Misz masz w układzie chłodzenia.

wujek_bak
Forumowicz

Misz masz w układzie chłodzenia.

przez wujek_bak » 2008-10-26, 08:16

Witam Was nowi koledzy. Od kilku dni jestem posiadaczem CRX-a z silnikiem 1.5 rocznik 84. Wiem, wiem, że już niektórzy się uśmiechają, bo to rocznik i silnik nie zachwyca. Ale ma się to co się ma :)

Jak go kupiłem, to okazało się, że połączenie elementów układu chłodniczego pozostawia wiele do życzenia. Jest tam chłodnica nieoryginalna, od innego auta. Są podłączone dwa grube przewody idące do bloku silnika (bodaj w okolice termostatu), ale został jeszcze zbiorniczek wyrównawczy, który ma dwa wejścia/wyjścia. Od dołu zbiorniczka i u góry.

Jest w okolicach pod aparatem zapłonowym jedno wyjście i tam wsadziłem rurkę łączącą dolne wyjście ze zbiorniczka. Ale jak się wody nazbiera w zbiorniczku to się wylewa górnym wylotem bo tam nie mam żadnej rurki.

Proszę pomóc w ogarnięci tego problemu. Może jakieś schematy (te ze stronki nie wiele pomagają). A może ktoś ma taki model, to chętnie pogadam na gg i może wspólnie korzystając z aparatów fotograficznych, znajdziemy rozwiązanie i sposób połączenia mojej Hondy.

Dzięki za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam. Paweł.

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-10-26, 09:11

po 1 to honda nie ma zbiorniczka z 2 dziurkami tylko z jedna od gory i jest on tylko przelewowy, (poogladaj zdjeciac silnikow innych hond chlodnice maja zawsze wyjscie z wezykiem do zbiorniczka przy korku) takze twoje podlaczenie jest bledne i nie dziwne ze wywala wode, najlepiej zrob zdjecei komory silnika- bedzie wtedy latwiej do czegos dojsc

a auto jako auto, rocznik zachwyca a jakze! przeciez to 1gen, a silnik do niej tez wystarcza

rob fotki to bedizemy dalej pomagac
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

wujek_bak
Forumowicz

Fakt

przez wujek_bak » 2008-10-26, 10:57

Rzeczywiście to co zobaczyłem na schemacie nijak się ma do tego co ja mam.

Ten zbiorniczek co oryginalnie w Hondzie był montowany to ja posiadam w aucie, ale nie jest nic do niego podłączone.

Obrazek

MAm chłodnicę taką jak na rysunku:

Obrazek

Mam wejście i wyjście i to mam podłączone, dodatkowo mam na górze wejście/wyjście o małej średnicy. Nie ma tam korka.

Tak wygląda zaadaptowany zbiorniczek. Kurcze myślałem, że w Hondach tak było. I jeszcze ten wąż ogrodowy. Młody koleś co mi go sprzedał nie znał się wogóle na autach i coś tam kombinował:

Obrazek

Jak mam to podłączyć?

Do silnika idzie gruby główny wąż od chłodnicy, i tak samo powraca z silnika (przez termostat do chłodnicy. Na tym zdjęciu jest jeszcze takie wyjście:
Obrazek

Wiem, że nie jest to tak jak powinno być w Hondach \oryginalnie, więc nie pozostaje mi nic innego jak prosić Was o pomoc w połączeniu tego co mam. Od razu napiszę iż nie mam nagrzewnicy w aucie (nie wiem czy to coś zmienia), po prostu nie mogę przesunąć wajchy od ciepło/zimno bo się będzie lało.

Co o tym sądzicie?

dawidcrx2
Forumowicz

przez dawidcrx2 » 2008-10-26, 11:35

wężyk do zbiorniczka wyrównawczego powinien iść od górnej części chłodnicy (w chłodnicy masz jego wejście z boku tam gdzie przykręcasz korek od chłodnicy )
CRX B18C T

https://www.facebook.com/Dawidcrx2-Garage-418968548231652/

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2008-10-26, 21:39

1.5 1984 rocznik :poklony: :poklony: i kto tu sie ma uśmiechać. Chłopie ogarnij auto a zobaczysz że niejeden maniak CRXa sie będzie ogladał za klasykiem. Takie małe ot.
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

wujek_bak
Forumowicz

Kurka

przez wujek_bak » 2008-10-26, 23:31

Kolego tak zachwalasz rocznik i tego crx-a, i tutaj Cię muszę zaskoczyć, że kupiłem go tylko po to aby go użytkować na pobliskim torze wyścigowym. Czyli gaz do dechy i ogień. Ale teraz się zastanawiam czy czasem go nie oszczędzić i nie doprowadzić do stanu dobrego. Każde koło inne (inna felga i opona), szyberdach jest ale coś się poobrywało, i ponoć nie da się zarejestrować, ale papiery mam. Kto wie, może odszykuję przez zimę a potem postaram się sprzedać, ale kto to kupi jak tylko większość patrzy za 1.6 125KM.

Szkoda, że idzie zima, bo bym sobie podłubał przy nim a nie mam garażu.