przymierzam sie do kupna CRXa i zastanawia mnie jedna rzecz, czy dmuchanie a nawet plucie olejem po otworzeniu wlewu oleju jest normalne w tych autach? jeśli nie to co to oznacza jeśli tak jest, silnik jest zajechany i ma przedmuchy?
właśnie zastanawia mnie to bo nie raz sie już spotkłem że ktoś kto chandluje autami chwląc ze silnik jest dobry otwiera ten wlew i pokazuje że nic nie dmucha. dlatego pytam, wiem że w 8 zaworówkach zdecydowanie mniej dmucha albo wogóle. czyli mówicie że w cerkach to normalka, można takie auto brać spokojnie? z góry dzieki za info.
niech się ktos przejedzie na rozgrzanym silniku , przypie... do odcinki i zobacz czy nie dymi na niebiesko , a to że dmucha to normalka 16 zaworów i 2 wałki robią swoje
aha czyli obserwator za samochodem musi to ocenić, a nie można tak na postoju go przegazować? koleś gada że 230 nią zamyka wiec według tego silnik nie moze być zajechany skoro tyle pokazuje. przejechalem sie nią no i nie powiem wciska w fotel, tyle ze ja nie mam poruwniania bo to byl dopiero 2 cerka którą miałem okazje sie przejechać.
no niekoniecznie nieobciążony silnik może dymić , moja bierze około 0,5 na 1000 km i z gps 235 leciałem wiec tym sie sugerować nie możesz bo że silnik sobie łyknie trochę oleju to nie znaczy ze stracił moc
no włsnie, a to że łyknie troche oleju znaczy że jest zajechany? że za chwile klęknie? chodzi mi tylko o to żeby to auto pojeżdziło troche po zakupie. czy to że dymka puszcza to go dyskfalifikuje? doradzcie, bo już sam nie wiem.
Tak jak koledzy napisali to że bedzie brał olej to normalka ,u mnie bierze jesli go wkręcam na większe obroty.
Jesli nawet zakopci to jeszcze nie oznacza powaznych kosztów ,wymiana pierscieni tłokowych lub tylko uszczelniaczy zaworów. Ale z tym można jezdzic tylko trzeba pilnowac poziomu oleju.
A najłatwiej sprawdzisz czy silnik o.k jak odpalisz go na całkowicie zimnym silniku.
Nie może nic klekotac przez kilka,kilkanascie secund ,jesli takie odgłosy będą słyszalne przez jakiś czas od dołu silnika. To oznacza że sa zuzyte panewki ,silnik do remontu.
Jeśli na wolnych obrotach 900obr./min. przy rozgrzanym silniku zapala sie kontrolka oleju to też silnik do remontu.
Było FWD EE8 1.6 Vtec
Było RWD S13 1.8 Turbo
Jest RWD E30 335i R6
z sprawdzeniem na zimnym silniku bedzie problem bo ze sprzedającym umawiam sie na stacji także silnik jest ciepły jak kolo przyjedzie. własnie chodzi o to żeby nie klęknoł przez najbliżeze pół roku potem jak wróce do formy finansowej to moge zrobić kapitalny ewentualnuie. jestem z mikołowa a samochud jest z zawiercia. chetnie wezme kogoś kto jest w temacie.