Silnik nie chodzi:(

Sebass_crx
Forumowicz

Silnik nie chodzi:(

przez Sebass_crx » 2007-10-15, 21:26

Witajcie.. mam taki problem..

Ktoś mi wymieniał rozrząd tj napinacz+pasek i po wymianie silnik jeszcze odpalal i normalnie chodził.. chociaz z tym odpalaniem zimnego silnika caly czas bylo ciezko... dopiero za 3,4razem:/ jak cieply to zawsze... ale ok.. przyjechalem do domu i stoi sobie auto i jakos chcialem go odpalic zeby sobie pochodził... jednak nei moglem... nie chciał przegrysc.. oki wskazówka paliwa na zero to kupilem 5l... i co i nie chcial za cholere odpalic:/ az w koncu odpalil i chyba chodzil na dwa gary tyko... do tego sie wogole nie wkreca nie probowalem nawet bo nie chce zeby silnik sie uszkodzil... napewno nei daloby sie tak ruszyc... w kolektor wydechwy normalnie daje ogniem.. czym to jest spowodowane.. domyslam sie ze zostal zle ustawiony rozrzad chociaz? skoro dojechalem do domu bez problemow.. to chyba jednak byl ustawiony dobrze tylko w takim razie musial przeskoczyc pasek:/ i co teraz? czy mogły się uszkodzic zawory lub cos innego?co zrobic... prosze o wszelkie pomoce bo nie wiem jak sobei poradzic z tym... no i moze ktos mi podpowie czy to odpalanie spowodowane tym ze jest zle ustawiony zaplon cyz moze tym ze mam stozek i on bardzo mocno ssie to powietrze ale mimo to jest mocno zabrudzony?Prosze o pomoc!

LukeXE
Forumowicz

przez LukeXE » 2007-10-15, 21:32

No czesc.

Moze byc ewentualnosc, ze pasek przeskoczyl. Radzilbym sprawdzic we wlasnym zakresie, po znakach, czy rozrząd ustawiony jest jak trzeba. Chwile na to poświęcisz i będziesz wiedział na czym stoisz.

Generalnie tłok z zaworami spotkać się nie musiał :)

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-10-15, 21:38

1. albo przekaźnik pompy nawala
2. albo przeskoczył pasek i zapłon jest w innym miejscu niż GMP
3. zdejmij osłone kółek rozrządu podlewaryj samochód wrzuć 5 bieg i krecąc kołem do przodu ustwak kółka na UP-UP i znakami idealnie do siebie, potem zerkinj na pasówke czy pokrywa sie ze znakiem GMP, taki dzyndzel wystaje z plastikowej osłony z przecięciem, na poasówce są 4 znaki 3 obok siebie i czwraty tak na oko ze 2 cm dalej i to jest właśnie GMP, jak wszystko sie zgra to szukasz dalej jak sie nie zgra to lipton, jak pasek przeskoczył ząb to jeszcze nic teoretycznie nie powinno sie stań, zresztą usłyszał być jak zaworek powiedział by do tłoka JOŁ.
4. wina stożka to to nie jest
5. zapłon ustaw na ZERO
6. zobacz czy kable nie przebijają

narazie tyle przychodzi mi do głowy

sprawdz to jak nie zadziała bedziemy myśleć :)

Raflo
Forumowicz

przez Raflo » 2007-10-15, 22:04

sprawdz kolejnosc ułozonych kabli zapłonowych czy nie sa pomieszane czasami 3z4 czy 2z3 itpo raz przy aparacie zapłonowym czy sa w dobrej kolejnosci podpiete czasami takie głupstwo sie zdarza
Już go mam 5 CRX wrodzinie:D

