Zdarza sie mojemu rexowi brac olej. Dzis sie na kanale dokładnie przyjrzałem i oprócz tego, że lekko uszczelka pokrywy przecieka to nic nie widac zeby uciekało.
Wiec zabrałem się za patrzenie co może go zjadaĆ. Na rozgrzanym silniku po przygazowkach ( na luzie) autko troche kopci, ale nie jest to niebieskie, ale taki czarny szary dym (nie tak jak niektore fury na drodze co na niebiesko dają).
Co taki kolor spalin może oznaczac?
taki kolor spalin to niespalona mieszanka paliwowo powietrzna. Jak by to był olej to dym byłby niebieskawy, jasnoszary. Jak jest ciemny to wacha wylatuje z wydechu. Oznacza to że podawana jest zbyt bogata mieszanka paliwowa, albo źle ustawiony zapłon. Jak masz silnik z sondą lambda, czyli D16Z5 to możę być winna właśnie sonda. Trzeba ją wymienić. Jeśli Ci kopci na ciemno to powinieneś też mieć dość wysokie spalanie! P.S. może też być rozrząd przestawiony o 1 ząbek, ale wtedy byś zauważył spadek mocy...
atom1, identyczna sytuacja u mnie że teraz po wycięciu kopci trochę ale tak na szaro, nie niebiesko i to znów nie za dużo tak trochę tylko, przed wycięciem było wszystko cacy
Jak ginie olej to albo wycieka, albo go spalasz (chyba 3 możliwości nie ma?). Może Twój olej spala się w inny sposób i nie dymi na niebiesko przez to... zresztą ja się nie znam.
Heh, no właśnie tyle że spaliny po paleniu oleju powinny miec taki niebieskawy odcien:/
Olej nie wycieka, bo w takich ilościach to musiałby plamy zostawiac, a nie zostawia ( pozatym silniczek jest suchy, ostatnio mu sie baaardzo duzo przyglądam).
Trzecia możliwosc to moglby uciekac do ukladu chlodzenia ale tak również się nie dzieje:/
Poprostu nie chce żeby się okazało, że wymienię pierścienie i uszczelniacze i nic się nie zmieni :/