Czy ktoś z włąsnego doświadczenia jest mi wstanie powiedzieć ile przewodu zasilającego musze zakupić aby starczyło połączyć aku ze wzmacniaczem w bagaju ?
jak polecasz puścić ? Podobno gdzieś jest miejsce do przeciągnięcia kabla z komory do kabiny(ale nie wiem gdzie ona) ? Myślałem, że jeżeli aku po prawej to i wzmak po prawej.
dokladnie jak pisze snow, pod schowkiem masz taka dosc duza gumowa zaslepke taka jajowata, puszczasz tamtedy i dwie opcje albo srodkiem pod wykladzina, albo pod progiem i boczkiem tylnym
Bedziesz ciagnal ten osobny minus czy tylko sam plus a mase wezmeisz sobie z bagażnika ?
pamiętaj zeby zaraz przy aku zamontowac odpowiedni bezpiecnzik, który uchroni Twoje kable (auto) przed fajerem .
Jak tez minus to ok. 9-10metrów. Zalezy tez w ktorym miejscu w bagazniku bedzie sie znajdowal wzmacniacz.
ja bym proponował gotowy zestaw przewodów nie są drogie od 50 do 100zł
[ Dodano: 2008-08-02, 12:44 ] i najlepiej (moje zdanie) przeciągnąć przez środek,wetknąć tylko pod plastiki a przy ręcznym zdjąć zaślepkę i masz do przebycia jakieś 30cm pod dywanem..łatwizna,jesli budujesz system do jakiegoś 1000w to mase możesz dac do pasów pod kanapą powinno wystarczyć
frycelli napisał(a):ja bym proponował gotowy zestaw przewodów nie są drogie od 50 do 100zł
A ja właśnie odradzałbym takie zestawy. Zazwyczaj kable z nich użyte są bardzo miernej jakości. Chyba że mowa o kablach firmowych, ale jakie zestawy chodzą po więcej niż 50-100zł.
takze odradzam, sa do dupy, ani jakosci ani wygladu, plusowy kabel mi sie sfajczyl a za zestaw dalem ponad 100 zl
teraz mam osobno kompletowane kable i za sam plusowy i minusowy wyszlo mi kolo 300- 350 zl, dokladnie teraz nie pamietam, ale przynajmniej nic mi sie nie fajczy
nie zaprzeczam, zdarzają się i takie problemy,ja kupiłem zestaw toxica za jakieś 70zł chodzi na nim kondensator również toxic 1 farad i wzmak troszke mniej markowy bo peiying ale ma 600rms,i jeszcze mi sie nic takiego nie zdarzyło a audio chodzi świetnie,jednym słowem jesli nie masz wzmaka około 2000w albo wiecej to wystarczy,
Nawet 100 watowy wzmacniacz potrzebuje odpowiednich kabli, czyli o odpowiednim przekroju i jakości. Tu nie chodzi o to żeby mieć wzmaka o mocy 2k W żeby dopiero wtedy interesować się kablami. Do mojego głupiego axtona o mocy w sumie 120 W rms potrzebny jest już nie taki cienki kabel 10 kwadrat, a co dopiero do wzmacniaczy o większych mocach.
Ludzie często bagatelizują kwestię kabli, a to właśnie jest dość istotna sprawa, której nie należy odsuwać na dalszy plan. Bo to może się w najgorszym wypadku skończyć pożarem auta.