Zawór upustowy przy kompresorze

Karol Trelka
Forumowicz

Samochód: ED9 turbo

przez Karol Trelka » 2012-08-31, 22:09

hehe ktos chce opracowac doładowana jednostke bez BOVa :razz: powodzenia w modach ,, nieudanych ,, ;)
https://www.facebook.com/pages/JDMgarage/1455694554744375?ref=hl

Kokor
Forumowicz

przez Kokor » 2012-08-31, 22:14

Sebas i chwała ci za to że od razu urodziłeś się taki mądry. Inni niestety potrzebują wiedzę zdobyć. Ktoś mądry kiedyś powiedział ze kto pyta nie błądzi, szkoda tylko że nie potrafisz tej wiedzy przekazać takim ułomnym jak ja którzy chcą się dowiedzieć. Szkoda że forum nie jest do dzielenia się wiedzą tylko do krakania jak inni. Ptasior dzięki za próbę wytłumaczenia

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-08-31, 22:26

Kokor, ale przecież wszyscy Ci tłumaczą co i jak a Ty dalej się upierasz przy swoim.

Kokor
Forumowicz

przez Kokor » 2012-08-31, 22:53

Sebas spróbował wytłumaczyć to Ptasior ( przynajmniej użył jakiś argumentów), wszyscy przedmówcy stwierdzili że tak ma być bo wszyscy tak robią, to pierwsza rzecz. Po drugie nie twierdze że bov-a ma nie być tylko pytam się czy jest potrzebny i ewentualnie proszę o wytłumaczenie skąd się bierze to przeładowanie. Na necie jest charakterystyka etona m62 z której wynika że taki kompresor przy maksymalnych swoich obrotach potrzebuje do swojego napędu około 20 KM dlatego wysnuwam taki wniosek że silnik z takim kompresorem będzie bardzo szybko schodził z obrotów. W szczególności jeśli ECU zmniejszy dawkę paliwa na podstawie przymkniętej przepustnicy.

sebas
Moderator

przez sebas » 2012-08-31, 23:18

Kokor, przecież inne osoby też Ci dawały argumenty ale tak jakby do Ciebie nie docierało... silnik nie będzie szybko schodził z obrotów - będzie schodził tak samo jak dawniej. Ja z kompresorem jeżdżę już 3 lata to chyba wiem co piszę.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2012-08-31, 23:28

sebas napisał(a):Nadmiar powietrza też bierze się stąd że przepustnica nie działa on off tylko raz odchylasz 20%, innym razem 40% itp... Z twojego toku rozumowania Kokor to musiałbyś jeździć cały czas z gazem w podłodze lub odpuszczonym całkowicie :P

Rozumiem tok myślenia Koror'a.
Chodzi mu o to, że skoro kompresor ściśle współgra z ciśnieniem doładowania z obrotami silnika to teoretycznie nie ma prawa być przeładowania. Bo skoro przepustnica otwarta w 100% to kompresor pompuje na 100%, otwarta na 50% to kompresor też ładuje na 50% itd. analogicznie. Niestety wyobraź sobie taką sytuację: jedziesz 6500 obr./min. kompresor pompuje na ok. 90% powietrze między wyjściem kompresora a przepustnicą jest pod określonym ciśnieniem (powiedzmy 0,66b.) przepustnicę masz otwartą na 100%. Po puszczeniu nogi z gazu klapka w przepustnicy się przymyka (bo nie napręża jej linka) i to ona jest pierwszym elementem który decyduje o obrotach silnika w tym momencie. Przepustnica przymyka się o kilka milimetrów (jest otwarta w powiedzmy 80%) natomiast w dolocie między kompresorem a motylkiem przepustnicy jest w dalszym ciągu ciśnienie takie jakbyś jechał na przepustnicy otwartej na 100%. I co wtedy się dzieje? Zbyt wysokie ciśnienie domyka przepustnicę na siłę i rozpie***la motylek, kolanko, etc.
Pozdrawiam!

Ptasior
Forumowicz

Samochód: Subaru

przez Ptasior » 2012-08-31, 23:31

Kokor napisał(a):Na necie jest charakterystyka eatona m62 z której wynika że taki kompresor przy maksymalnych swoich obrotach potrzebuje do swojego napędu około 20 KM dlatego wysnuwam taki wniosek że silnik z takim kompresorem będzie bardzo szybko schodził z obrotów.

Silnik będzie szybciej schodził z obrotów bo potrzebuje 20KM oddać na kompresor? Ale to 20KM jest tylko, jak sam napisałeś, przy maksymalnych obrotach eatona. Przy mniejszych obrotach tej potrzebnej mocy będzie ubywać. Różnica w hamowaniu silnikiem NA i silnikiem z eatonem jest, ale nie tak duża jak Ci się wydaje.

Zawór który będzie upuszczał powietrze w atmosferę albo na początek układu dolotowego w kompresorze jest jeszcze bardziej potrzebny (bo częściej/dłużej pracuje) niż przy turbo. Jak w turbo puścisz nogę z gazu to energia spalin szybko spadnie i wirnik przestanie ładować powietrze. Jak w kompresorze puścisz nogę z gazu to eaton będzie nadal ładował tylko coraz mniej (proporcjonalnie do spadających obrotów silnika) bo jest napędzany paskiem z wału silnika a nie spalinami.

