Po zrobieniu blacharki, zawieszenia i wnętrza solnicy czas przyszedł na silnik.
1.Po pierwsze olej. Zaczął w minimalnych ilościach ubywać. Auto nie pali oleju, bo jeszcze jakiś czas temu oleju nie ubywało w ogóle, dopiero teraz zaczęłem dolewać (200ml na 1000km?) w dodatku nastąpiło to nagle, zlokalizowałem problem. Poci się na śrubie spustowej oleju. Domyślam się, że jest tam uszczelka miedziana jednorazowa? Gościu co mi wymieniał olej pewnie jej nie wymienił. Jaki rozmiar tej uszczelki potrzebuję? Dla pewności chciałbym też zmienić śrubę (korek) spustowy. Jakie ma wymiary i gdzie go dostanę?
2. Po drugie grzanie się auta. Sam silnik dogrzewa się już dosyć dobrze (zmieniłem termostat). Problem jest chyba z nagrzewnicą. Nawet gdy silnik jest gorący i ustawię powietrze na maxa gorące to owszem wali ciepłe powietrze i po jakimś czasie jest gorąco aczkolwiek we wszystkich innych samochodach jakie znam to po takim ustawieniu powietrze jest tak gorące, że nie można ręki do wywietrznika przyłożyć. Czy to normalne w Del Solu?
3. WAŻNE! Czym zasłonić chłodnice, żeby samochód się szybciej dogrzewał i nie chłodziło jej lodowate powietrze z zewnątrz jak jadę? Karton chyba odpada? (Chodzi mi o wsadzenie czegoś między zderzak a chłodnice)
4. OBROTY. Od razu mówię, że nie jest to Krokowiec ani przepustnica, bo czyściłem obydwie rzeczy już po 2 razy. Obroty falują dużo mniej, ale falują dalej. Między 600, a 900obr/min, nierównomiernie, do tego pod maską wyraźnie widać jak silnik buja się jakby się dławił. Obstawiam, któreś podciśnienie lub sensor, co to może być?
Czy jest ktoś miły z Poznania kto pomógłby mi te tematy ogarnąć osobiście?

takze nie wyszlo ci to porownanie
bo chlodzony jest wiatrem
) ew do testu czy termostat padniety
Płyn wymieniłem, ale tego nie zrobiłem. Skoro mówicie, żeby nie wkładać tam nic to nie włożę
Termostat na pewno jest sprawny, dopiero co go wymieniłem bo w ogóle mi się nie chciał dogrzać mimo, że było ciepło. Co do pkt 4. - błędu nie ma żadnego po wsadzeniu spinacza w kostkę. Chyba, że pisząc diagnostyka mówisz o normalnym podpięciu pod komputer z Hondata.