Sebass_crx
Forumowicz

przez Sebass_crx » 2007-10-15, 22:31

a co sądzicie jeszcze na temat swiec? czy moze wymienic?albo jak mialbym je sprawdzic czy nie są już moze zuzyte?przewody nie maja przebicia ale dobrze mowisz Raflo warto je sprawdzić!bo zaraz jak kupilem samochod to jakims cudem z kopułki mi wyszedł jeden przewod.. i go jakos zrobilem..mozliwe ze tam cos nie trybi znow a mozliwe tez ze przewody są poprzemieniane ale to jedynie przy aparacie bo inaczej się chyba nieda:) długośc przewodów... oki jutro zobacze co i jak... nie wiem czy sobie sam poradze z tym rozrzadem bo w crxie to wcale nei takie najprostsze ale sprobuje... az wstyd sie przyznac ze 3rok się ucze jako mechanik samochodowy :razz: nie no poprostu w crxie jeszcze tego nei robiłem.. nooo..

ahaPirat wiem o czym mówisz:P moj tata to miał i ma w kazdym civicu:P ale to nie to... bo wtedy nie slychac ani przekaznika ani pompki paliwa;) a tutaj akurat tak nie jest..dziala jak powinna...

Pirat
Forumowicz

przez Pirat » 2007-10-16, 19:29

rozrząd w CRX-ie jest prostrzy niż w POLONEZIE :rotfl2: :rotfl:

Sebass_crx
Forumowicz

przez Sebass_crx » 2007-10-19, 08:47

W niedziele biore linke i go ciągne;) do znajomego który jeszcze nie podpadl mi nigdy z mechaniką... zobaczymy co to będzie.. przy okazji będzie KAT OUT moze ktos chce kupic kata :rotfl: ?? zobaczymy co będzie jak już będę na tropie to będę tutaj pisał...

EDIT-1

Dziś (tak właśnie w niedziele :rotfl: ) sprawdzaliśmy rozrząd i jak się okazało jest źle ustawiony... :/ ale mam nadzieje ze po prawidłowym ustawieniu silniczek znów zagra pięknie...trzymać kciuki...

FURMANEK
Forumowicz

a jak niemam znaków na pasówce ............??????

przez FURMANEK » 2007-10-23, 00:35

niemoge ustwić bo niemam znaków na pasówce co wy na to

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-10-23, 03:56

jak nie masz???? na kole pasowym sa trzy znaki obok siebie (do ustawiania kata wyprzedzenia zaplonu) i jeden troche dalej, i wlasnie na ten pojedynczy ustawiasz
faktem jest ze nie sa te znaki jakos rewelacyjnie widoczne, ale jak dokladnie przyjrzysz sie to napewno znajdziesz

FURMANEK
Forumowicz

przez FURMANEK » 2007-10-23, 11:56

mam pasówke bez znaków i juz ......... nic tam niema oglądałem, 5 razy to kółko juz prezecierałem szmatką itd nic niema....jest tylko wystający plasticzek na górze jutro zakładam głowice i jak ktoś wie jak mam to ustawić to prosze o pomoc .................... pierwszy tłok ma być na samej górze czy na samym dole ? (pierwszy czyli ten od rozrzadu)

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-10-24, 06:18

na gorze ma byc, ale swoja droga niezla jaja z tymi znakami

Sebass_crx
Forumowicz

przez Sebass_crx » 2007-10-25, 15:02

Pasek naciągnięty ustawiony rozrząd... wyczyszczone świece (do wymiany+przewody) silniczek chodzi:) wszystko jest już oki dizekuje Wam koledzy za pomoc...

Mam jeszcze jedno pytanie... Znajomy mi powiedizał że pompa wodna mi szfankować zaczyna ze szumi cyz cos takiego coo z tym zrobic?moze to łożysko wymienic czy co począć??? :)
CRX sprzedany:(

Wozidło >>>Civic sedan V Gen.<<<

hie hie:D

freerider.crx
Forumowicz

przez freerider.crx » 2007-10-25, 15:42

Sebass_crx napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie... Znajomy mi powiedizał że pompa wodna mi szfankować zaczyna ze szumi cyz cos takiego coo z tym zrobic?moze to łożysko wymienic czy co począć???
pompe musisz wymienic, jak robiles rozrzad to juz wtedy trzeba bylo to zrobic bo teraz znowu trzeba rozpinac wszystko

Sebass_crx
Forumowicz

przez Sebass_crx » 2007-10-25, 20:20

a droga jest pompa?jakies namiary???
CRX sprzedany:(

Wozidło >>>Civic sedan V Gen.<<<

hie hie:D