wskazówka temp wody "wariuje"

toomek_124
Forumowicz

wskazówka temp wody "wariuje"

przez toomek_124 » 2011-11-23, 17:23

witam

miałem dzisiaj dziwna sytuacje jaka nigdy wczesniej mi sie nie zdarzyla ...

wskazowka wody skakala miedzy polowa a gorna czescia wskaznika temp wody. Olej mialem w temperaturze niecale 90 stopni. Po zatrzymaniu auta , gdy troche ostyglo po sprawdzeniu plynu w chlodnicy nie zauwazylem jakis specialnych ubytkow..

co moglo/moze byc przyczyna takiego zachowania ?
mozliwe ze wentylator sie nie załaczyl ? czy przy tak niskich temp powietrza to mozliwe ?

chlodnica nowa - wymieniana 2 miesiace temu i jak narazie nie mialem zadnych problemow.
ed9 d16z5

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-11-23, 17:46

Masę silnika (nie skrzyni) sprawdź. Najlepiej zanim rozładuje ci się z braku porządnego ładowania akumulator ;) Odpal i sprawdź różnicę napięcia między silnikiem, a klemą minusową (powinno być 0 lub jakieś setne części wolta, zawsze jakieś straty na przewodach są)

Mój case wyglądał następująco: Po robótkach przy silniku 2x zdarzyło się, że po odpaleniu nie miał totalnie mocy i palił się check (zero błędów), po kolejnym odpaleniu problem całkowicie znikał. Jednocześne pojawił się problem z "temperaturą" - Przy szybszej jeździe, czy w korku "temperatura" rosła, wentylator nie pracował. Dodatkowo zdawała się rosnąć bardziej jak mam włączone kierunkowskazy, zapalone światła, czy wciśnięty hamulec. Po paru dniach takiej jazdy zacząłem coś grzebać przy światłach, zapaliłem je na postoju na dosłownie parę minut i akumulator się rozładował.

Multimetr w łapę i między silnikiem, a budą przy odpalonym aucie ponad 1V różnicy... Zardzewiała śruba do której miałem podpiętą masę do budy. Poprawa masy i "problem z termostatem" zniknął ;)

Saiti
Forumowicz

przez Saiti » 2011-11-28, 23:46

U mnie to był uszkodzony czujnik przy termostacie, a dokładniej kostka, która nie stykała. Warto zacząć sprawdzać od źródła :)

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2011-11-29, 00:44

No właśnie: Jak tam rozwiązanie problemu? Mój przypadek był dosć specyficzny, udało sie dojść co u ciebe zawiniło?