Silniki doładowane wytwarzają w układzie dolotowym nadciśnienie (atmosferyczne tylko podciśnienie) i nie jest tak że odjęcie gazu równa się natychmiastowemu spadkowi ilości powietrza do poziomu jakiego potrzebuje silnik. Tak jak pisałem w poprzednim poście, puszczając nogę z gazu kompresor nadal Ci będzie ładował powietrze równomiernie z opadającymi obrotami. Jeśli masz bov/dv to ten chwilowy nadmiar powietrza jest upuszczany i tak jest prawidłowo. A przy zasprzęglonej skrzyni i wbitym biegu auto Ci obrotów raz dwa nie wytraci (chyba ze depniesz opór hamulec).

[ Dodano: 2012-08-31, 23:34 ]
newuser napisał(a):Bo skoro przepustnica otwarta w 100% to kompresor pompuje na 100%, otwarta na 50% to kompresor też ładuje na 50%

Kompresor pompuje w zależności od obrotów a nie od stopnia otwarcia/domknięcia motylka przepustnicy!
1. Najpierw zrób karoserie,
2. Potem zadbaj o zawieszenie i hamulce,
3. Teraz dopiero możesz modzić silnik.
EE8 -> Subaru GF8 -> ED6 + BB9 -> Subaru GRF
http://www.youtube.com/watch?v=OwwaZjWcMOE

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2012-08-31, 23:39

Ptasior, chodziło mi o tok rozumowania Kokora w uproszczeniu bo obroty/kąt przepustnicy tak naprawdę idą w parze.
No ABS, no ESP - PURE DRIVE

Resztka rzeczy po Civie 4!

Ptasior
Forumowicz

przez Ptasior » 2012-08-31, 23:44

newuser napisał(a):obroty/kąt przepustnicy tak naprawdę idą w parze

A ja twierdze że w parze nie idą bo przy np. 5000 obr/min mogę mieć zarówno przepustnice otwartą na 100%, 50% jaki i 10% :)

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2012-08-31, 23:50

Ptasior, to znaczy??? bo się lekko pogubiłem :cry:

Kokor
Forumowicz

przez Kokor » 2012-08-31, 23:52

I w końcu padły całkiem niezłe wyjaśnienia(oczywiście pomijając trzy ostatnie :) ). Wyobrażałem sobie to tak że w momencie gdy przepustnica się przymyka silnik ma na tyle duże zapotrzebowanie na powietrze że kompresor nie da rady wytworzyć wiele wyższego ciśnienia przed przepustnicą od maksymalnego.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2012-08-31, 23:58

Kokor, Dobrze że pogłębiłeś wiedzę i szacun za dociekliwość :ok:
Ptasior, Czekam na wytłumaczenie bo teraz ja mam głód wiedzy :D
Ostatnio edytowano 2012-08-31, 23:59 przez newuser, łącznie edytowano 1 raz

Ptasior
Forumowicz

przez Ptasior » 2012-08-31, 23:58

newuser, Ależ proszę:

100% - but w podłogę i cisne na maxa, w pewnym momencie przy takim otwarciu mam 5000rpm.

50% - jadę sobie spokojnie, może trochę przyspieszam, w pewnym momencie przy takim otwarciu mam 5000rpm.

10% - schodzę z wysokich obrotów odpuszczając pedał gazu i hamując silnikiem, w pewnym momencie przy takim otwarciu mam 5000rpm.

Mam 3 różne przypadki otwarcia przepustnicy, w każdym z nich silnik w danej chwili ma 5000rpm więc kompresor ładuje w każdym przypadku tyle samo powietrza.

newuser
Forumowicz

przez newuser » 2012-09-01, 00:02

Ptasior, Dziękuję :D Po całym dniu pracy zanikła u mnie wyobraźnia ;) Silnik pracuje elastycznie i na wszystkie reakcje potrzeba trochę czasu, nie pomyślałem o tym ;) Dzięki i pozdro!

Ptasior
Forumowicz

przez Ptasior » 2012-09-01, 00:16

Potrzeba czasu ale nawet jeśli by ten czas wyeliminować (tzn trzymać otwartą przepustnicę w jednej pozycji aż auto przestanie przyspieszać/zwalniać) to i tak nie można równo podpiąć obrotów pod kąt otwarcia (zakładając że auto nie jest na luzie) bo:

- na pierwszym biegu trzymając przepustnicę otwartą do 50% silnik dojdzie do np. 5000rpm
- na piątym biegu trzymając przepustnicę otwartą do 50% silnik dojdzie do np. 4500rpm (bo będzie miał większe opory związane np. z oporami powietrza, toczenia, ciernymi itp)

Przepustnicą sterujemy ilość czerpanego powietrza. Obroty nią sterujemy pośrednio bo one zależą jeszcze od paru innych czynników.

Poprzednia strona   Następna strona