CAR AUDIO
Coś dla crxowych audio

azyl
Forumowicz

CAR AUDIO

przez azyl » 2009-08-17, 18:08

Zastanawiam się nad tym głośnikiem ale nie wiem czy to dobry wybór? Pomożecie towarzysze??? mam mało mocy 180W(mostek 4om) a chciałbym żeby to grało na tym jednym wzmacniaczu jak pewnie wiecie ta hi-end'owa alpinka 7903M niema końcówek mocy i wszystkie głośniki idą przez wzmacniacz...znacie coś co mało je watów i fajnie gra?

http://www.allegro.pl/item716422773_jl_ ... i_end.html

Skompletowałem już:

RADIO
Alpine 7903M
http://www.autocentrum.pl/go/338__Kulto ... 18956.html

Wzmacniacz 4kanałowa
Alpine V12 MRV-F400
http://ampguts.realmofexcursion.com/Alpine_MRV-F400/

Przód
Focal 130mm Access
http://www.bartex-caraudio.com.pl/image ... t130A1.jpg

Sub. ???
Cisza przed burzą...

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2009-08-17, 20:40

μ-Dimension Jr. 1004 v.2 -- ale przydałoby sie posłuchać bo nie każdemu się podoba. ;)
DLS W.. ileś tam też fajny głośnik ;) no i napewno dobra skrzynka i nie więcej niż 25cm

ten JL nie słyszałem osobiście ale z opinii wiem że dobry i już torchę jest na rynku

swoją droga fajny sprzęcik kolega sobie zontował, szkoda że przód nie jest 165mm

azyl
Forumowicz

przez azyl » 2009-08-17, 22:46

Radio to biały kruk hi-end'u największa zaleta to całkowity brak bajerów i krystalicznie czysty dźwięk...Wada Cena ja dałem 450zł za 03M a taka 06 chodzi już prawie 700zł a 09 to już kosmos...rok produkcji 1989r Made in Japan

...a ja już 1000zł wydałem a muszę kupić jeszcze ten sub dylemat straszny nie chce całości popsuć pierdzącym basem...w końcu ma być HI-END:)

130mm bo kupiłem okazyjnie jak by nie patrzeć ceny focali są boskie:) jak bym miał pieniążki zainwestował bym w zestaw UTOPIA:)
Cisza przed burzą...

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2009-08-18, 10:27

no hajend to sie podobno zaczyna od kilkunastu tysięcy złotych :D

ja uzywam alpinki cda 7832r -model bardzo zbliżony do 7944 i chyba nigdy tego radia nie sprzedam :ok: chociaż ostatnio laser wrijuje.

swoją droga focal a1 nie są aż takie drogie i to podstawowy model focala idealny na początek, co do suba to faktycznie ciężko dobrze wybrać, spróbój tego JL, zawsze sie sprzeda ;)

car audio- troche podobne do posiadana crxa, pompujesz kase i ciągle mało ;)

azyl
Forumowicz

przez azyl » 2009-08-18, 10:53

Focale A1 to w sumie bardzo tanie focale:) myślę że jakościowo coś jak dobry hertz ale różnice usłyszę dopiero za jakiś czas bo puki co zbieram sprzęt...

Alpine F1 to dla mnie numer jeden!

car audio....w ED9 czy EE8 to praktycznie abstrakcja bo wyda się majątek na wyciszenie auta a ono nadal nie jest ciche:) wiem bo już to przerabiałem...na końcu osiągnąłem efekt termosu w bagażniku:)

...choć w sumie cerka nie jest złym autem do car audio... ma tylko dwie klamki:) a jak ktoś ma 4! albo 5 tak jak ja obecnie...to nawet mi się nie chce próbować coś zmieniać...na same materiały wydam majątek...a długości kabli wymagają dużych mocy i koszty rosną.
I dlatego cerka jest dobrym autem do car audio bo jest mała:) ale trudniejsze technicznie! Długo by pisać o jej najgłośniejszych miejscach...więc się powstrzymam.

Ja preferuje dość duży wachlarz muzyczny od starego dobrego rock'a po wszystko co mi wpadnie bokami do głowy i nie chce wyjść. Bez względu na gatunek nie mam ograniczeń...nawet discoPolo:) które jest zaje...fajne na mocno zakrapiane imprezki:) Wszystko jest kwestią wyluzowania...

Car Audio kompletuje już na kilka lat więc wybieram sprawdzone rodzynki:) Choć nie wątpię że są już lepsze konstrukcje.

[ Dodano: 2009-08-18, 10:56 ]
Nie kumam też stwierdzenia że miękko gra? Albo ze jest szybki? Może chodzi o pracę membrany ale dla przykładu pokaże jak pracuje JL i Focal który słynie z dużego wychylenia

http://www.youtube.com/watch?v=CovAdZoT ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=_yn2RggS ... edded#t=17

[ Dodano: 2009-08-18, 15:11 ]
zdecydowałem się na JL! robi się od niego Ciepło w Majtkach:)
Cisza przed burzą...

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2009-08-18, 19:01

ważne jest też żeby się torche osłuchać, na jakieś zawody car audio (sporo można sie dowiedzieć)

coś gra miekko, sub np albo jest przyjemnie jak klepanie po dupie kobity albo szybki bas rach ciach i uderzenie bez jakiś zamuleń czy spowolnień wywołanych przez szybki rytm nagrania i nieodpowiedni sub do tego rodzaju muzyki.

te filmiki na youtube to nie wiem po co ludzie nagrywaja, niewiele się usłyszy i odczuje :razz:

ogólnie to jak sie słucha wszystkiego to bardzo xle, bo cały sprzęt musi byc bardziej elastyczny, a jak wiadomo wiele głośników ma swoje przeznaczenie. no i kolejna sprawą jest ucho słuchacza, jednemu sie podoba urok drugiemu sraczka ;) sam musisz eksperymentować, ja car audio interesuję się od 2lat gdzięs, na jakiś zawodach byłem ale to i tak :dupa: car audio to ciężka sprawa..

co do crx, jak dla mnie to auto nie nadaje się do audio bo zzdecydowanie za głośne i nie ma sensu sie męczyć jak chce się audiofilskich dźwięków :rotfl:
ogólnie ze starszych hond to niema cichych tak zbytnio ;)

JL będzie dobry mysle, sam nie wiem czy bym go teraz nie kupił ;) wart tej kasy. (ale obecnie troche hobby mi się zmieniło :rotfl:
pamiętaj że to przód jest najważniejszy i on tworzy całą scene, zainwestuje jeszcze w dobre 165mm ;)

azyl
Forumowicz

przez azyl » 2009-08-18, 19:30

gilu89, Dzięki za czas który mi poświęciłeś:)

[ Dodano: 2009-08-18, 19:36 ]
zatem JL robi ciepło i miękko:) :rotfl:
Cisza przed burzą...