Witam, z racji ze idzie zima mam nastepujacy problem w moim ed9. Problem tkwi ze ogrzeanie jest bardzo słabe na niskich obrotach, dopiero jak wejde na wysokie obroty to grzeje jak powienien, zastanawiam sie czy to jest wina nagrzewnicy czy tez uszczelki pod glowica a moze cos jest z blokiem? prosze o pomoc jesli mial ktos taki problem z gory dziekuje;-)
Jak zwiększasz obroty silnika to pompa wodna zwiększa cyrkulacje gorącego płynu w obiegu i ogrzewanie w kabinie jest lepsze.Jeżeli występuje znaczna różnica między wolnymi obrotami a zwiększonymi ,może to świadczyć o niepełnym (otwartym )obiegu płynu chłodzącego-np niezupełnie otwarty termostat
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" Albert Einstein
Termostat masz cały czas otwarty i się płyn nie dogrzewa na dużym obiegu. Wymień termostat.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Termostat byl juz sprawdzany i jest w porzadku, moze zaczne od tego ze jakis rok temu pasek rozrzadu mi strzelil i mialem remont silnika po czym jak go odebralem od mechanika to juz ogrzewanie bylo kiepstkie, bez rużnicy czy stoje i gazuje czy tez jade,samochod dobrze grzeje gdy krece go do 7 tys wiec mysle ze to moze byc coś z blokiem
Też sprawdzałem w HR-V i w garnuszku wydawał się być sprawny, a w zimne dni auto było niedogrzane, wymieniłem i wszystko wróciło do normy. Koszt najmniejszy bo to max 50pln więc zamiast szukać po omacku wyklucz najpierw najbardziej prawdopodobną możliwość.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Zaczynasz od termostatu,potem zawór nagrzewnicy,chłodnica -możesz mieć zamulony układ chłodzenia, czyli nie pełny obieg.Gdyby był zupełnie otwarty, podczas jazdy na wskażniku miałbyś wskazówkę na samym dole
tez mam problem z ogrzewaniem,,, tylko ze u mnie jak jest w miare cieplo na dworze to jako tako dziala ale jak sie robi zimno to z lewej strony kabiny leci zimne powietrze na nogi jedynie cieple ??? ogolnie pizzzzzdzi... jak zamkne obieg to wtedy sie troche nagrzewa. ale za dlugo tak nie pojezdze bo szyby paruja ;p ale robi sie cieplej...
zobacz, jeszcze moze podczas remontu zgial Ci linkę od otwierania zaworu na przewodzie do nagrzewnicy, i nie dokonca się otwiera. Lub klapa w nagrzewnicy
W sumie to nikt nie napisał co ze wskazówką temperatury na liczniku, stoi ponad połową czy się waha pomiędzy połową, a minimum?