regulacja Gazu

Virus12
Forumowicz

regulacja Gazu

przez Virus12 » 2008-03-22, 21:59

Witam

Czy ktoś może polecić warsztat który wyreguluje mi gaz??
Okolicę Ursynowa ew cała Warszawa.

Z góry podziękował
Honda CRX ED9 90r. swap DOHC B16A
Subaru Impreza WRX JDM GF8 MY97
Subaru Impreza WRX JDM GC8 MY96 - nowa zabawka
Reinkarnacja Toru FSO -> https://www.facebook.com/TorZeranFso

Raju
Forumowicz

przez Raju » 2008-03-22, 22:11

Zaczynamy od ..... końca, szukamy właściwego (wystarczającego) otwarcia zaworu głównego, staramy się utrzymać silnik na obrotach około 3 tys. (50 % obrotów maksymalnych silnika), teraz przykręcamy zawór główny i słuchamy (patrzymy na obrotomierz ) kiedy obroty zaczynają spadać. Od tego punktu ODKRĘĆIĆ jeden obrót zaworu głównego. Mam nadzieję iż lambda ~ 1.

Znaleźliśmy obszar stabilności pracy silnika. Pod względem lambda oczywiście ! Zwykle jest to około 1 do 2 obrotów śruby regulacji ciśnienia na reduktorze. Szerokość obszaru stabilności (w ilości obrotów śruby regulacji na reduktorze) zależy od podciśnienia wytwarzanego przez mikser. Im podciśnienie mniejsze (mikser o większym przekroju, „luźniekszy”) tym obszar stabilności węższy, a regulacja trudniejsza.

To zależy od Ciebie:

1. Niech to jeździ w miarę oszczędnie ( lecz bez przesady z tą oszczędnością)
Ustawiamy w pobliżu środka zakresu regulacji (P1 = 0) ale nieco .... w prawo od połowy (1/10 zakresu regulacji) czyli przy prawie prostej charakterystyce układu. Mam nadzieję na lambda = 1.05. Przy spokojnych warunkach pracy, bieg jałowy (stoimy w korkach), niskie obroty (spokojna jazda) silnik chodzi na uboższych mieszankach (oszczędność) natomiast przy wysokich obrotach będzie zbliżał się do lambda około 1 a może nawet ją przekraczał (?) czyli max. mocy.

2. Nie zależy mi na żadnych oszczędnościach, dam wszystko za DYNAMIKĘ.
Nie pozostaje nic innego jak pracować w pobliżu lewej granicy (większe ciśnienie, lambda na obrotach jałowych około 0.8 ), krzywa charakterystyka gwarantuje mieszankę bogatszą dla niższych obrotów, czyli lepszą dynamikę na niższych obrotach , łatwiejsze zapalanie silnika, potem nieco uboższą ale zawsze lambda poniżej 1

Ostateczne szlifowanie
Tak na prawdę (niezależnie od tego czy jesteśmy fanem mocy czy kieszeni) powinniśmy jeszcze dokładniej złapać ogon charakterystyki czyli moc maksymalną.

Jak to zrobić ? Pozostaje tylko jedna próba lekka górka , pełny gaz i sprawdzamy ile „wyciągnie”.

Jeśli uważamy że za mało -> prawdopodobnie nasz ogon chodzi po lambda > 1 , lekko odkręcamy zawór główny (tak o 1 obrotu). I kolejny przejazd. Zbyt wiele to też niedobrze , ogon wszedł na lambda < 0.9 i w zasadzie już tylko pogarszamy sprawę, dodatkowo podnosząc zużycie paliwa. Więc ostrożnie , nie przesadźmy. Lepiej nieco przykręcić zawór główny niż zbytnio odkręcić.

Ja regulowałem tak bez analizatora spalin(po czym okazało się ze leży nieużywany taki starszy u Teścia na warsztacie :wrrr:) i śmiga cud miód i malina,ewentualnie jak bedzie dużo palić przykrecasz zawór tak jak jest opisane,Wesołych Świąt i pozdro :ok:
All i NeeD is NeeD for SpeeD !

Virus12
Forumowicz

przez Virus12 » 2008-03-22, 23:00

Dzięki za pomoc, w najbliższym czasie pomajstruje zobaczymy czy mi się uda.
Jak coś to będę dalej marudzić.
Honda CRX ED9 90r. swap DOHC B16A
Subaru Impreza WRX JDM GF8 MY97
Subaru Impreza WRX JDM GC8 MY96 - nowa zabawka
Reinkarnacja Toru FSO -> https://www.facebook.com/TorZeranFso