Check engine pytanie i problem

maqui
Forumowicz

Check engine pytanie i problem

przez maqui » 2015-02-03, 19:09

Witam szanownych kolegów (i koleżanki)
Ostatnio zauważyłem, że dwukrotnie zapalił mi Check Engine, w jednym przypadku zaczęły falować obroty na biegu jałowym a w drugim (który wydarzył sie kilka dni później czyli dzisiaj) żadnych objawów. W obu przypadkach błąd zapalił się przy mocniejszym depnięciu i (jak zauważyłem) nierówności na drodze (nie wiem czy to ma związek). Nie mnie jednak po wyłączeniu silnika i włączeniu, wszystko ok check się nie zapala i wsio działa jak powinno. Dzisiaj próbowałem zmusić autko do wymigania mi błędu i mimo zwarcia kostki, Check ani mrugnie - jakby wogóle błędów nie było. Stąd też moje pytanie - jak długo komputer pamięta błąd??
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi cóż to może być.

nadola
Forumowicz

Re: Check engine pytanie i problem

przez nadola » 2015-02-03, 20:58

Błędy kasują się po około 2s. po zaniku napięcia zasilania.
Jak nie masz zapamiętanych błędów, znaczy że komputer zgłosił problem z nim związany. Zazwyczaj przyczyna takiego zachowania tkwi w nieprawidłowym zasilaniu komputera.
Mocniejsze deptanie jak również nierówności mocniej bujają silnikiem, a tam zlokalizowana jest masa komputera. Jak jest zabrudzona, albo niedokręcona to może powodować takie objawy jak opisałeś.
Masa przykręcona jest do obudowy termostatu. Odkręć ją, przeczyść, powinno pomóc.

maqui
Forumowicz

przez maqui » 2015-02-03, 22:03

Ok dałem d.... przy motskowaniu - zapomniałem o imobilizerze. Teraz już wymigał mi błąd - nr. 22. Pytanie co dalej - jak pisałem problem pojawił sie 2 krotnie przy mocniejszym depnięciu. Kostka? Jeździć dalej czy lepiej nie?

maqui
Forumowicz

przez maqui » 2015-02-03, 22:35

Ok sprawdziłem poziom oleju bo wyczytałem że V-tec nie działa lub źle działa jak jest niski poziom - faktycznie był niski. Przedmuchałem też wtyczki od zaworu Vtec'a. I w sumie tyle mogę zrobić po ciemnicy. W necie znalazłem info że kolesiowi przy błędzie 22 silnik nie wkręcał się powyżej 6500. Mi się wkręca ale wywala błąd. Rzadko aż tak cisne więc na razie dwa raz mi się zdarzyło na "jedynce" i "dwójce".

Ok. drobna korekta - zauważyłem pocenie się pomiędzy zaworem a blokiem silnika. Zamówiłem już uszczelkę tak w razie "W"