Witam. Moj d16z5 od pewnego czasu zaczal pic wiecej oleju niz zwykle, i kopci tez niezle, czuc ze juz nie jedzie tak samo jak kiedys wiec zaplanowalem na zime zrobienie m.in calej glowicy i pierscieni tlokowych, panewki, w sumie wszystkiego czego bedzie sie domagalo wymiany. Sprawdzilem z ciekawosci kompresje i zaskoczyl mnie wynik. 1c-14,5 bar, 2c-14, 3c-14, 4c-14,5. spodziewalem sie ponizej duzo mniej tym bardziej ze prawdopodobnie do wymiany sa pierscienie, uszczelniacze zaw. Do testu kompresji odkrecilem wszystkie swiece, odlaczylem uklad zaplonowy dla bezpieczenstwa, odlaczylem wprawym gornym rogu dwie kostki od wstyskow, zielona i troche wieksza okragla zeby wtryski nie zaklucily pomiaru, przy kreceniu rozrusznikiem otworzylem przepustnice ( z ciekawosci robilem test z zamknieta przepustnica i wychodzilo bardzo podobnie z tym ze dluzej dochodzil do 14 bar), czy jeszcze o czyms zapomnialem? skad taki wynik? dodam jeszcze ze jak odkrecilem manometr z gniazda to koncowka byla troche zaolejona, czy powodem jest to ze w komorze spalania jest olej i tak zawyza test? ED9 posiadam od 4 lat i nie wiem czy poprzedni wlasciciele planowali glowice,a moze jakies tloki doprezajace sa. Zakladam ze nic takiego nie mialo miejsca, poprzedni wlasciciel mowil ze nie bylo zadnej ingerencji w silnik.
tak test robilem na cieplym silniku jak pisza w ksiazce. Czyli po wymianie pierscieni i uszczelniaczy kompresja sie zmniejszy? troche to dziwne gdyz po uszczelnieniu komory spalania powinna byc wieksza ale z drugiej strony racja gdzyz jest nieszczelny to olej dostaje sie do komory spalania i uszczelnia. Tylko z tego co czytalem to ok 12 bar to wynik max. to dlaczego nie czuje tych 14 bar bo ostatnio troszke mnie zawodzi jakby mu troche brakowalo do serii, ostatnio nie mial sily sie odciac na 3 biegu, zatrzymal sie na ok 5 tys obr i koniec a gaz w podlodze
Olej uszczelnia Ci przy pomiarze. W trakcie normalnej pracy olej jest rozcieńczony dawką paliwa . Pierścienie olejowe są zużyte , ale ciśnienie sprężania robią dwa pozostałe . Zrobisz porządnie głowicę i dół , zobaczysz sam jak silnik odżyje