Wzmak powyżej 500zł.??? Który polecacie.??
Coś dla crxowych audio

MAX-ZRZ

Wzmak powyżej 500zł.??? Który polecacie.??

przez MAX-ZRZ » 2008-05-01, 12:49

Witam
Zmiana wzmaka :)
Mam skrzynie 2x 30cm ( JBL GT5 )
No i Mój MAC Audio dostaje strasznie w dupę
Już ostatnio przegrzałem go chyba z 4 razy pod rząd i Odłącza mi się
Zapala się ta czerwone Lampka PROTEktIONE :P czy jakoś tak hehehe
No a nie pominę że ostatnio usmażyłem na jego pokrywie 3 jajka < żarcik >
Z kumplem ostatnio przechadzając się po Media Markt
patrzyłem na tego JBLa

http://allegro.pl/item350621016_jbl_gto ... sy_ss.html

Lecz poczciwi znawcy z Media gadając z nimi polecili mi tańszego !!!! alwe też dobrego

http://allegro.pl/item355211686_helix_d ... owych.html

Helixa który podobno ładniej gra.( też znana i dobra firma )
o Dupę rozbić gadanie czy gra czy nie jak nie wiem Jak gra 1 jak i 2gie hahah

Chłopaki Co macie u Siebie co ma sporo mocy i warte jest ego.
Budżet jaki posiadam ..hmmm no na pewno powyżej już 650zł może jak coś fajnego będzie to wezmę drożej...Albo Taniej ;)

Co mi polecacie Co ładnie Gra,.?? 4 kanałówke na 2 kanały z mostkować
A może jakiś Mono Block i w tubie połączyć szeregowo????
Cóż myślicie.???

[ Dodano: 2008-05-01, 12:53 ]
Aha kumple mi mówili że tez warto to kupic Audisona

http://allegro.pl/item354320674_audison ... iadze.html

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2008-05-01, 13:24

Ziom ja mam u siebie używanego Magnata classic 480 i jest niebo lepszy niż ten JBL którego masz w 1 linku, kupiłem go za 230 zł. Fakt nie jest nowy i na gwarancji ale ciężko jest go przepalić. Ma duży zapas mocy i ładny dźwięk, ma możliwość zmostkowania na 4 3 albo 2 kanały ;] ja mam aktualnie podpiętego lanzara max 10 w skrzyni i przód hertze no i gra super. Niestety głośnik w skrzyni jest za słaby i trzeszczy :P

tu przykład :)
http://allegro.pl/item357082283__magnat ... _480_.html

[ Dodano: 2008-05-01, 13:27 ]
Tylko nie moze to być classic 480 z płaską listwą od głosników i zasilania bo one są do kitu, musi być taka listwa złączeniowa jak na focie z linka którego Ci podałem :)
Sprzedam ED9

TYPE-R
Forumowicz

przez TYPE-R » 2008-05-01, 13:39

Jak pod sabufer to z nowych do 500zł raczej nic ciekawego nie ujrzysz. Ja ostatnio kupiłem rockforda i jeden na allegro był za okolice 500stów własnie chyba monoblok. A tak to jeszcze fajny jest Vibe black box, albo też monoblok od Vibe'a ( chyba monobox ma nazwe ).
MYŚLĘ, ŻE POMOGŁEM :ok:

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-05-01, 14:05

Magnata omijaj szerokim łukiem, to poziom alpharda i boschmanna. Do 500 zł z nowych może być np. Carpower 1502, bedziesz miał do dyspozycji 2 x 175 W RMS. Ale najlepszym rozwiązaniem będzie zakup jakiegoś używanego monobloka i podłączenie do niego dwóch głośników równolegle. Do 500 zł można kupić Ground Zero GZTA 2.500TX, Eyebrid 1Y500, Oriona WCC-8001. Poczujesz straszną różnicę w kontroli głośnika po zmianie 2 czy 4 kanałówki w mostku na monoblok. Za monoblokiem warto rozejrzeć się na ebay.de bo u nas raczej z tym kiepsko.
1gen - liczy się klimat;)

Obrazek

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2008-05-01, 14:35

Szukaj sprzetow typu hifonics, ground zero, earthquake. To sa solidne sprzety potrafiace wiele zniesc.
ED9 "Mała Czarna" -> sprzedana
EE8 "AliGator" -> sprzedany
MB C36 AMG "Black Widow" -> sprzedana
Nissan Sunny GTI-R "Szatan"

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-05-01, 17:00

halooo Chłopaki...Jak pisałem może być do 650zł :PP nie czytacie :P heheh ale już mam jakieś zarys Co kupic :) ..Zobaczymy co reszta powie Crxowców :P

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2008-05-01, 17:07

Da sie znalezc za tyle taki sprzet ;)
ED9 "Mała Czarna" -> sprzedana
EE8 "AliGator" -> sprzedany
MB C36 AMG "Black Widow" -> sprzedana
Nissan Sunny GTI-R "Szatan"

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-05-01, 17:08

Czytanie ze zrozumieniem ocena: ndst ;) Mimo to podtrzymuje swoją odpowiedź, bo to dalej ta sama półka monobloków, wyżej plasowane konstrukcje zaczynają w okolicach 1000 zł, a te które podałem powinny cię w zupełności satysfakcjonować brzmieniowo i mocowo.

