Witam czym grozi jazda z nadszczerbionym kołem pasowym. Odłamał mi się kawałek koło paska co idzie tak 2 cm długi i 0.5 wysoki. Kółko ogólnie ciężkie bo na 3 paski jest.
Koła pasowe są wyważane,brak kawałka powoduje brak wyważenia.Nie którzy to olewają i tak jeżdżą .Jak masz możliwość to po prostu koło pasowe wymień.Będzie ok, tak jak inżynier ,który projektował ten silnik wyliczył bicie koła pasowego na wale korbowym.
gdzieś przed chwilą wyczytałem, że od niewyważonego w pierwszej kolejności coś w alternatorze będzie niszczyć , trząść może silnikiem oraz szybciej zużywać pasek. Ale na tamtej stronce zalecali wymianę na nowe koło co 120 tys km
Spore znaczenie ma to, na którym obwodzie masz ten uszczerbek, bo jak na najmniejszym kółku to bicie będzie minimalne, jeśli na największym kółku to je wymień bo szkoda silnika, koszt znikomy, kupisz na allegro używane, godzina pod autem i wymienione.
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
Zrobiłem dwa nawierty na 180 stopniach i efekt taki że chyba bije już na oko patrząc i czuć jak delikatnie drga kierownica na wolnych. Spróbuje dać jeszcze do wyważenia jak za dużo nie zawołają. Ja mam kółko te większe z d16y8
Ważna jest odległość od osi koła ,nie koniecznie idealnie 180st,bo możliwe ,że przy 183 st będzie dobrze .Ilość materiału .I teraz pojawia się pytanie ,czy warto się w to bawić , jak wcześniej pisałem i pirul, też ,wymień i ciesz się z jazdy.