Kupilem do swojej 1st generacji silnik zc1 podobno 100% sprawny. Wsadzilem go do swojej hani zlalem olejami wszystkimi plynami i...... woda kapie z pod plastikow tam gdzie jest schowany rozrzad. Ale niewazne, nie przejmujac sie tym za bardzo, odpalilem samochod, pierwsze odpalenie ok wszystko chodzi miodzio. Przejechalem moze z kilometr odstawilem auto do garazu. Nastepnego dnia nie chce odpalic, jakos zalapal, silnik chodzil nie rowno, wyjechalem na ulice dlawil sie tak jakby skonczylo mu sie paliwo a w pewnym momencie zgasl, zalalem paliwo kupilem nowe swiece jest ok po 10 minutach to samo dlawi sie, tak jakby sie zalewal po dodaniu gazu i zgasl. Wczoraj pojechalem na urodziny kolezanki, ledwo co dojechal dystans 3 km, na wolnych obrotach nie rowno pracuje ale od 3 tys jest spoko. i to jest jedna sprawa, wracajac od kolezanki tzn wyjezdzajac z podworka zobaczylem kaluze pod autem, byla to woda cieknaca z pod plastikow zakrywajacyh rozrzad lecaca ciurkiem, auto scholowalem do domu. Teraz moje pytanie, czy wiazac te dwie sprawy ze soba?? Skad leci woda?? Pekniety blok?? Moj komputer z zc1 ale innego auta pokazuje 8 migniec tzn chyba 8 blad. Co sie dzieje ze to tak gasnie szarpie na wolnych obrotach itp.?? Prosze o jaką kolwiek pomoc. Jestem zalamany pozniewaz skladalem wszystko do kupy dosyc dlugo wieczorami po pracy a tu taki psikus.
Stoper:)
SPRZEDAM PRAWIE WSZYSTKIE CZESCI DO 1st GENERACJI!!!!!
Jutro sprawdze ile jest tych diodek, widze na kompie tylko jeden otworek ktory po przekreceniu kluczyka miga 8 razy po czym jest przerwa i znow mryga 8 razy i tak wkolko, mam tez kompa od 1,5 i od ed9, optycznie prawie niczym sie nie roznia miejscem mrygania. Jaki rozrzad najlepiej kupic?? I gdzie, zeby nie byl szajs.?
[ Dodano: 2008-03-12, 23:38 ] Mam ten twoj stary komputer z zc1 Iron man, co lyknolem razem z karoserią.
Blad 8 to wlasnie jesli dobrze pamietam czujnik polozenia walu na 95%.
update
tak, TDC sensor. Cieknie, jak powiedzieli koledzy, spod pompy wody. Jak masz blad czujnika walu to moze wlasnie nie odpalac, moze wypadac zaplon, ecu moze sobie nie poradzic bez sygnalu z tego czujnika.
Zamowilem juz rozrzad i napinacz, pompke. Jak Zmienic ten czujnik?? Gdzie go dostac?? Ile to kosztuje??
[ Dodano: 2008-03-13, 21:42 ] Patrzylem ile jest tych diodek rzed chwila, przekrecilem kluczyk i komputer mignal 9 razy nie osiem tylko 9 patrzylem z 3 minuty i jest to magiczna 9. Co to znaczy?? Aha dioda jest jedna.