklejone cale drzwi matami i kazdy sie dziwi ze nie mam suba, wkladajac 18mm dystans bedziesz musial zagiac jedna nozke od maskownic w polowie pod katem 90', bo tak jak jest mocowana na wprost z metalowa spinka nie miesci sie
z tylu mam 13 ale juz 2kanalowki w sumie tylko poto zeby bardziej wypelnic kabine

w tym ze przod wpiety pod maly piecyk a tyl radio