B16A2, gdzie mierzyć luz zaworowy

szyss
Forumowicz

B16A2, gdzie mierzyć luz zaworowy

przez szyss » 2025-09-07, 04:32

Witam
Mam mały problem z poprawnym ustawieniem luzów zaworowych w B serii. Większość postów dotyczy się wartości luzu zaworowego, masa postów, jedno i to samo. Ja mam pytanie gdzie mierzyć ten luz zaworowy? Mierząc luz pomiędzy wałkiem rozrządu a "tą łapą" na która naciska wałek luz jest inny, gdy wykonamy pomiar pomiędzy śrubą regulacyjną a talerzykiem, gdzie jest mocowana sprężyna zaworowa, a tym samym trzonek zaworu. Przeglądając filmiki na znanym serwisie rozrywkowym, większość pokazuje pomiar pomiędzy wałkiem rozrządu a tą łapą, nie mniej istnieją filmiki gdzie pomiar i regulacja jest dokonywana w okolicach trzonka zaworowego. Pytam się w takim razie, gdzie ten luz ma być ustawiony? Z góry przepraszam za mało precyzyjne nazwy elementów mechanicznych silnika, jeśli takie post istnieje to proszę o bana ;)
Pozdrawiam

wrobellos
Moderator

Samochód: crx

Re: B16A2, gdzie mierzyć luz zaworowy

przez wrobellos » 2025-09-16, 07:28

Obie techniki sa ok, latwiej pod wałkiem mierzyc

szyss
Forumowicz

Re: B16A2, gdzie mierzyć luz zaworowy

przez szyss » 2025-11-23, 20:57

Hmm, sprawdzałem z kumplem, być może mam wyrobione wałki, ale luz na pewno nie jest równy w tych dwóch pomiarach. Na filmiku widziałem jak gościu gadał, że ten luz jest taki sam pomiędzy wałkiem a krzywką i na samym trzonku zaworu. Teraz już dokładnie nie pamiętam gdzie luz był większy, muszę kumpla dopytać. Ostatecznie ustawiłem luz na samych zaworach, myślę że będzie ok.
Pozdrawiam