TJ napisał(a):Przymierzam sie do budowy ukladu wydechowego na zamowienie, i po raz kolejny z zaciekawieniem wczytuje sie w teorie na stronie Grabowskiego
http://www.grabowski.com.pl/uklady_wydechowe.htm
Nie rozumiem czemu w jednym miejscu jest powiedziane "Optymalna długość rury wydechowej jednego cylindra zależy od obrotów ( przy których chcemy, aby wystąpił początek działania falowego wydechu ) oraz od kąta obrotu wału korbowego zawartego pomiędzy początkiem otwarcia zaworu wydechowego" a w innym "o obrotach początku działania falowego wydechu decydują długości rur".
TJ napisał(a):To jak to w koncu jest, jesli zalozymy, ze zjawiska falowe maja zaczac dzialac przy pewnych obrotach, na przyklad 6000RPM, to stosowna dlugosc rur zalezy od czasu rozrzadu czy tylko od obrotow?
TJ napisał(a):Jesli obliczymy kolektor zeby na seryjnym walku zaczynal dzialac falowo przy 6000 (a ze wzgledu na krotki czas wspolotwarcia, skonczy to dzialanie przy niewiele wiekszych obrotach), a nastepnie zmienimy walek na sportowy, to zmienia sie tylko obroty przy ktorych konczy sie efekt falowy, czy rowniez obroty przy ktorych efekt sie zaczyna?
Długo nie mogłem zrozumieć znaczenia tego kąta - jestem z wykształcenia fizykiem a nie mechanikiem, i efekty falowe zawsze kojarzyły mi się z relacjami prędkość rozchodzenia - długość - częstotliwość
Jeśli dobrze zrozumiałem, cała rzecz polega tu na tym, że odbita fala wywołana otwarciem zaworu wydechowego musi trafić na moment współotwarcia zaworów, stąd ta komplikacja
. Druga sprawa to jednym z zadań wydechu jest wyprowadzenie spalin poza obrys auta więc nie mamy pola manewru z długością.Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość