Zderzak tylni.. za wysoko..
Troche o modyfikacjach wnętrz i karoserii.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2010-09-16, 09:14

źle to wygląda według mnie, ja miałem 17" ale miałem cały wozik oblepiony lateksem i inne niż 17 tam ładnie nie wyglądało... do praktycznie seryjnego to średnio... gdyby było to 15-16 to by było przeekozak
Obrazek

Mazek
Forumowicz

przez Mazek » 2010-09-16, 11:50

Tjuning jak w calibrach...
Tam wkladajcie 17" ale nie do CRX'a
Honda CRX ED9 16i-16
D16A9 124km 144nm

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-09-16, 14:11

Moja Del Sol wygląda przekozak na 17

Obrazek

, ten też wygląda nie najgorzej.

Ja mam inne pytanie. Stożek rozumiem jest z bawełny? A co się z nim dzieje podczas jazdy w deszczu jak on tam sobie siedzi? Z tego co pamiętam jak montowałem K&N'a w motocyklu to wyraźnie pisali w instr., że nie można go narażać na wilgoć (łatwo i szybko się zapycha i traci przepływ, zaciągając jednocześnie wode do środka), a gdy wilgotnego potraktujemy ciepłem (w aucie np. z rozgrz. silnika lub hamulców) bawełna schodzi się i po wyschnięciu robią się mikro szpary, które przepuszczają kurz.

W dodatku każdy filtr bawełniany powinno się serwisować specjalnym środkiem i olejem (nie za 5zł szprejem do filtrów), w moto używałem oficjalnego zestawu K&N'a, drogi nie był, a miałem pewność, że wszystko jest ok.
Yamaha TDM 850 4TX 2000r.

czakejro

przez czakejro » 2010-09-16, 17:05

dla mnie i ten ed9 wygląda słabo na tak dużych flegach, nie mówiąc już o tym że sporo traci na własnościach jezdnych, delsol to samo, w solce jeszcze w niektórych przypadkach ujdzie 16" ale 17" to już grube przegięcie.

Ja akceptowałbym 17" w moim crx tylko pod warunkiem że mniejszych by się nie dało założyć ze względu na wielkość zacisku hamulcowego :)

Co do filtra to podejrzewam że właściciel w deszcz nie jeździ a na pewno nie w duży, są specjalne kapturki na filtry które chronią przed wilgocią co nie oznacza że nie przepuszczają wody.

Ecik
Forumowicz

przez Ecik » 2010-09-16, 21:14

no wiecie każdy ma swój gust:) jo już moim crx dużo przeżyłem;) krawężniki, skrzynia, wymiana opon;) ręczny był codziennością teraz autko niech sobie odpocznie i się po lansuje:P

a filtr mam suchy nie nasącza się go, firmy fujita. nie jeździłem w deszcz bo teroz go założyłem to nie wiem co i jak a te pokrowce to hydro coś tam:P i nie przepuszcza naprawdę wody ale w Polsce go ciężko znaleźć;/

czakejro

przez czakejro » 2010-09-16, 22:01

przepuszcza wodę, on chroni przed wilgocią ale bez przesady, jak przepuszcza powietrze to i woda przeleci oczywiście w dużo mniejszych ilościach niż bez ale jednak, to nie jest latex :) hydro shield to się nazywa.

emtees
Forumowicz

przez emtees » 2010-09-16, 23:51

hmm.. no to moje 17nastki:

Obrazek

edit.

może jeszcze przy okazji dodam, że także nie jestem zwolennikiem 17nastek w ceerce. aczkolwiek ciężko mi podjąć męską decyzję, bo na żywo wygląda to pięknie.
Honda CRX ED9 D16Z5 + m45 '89
TOYOTA MR2 SW20 3SGE rev2 '91

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-09-17, 00:36

Czakejro nie wiem czemu uważasz, że traci na właściwościach jezdnych? Na pewno trochę traci na mocy na kołach z powodu większej masy felg i większych oporów toczenia jednak uwierz mi, że tak sztywnego i idealnie trzymającego się drogi WSZYSTKIMI 4 kołami w każdym zakręcie del sola jak mój jeszcze nie widziałeś, opony z tyłu to 215/40, z przodu 205/40 ;] A strata mocy to według obliczeń fizycznych ok. 5,1KM na kołach w stosunku do oryginału czyli 175/60-r14, więc tragedii nie ma ;) Za to przy hamowaniu jest bajka, trzyma się drogi jak głupi i mimo braku abs zblokowanie kół na suchym i ciepłym asfalcie jest trudne, a siła hamowania na granicy uślizgu wyrywa z fotela.