Obrazek

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2008-05-01, 18:28

Morti, Wiesz ten Magnat jest dobry w swojej cenie :P do 600 zł można znaleźć napewno coś lepszego :] testowałem nawet carpowera 750 i Magnat był lepszy według mnie... ale każdy ma inny gust :] ja go polecam bo gra bardzo czysto, i można wykręcić z niego dużo basu :)
Sprzedam ED9

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-05-01, 18:42

W tym cała bida z Magnatem, że można z niego wykręcić co najwyżej sporo łomotu który z basem wspólnego ma niezbyt wiele, kontrola głośnika jest nędzna, dlatego go nie polecam bo do słuchania muzyki się nie nadaje.

Obrazek

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-05-01, 20:56

Morti, ostatnio często czytając twoje opinie nie wiem czemu wysnuwam o Tobie zdanie że albo masz Kupe kasy i stać Cię na wzmaka za 2000 tys..Albo sprzedajesz Inny sprzęt niż to czego Nie masz A dlaczego.?? JBL według Ciebie Kicha bo to Już na świat idzie i jakość do dup*** Magnat kicha bo też źle gra..
tylko nie żebym się czepiał i cos gadał tylko dziwi Mnie to .
Zresztą Magnat to ta Sama Firma co MAC Audio więc nie potrzeba mi kupowaćPawlo_j23, tego samego wzmaka.Przejde ze skrajności z skrajność.

Zastanawia Mnie jedno CoMorti, napisałeś.że jest różnica między Monoblokiem a 4 kanałówce zmostkowanej..według Ciebie co jest Lepsze itd...

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2008-05-01, 22:00

MAX-ZRZ, Mac audio to ta sama firma ??? :zaskoczony: Morti, możliwe że ten magnat o którym mówiłem że listwa jest płaska, daje sam łomot i to by się zgadzało bo miałem wcześniej taki :P ale ten z podwójną listwą i wejściem Hi-in gra ładnie i wysokie tony są czyste. MAX-ZRZ, Jeśli nie jesteś przekonany do magnata to ok :] powodzenia w znalezieniu dobrego wzmaka :)
Sprzedam ED9

MAX-ZRZ

przez MAX-ZRZ » 2008-05-01, 23:11

Pawlo_j23, nie nie.. nie rzecz w tym że Magnat to zły sprzęt ja uważam że bardzo dobry..Ale ja mam w zasadzie Magnata tylko w Innej Obudowie!!!
A co do tego że MAgnat i MAC Audio to to samo.We Wrocku u mnie mam Hurtwnie JBLa
Mam tam znajomego .Jak ja kupowałem Wzmak tego MAC Audio to pokazywał mi jedno i 2gie..MaCa i Magnata Nowiutkie Folia pudełko
Na początku nie wiedziałem że to Ta Sama firma!! :zaskoczony:
.Po oglądnięciu Pudełek ..jest Ten sam Adres produkcyjny Oraz ta sama firma Siedziba itd. :rotfl:
Po prostu jak to mawiają NOwe Szaty :).mało kto o tym wie....
Prosty przykład...Allegro .pl---Mac Audio nie znajdziesz NIGDZIE INDZIEJ TYLKO w zakładce gdzie masz FIRMY--kliknij na Magnata i leć po kartach zobaczysz tam MAC Audio
To Ten Sam sprzęt w 100% szczegulnie środek a to także widziałem.:) Serwis ten sam mają ITD.!!!
Myslę że jak mi nie wierzysz luknij na allegro I zobacz gdzie jest robiony itd :)
Widzisz więc sprzedawać Maca i kupowac Magnata MIJA SIĘ Z CELEM :P
Już myślałem nad MAC MONO byłby lepszy..Ale nie wiedziAłEM żE mój Budżet się zmieni :P
Zreszta MI jest potrzebny coś do napedzenia tych JBLów :) Sam Bass nic więcej :)
A zakupiłem Sobie 2 farady Kondensator więc Luuzik i wzmak musi byc Kozak
PS>..Morti ty słuchasz spokonej Muzy ( sammówiłem ) a ja potrzebuje Mega pałera do HardStyle-Hardkor -Drum&Bass ( jak nie wiesz cokolwiek o tym to szukja w necie QLIMAX lub Defqon..Więć różnica taka miedzy twoim słuchaniem a moim.A po 2 tak przy oazji mając Skrzynie basową o to chodzi by NAPIE***** A konkretnie heheh :) pozdro ;] :ok:

