d15z8 problem z mocą

shao
Forumowicz

d15z8 problem z mocą

przez shao » 2013-05-27, 13:52

Witajcie.

Wiem, że problem jest z civiciem Aerodeck z 98 a nie z CRXem, ale może ktoś pomoże bo silnik znany.
Jest to wersja Vtec E czyli z systemem econo, 115KM.
Civica mam od jakiegoś czasu i od początku występuje ten sam problem.
Silnik jest bardzo żwawy i mało pali, ale czy to na czwartym czy piątym biegu w granicach 2-3 tys obrotów jest ten sam problem. Rozpędza się jak dojdzie do np 80km/h to zmniejszam gaz, i po chwili czuć spadek mocy tak jakby dosłownie powiał mocny wiatr w przód auta, i już tak się dobrze nie zbiera. Nie wiem czy jest to połączone z trybem ekonomicznym czy nie, ale na trasie trzymając np 100km/h auto potrafi mieć więcej lub mniej mocy. Przy czym dzieje się to nieoczekiwanie. Pod górkę go muli, dodawanie gazu nie pomaga, a po pewnym czasie dostaje 30HP plus... Jest to w zakresie gdzie vtec się nie załącza, więc chyba cały czas chodzi na 12 zaworach, ale dlaczego czasem jest zmulona?
Czasem pomaga odjęcie gazu i ponowne dodanie.
Założyłem gaz sekwenscje i dzieje się to samo. Czy na benie czy na LPG.
Silnikowi zrobiłem remont bo poleciała uszczelka pod głowicą, odrazu nowy rozrząd, pompa wody, paski, świece, luzy zaworowe, wszystko wymyte, egr, przepustnica, uszczelnione.
Podmieniałem sonde lambda, przepustnice razem z map sensorem i TPSem. Efekt ciągle ten sam. Naprawdę fajne auto, ale objaw jest dość wkurzający, ale mimo to na trasie pali z pełnym załadunkiem koło 8l gazu.
Na civic forum nic konkretnego nikt nie podsunął
Jeszcze sprawdzę kąt zapłonu. Można by podmienić moduł zapłonowy, ale czy to dobra droga?
Objaw ustępuje po odpięciu TPSa ale wtedy cały czas check się świeci, nie działa też vtec i econo.
Macie jakieś pomysły?
Samodiagnostyka nic nie wywala
Kolektor wymieniony na 4-2-1 bez kata

c00li
Forumowicz

przez c00li » 2013-05-27, 14:13

Jeżeli ustępuje pod odpięciu TPSa, to możliwe, że coś z przewodami od TPSa jest namieszane - może ECU nie dostaje pełnego odczytu - na jednym przewodzie idzie +5V, dwa pozostałe są zależne od ustawienia przepustnicy i suma napięć powinna wynosić +5V. Wewnątrz TPSa jest po prostu potencjometr ślizgowy.

Druga rzecz to kwestia zaworu VTECa i załączania dodatkowych 4 zaworów. Może filterek przy zaworze jest zasyfiony, a może nie dostaje sygnału otwarcia? Może też być za niskie ciśnienie oleju. Sam moment załączania jest zależny od kilku czynników takich jak: obroty, otwarcie przepustnicy z TPSa, chyba temperatura silnika i pewnie coś tam jeszcze. Generalnie masz kilka rzeczy do sprawdzenia.

shao
Forumowicz

przez shao » 2013-05-27, 15:37

Sitko vteca wyczyściłem jak głowice czyściłem.
Zrobiłem vtec lighta z ciekawości, i zawsze załącza się wtedy kiedy powinien. Czyli w okolicy 3100. Ze względu na to on chyba nie miesza

atom1
Moderator

przez atom1 » 2013-05-27, 22:57

skoro problem wystepuje na gazie i benie to nie uklad paliwowy, zatem zostaje uklad zaplonowy i podcisneinia wraz z czujnikami - skoro podmieniles mapa a po tpsie przechodzi raczej w tryb awaryjny?

to zostaje podmienic aparat zaplonowy moim zdaniem
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu