Nie wiem czy to normalne w reksie bo mam go dopiero 9 dni:) ale zachowuje mi sie dziwnie temperatura. odpalam autko i wszystko jest ok, nastepnie po jakims czasie wskazowka leci na srodek skali a potem nie wazne czy jade czy stoje w korku leci na maximum i doslownie po kilkunastu sekundach gwaltownie spada do srodka skali i tam juz zostaje. Co to moze znaczyc? uszkodzony termostat?? wkaznik?? chlodniaca?? czy to jest normalna charakterystyka pracy tego silnika ed9 d16a9??
Wiatm
To napewno nie jest normalne to wskaznik ale ja stawiam na czujnik jesli jst tak ze gwaltownie rosnie np jak wskaznik decybeli przy basie czy tez rosnie rowno ciagnie jezeli rosnie ale nie az tak gwaltownie jak napisalem to mozliwe ze termostat sie nei otwiera badz za pozno sie otwiera lob nie drozna chlodnica
ja mam podobnie. tez mam ed9 d16a9. tylko ze u mnie jak odpalam silnik wskazowka wskakuje na srodek skali a po czasie jka nim jezdze to laduje na maksimum i juz niespada;/;/ plyn w chlodnicy jest...
jak ktos wie co to jest to prosze o jakies rady
masz zepsuty wskaznik bo jak odpalasz auto to masz zimny silnik i nie moze pokazywac pol skali temp zmien wskaznik, u kolegi jesli to sa gwaltowne skoki wskaznika to stawiam na wskaznik
u mnie jest taka sytuacja ze po osiagnieciu przez wskazowke srodka skali nie skacze ona gwaltownie na maxiumum tylko pokazuje jakby szybko rosla temperatura i smiga tak do maxa nastepnie po kilkunastu sekundach jeszcze szybciej wraca do normalnego poziomu. Z tego co wywnioskowalem to chyba jedna zajme sie termostatem:/ pozdro! i wielkie dzieki za info
Jesli taka sytuacja to tez stawiam na termostat za pozno sie otwiera ewentualnie masz zapchana chodnice i nie masz dobrego chlodzenia ale to mniej prawdopodobne bo to by Ci sie robilo jak bys stal w miejsciu a podczas jazdy raczej powinno chlodzic wiec termostat wyjmij wrzuc do garnka i gotoj termometrem sprawdz przy jakiej temp sie otwiera ma byc z tego co pamietam 85 stopni Celciusza
jesli tylko wyjdzie po gotowaniu ze to termostat to wcisne : pomogl I bedziesz mogl sie cieszyc ze dopomogles w pierszej naprawie wynik gotowania jednak podam w puuuuzniejszym terminie bo nie mam czasu siasc do samochodu przez prace:/ pozdrawiam