Pawlo_j23
Forumowicz

przez Pawlo_j23 » 2008-05-01, 23:28

ale jaja :D to tak jak z radiami z promocji w media markt :P rozkręcasz do środka jedno ze sklepu i jedno z promocji i masz różne części w środku :D z tym ze tu jak mówisz są te same... :]
Sprzedam ED9

Morti
Forumowicz

przez Morti » 2008-05-02, 01:01

MAX-ZRZ, nie taplam się w kasie:) żyje w normalnych realiach. Swoją opinią nie chcę broń Boże nikogo urazić, jeśli ktoś sobie podepnie 50 cm subwoofer pod badziewne radio i będzie mu pasował to spox, w car-audio nie chodzi o nic innego jak o zaspokojenie indywidualnych potrzeb. Opinie na temat wymienianych w tych postach sprzętów wygłaszam na podstawie swoich odsłuchów. W swoim autku mam mały poligon testowy, przewinęło się przez niego już naprawdę dużo różnorakich sprzętów bez dyskryminacji na tle pochodzenia lub ceny. Nie słuchałem tego po łebkach tylko jeździłem z tym zawsze jakiś czas. Podobnie jak kilku znajomych, więc sprzęt mam zawsze odsłuchany w różnych samochodach w różnych instalacjach i przy bardzo różnorakiej muzyce. To że słucham akurat dosyć wolnej muzy, a dodatkowo kobieta zarzuci sobie czasem nawet Celine Dion, Georga Michaela czy nawet jakaś klasykę w stylu Pink Floyd, to nie znaczy że nie mam paru płytek z bardzo różnorodną muzyką które wożę w celach odsłuchania sprzętu przy różnej muzyce. Też kiedyś na początku swojej zabawy z Car-audio zakładałem sprzęty z gatunku JBL czy Magnat i też mi się to wtedy podobało, więc po części rozumiem tych których to satysfakcjonuje, jednak później metodą malutkich kroczków poprawiałem swoje audio i po prostu swoimi radami chciałbym zaoszczędzić paru osobom długotrwałej i kosztownej dłubaniny przy audio. Czasem mam okazję odsłuchać swoich byłych sprzętów które trafiły gdzieś do znajomych i po chwili pojawia się uśmieszek politowania z gatunku "a kiedyś mi się wydawało że to fajnie gra:) ". Lepiej czasem wydać raz trochę więcej i mieć coś naprawdę porządnego niż kupić coś co za jakiś czas zacznie drażnić zamiast cieszyć. Reasumując, szczerzę chcę pomóc na podstawie tego co do tej pory zrobiłem w dziedzinie car-audio, jeśli was taka pomoc nie interesuję to dajcie znać to skończę wam zaśmiecać dział car crx audio.

Wracając do twojego pytania na temat: mostek czy monoblok. Różnica jest mianowicie taka, że po podpięciu monobloka bas robi się o wiele bardziej wyrazisty i precyzyjny, monobloki jako wzmacniacze projektowane od podstaw do niskich częstotliwości mają zawsze o wysoki DF, w praktyce oznacza to tyle że głośnik jest bardzo dobrze "trzymany za ryj" w momencie gdy w utworze niknie bas głośnik jest bardzo szybko wyhamowywany. Jest to bardzo odczuwalne właśnie przy szybkim basie lub w utworze gdzie bas "wędruje" po częstotliwościach lub jest mocno rwany. Mostek z 2 bądź 4 kanałówki z półek budżetowych, o których tu rozmawiamy, rozwleka te momenty w jedną całość, impuls nie jest szybko wygaszony. Także dla Ciebie monoblok też jest najlepszym rozwiązaniem bo zapewni ci moc i precyzję, których to cech potrzebujesz. Poza tym przy dwóch głośnikach monoblok podłączysz sobie w 2R co pozwoli ci wywlec z monobloka jego rezerwy mocy. Jeśli będziesz miał kiedyś okazję to odsłuchaj w tym samym systemie dwukanałówki 300 W RMS w mostku i Monobloka 300 W RMS, sam zobaczysz że różnica ta nie jest tylko teoretyczna tylko naprawdę słyszalna.

Obrazek

Następna strona