Oczywiście minusy swoje ma też cholernie sztywne przez niski profil i utwardzone amory (żeby opona nie szorowała o nadkole na dziurach) zawieszenie, męczy na naprawdę dziurawych drogach ale coś za coś ;]

Fakt. Nie ja montowałem te fele. Gdybym miał montować sam to założyłbym 16'tki ze względu na to, że opona jest zdecydowanie za blisko progu i mam dyskomfort psychiczny ;]. Ale jeżeli chodzi o wizualia to wizualnie nim większa felga tym lepsza i nigdy tego zdania nie zmienię, kwestia gustu. Jedni lubią małe cyce z wielkim sutem, a inni wielkie cyce z małym sutem. Są jeszcze tacy co wielkie cyce i wielkie suty albo na odwrót lubią, ale to już margines :D

Jedyną wadą 17'tek niewątpliwie jest cena opon do nich. I według mnie jedyną ;) Aż mi się smutno robi jak pomyślę, że na zimę Sola będzie obuta w 14'tki :(

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2010-09-17, 08:26

Vermilion napisał(a):Moja Del Sol wygląda przekozak na 17

Grunt to wysoka samoocena 8)
Każde małe auto będzie wyglądało po prostu głupio na zbyt dużych felgach, czy to Golf czy to Honda czy nawet Bentley (choć trzeba przyznać że japończyki najbardziej), ale amerykańska kultura i teledyski z MTV widzę źle wpływają na ludzi w Polsce, bo ostatnio trafiłem na projekt gdzie jakiś oszołom włożył do nowego Mini 20" felgi :szok:
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

emtees
Forumowicz

przez emtees » 2010-09-17, 09:54

"dobrze jezdzi, powiedz, czy dobrze jezdzi?!

a-a-aluminium dwudziestki ;d "

Vermilion, potwierdzam wszystkie Twoje słowa ;) tak samo jest w moim edku.
Honda CRX ED9 D16Z5 + m45 '89
TOYOTA MR2 SW20 3SGE rev2 '91

Ecik
Forumowicz

przez Ecik » 2010-09-17, 13:24

dokładnie na żywo 17 wygląda dużo lepiej niż na fotkach a w dodatku moja nie będzie tak wysoko bo zamierzam założyć dokładki i ewentualnie progi:)

Thomson
Moderator

przez Thomson » 2010-09-17, 16:54

kilej mial 16'' (i tak 99% pewnie nie bedzie wiedzialo, ze w ogole byl ktos taki jak kilej :P) i dla mnie to max do ed9. sam bym sie na to nie zdecydowal, chociaz kto wie co to bedzie w przyszlosci... za to 17'' na pewno nigdy bym nie zalozyl... dokladki i progi sobie daruj, daj go dobrze na ziemie i zmniejsz romiar felg...

a dla tych ktorzy nie wiedza jak auto kileja wygladalo to przedstawiam obrazek ponizej:
Obrazek

Vermilion
Forumowicz

przez Vermilion » 2010-09-18, 01:40

Mariusz nie wiem co ma to wspólnego z samooceną. Kupiłem tego Del Sola między innymi dlatego, że kozacko wyglądał na 17 (kupiłem ją z nimi), po prostu mi się podobał. Co do tekstu o amerykanach to też nie rozumiem jego sensu, amerykanów nie lubię, mtv nie oglądam.

Co do glebowania to ja swojej już bardziej i tak glebować nie zamierzam mimo, że kilku mi to radziło, po prostu straciłbym wszelką użyteczność Del Sol w mieście, bo pod krawężnik bez urywania zderzaka bym nie podjechał. To auto nie służy mi do wyścigów na 1/4.

KAŻDY MA SWÓJ GUST. To tak jakby gadać o kobietach, jeden powie, że pasztet, a drugi się rozpłynie.

INO
Forumowicz

przez INO » 2010-09-18, 07:27

KAŻDY MA SWÓJ GUST. To tak jakby gadać o kobietach, jeden powie, że pasztet, a drugi się rozpłynie.

Sie zgadzam w 100 %
Też miałem 17" na Soli i jakoś mi pasowały bo były ładne ale gdy popatrzyłem na nią z jakichś 100 metrów to się przeląkłem :szok:
Pomimo gleby -40, dokładek progów, poszerzeniom +30 wyglądała jakby coś na nią spadło i przygniotło a koła chciały ją unieść ale bez skutku...
Po zmianie na 16" nie dość, że wygląd zdecydowanie się poprawił to i trakcja.
Ikuo Kajitani. The 'Father' of VTEC !

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2010-09-18, 08:56

Vermilion napisał(a):Mariusz nie wiem co ma to wspólnego z samooceną.

Ma tyle wspólnego że to Twoje auto i Ty sam się o Nim wypowiedziałeś że jest zajebiste, dlatego podciągnąłem to pod pojęcie "samooceny", ale nie miałem tu nic złego na myśli ;)
Bo jeśli Ci się podoba, to ja nic do tego nie mam. Boli mnie tylko jak widzę kolejny temat czy da radę upchnąć 17" w Ed9, bo 80% takich którzy o to pytają kończą potem z siatex'em i allegrowymi zderzakami. Ty masz z tego co widzę seryjną solkę i chwała Ci za to (chociaż koła i tak masz za duże :razz: ).

Aha i jeszcze jedno, bo pewnie znajdzie się zaraz ktoś kto napisze, jeśli się komuś podoba to niech sobie zakłada. Swojego czasu na forum Opla Calibry też panowała ta teoria i teraz widać co jeździ po naszych drogach, dlatego skoro to forum fanów CRX, to brońmy nasze autka żeby nikt nie robił im krzywdy i żeby raczej słyneły z tego że opierd*lą 2.5L w BMW niż że są oblepione wieśniackimi spoilerami.
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

Poprzednia strona   Następna strona