roznice w skrzyni

Sauron
Forumowicz

roznice w skrzyni

przez Sauron » 2007-09-06, 22:54

a wiec tak od czego tu zczac mój problem jest dosyc interesujacy a zarazem juz wkórwia.... otóz mam silnika Z5 padł mi synchronizator na 2 i 3 wiadomo jak to jest !! po rozmysleniach doszłem do wniosku ze kupie nowa skrzynie z tego co mi potem wiadoono to ze były 2 skrzynie L3 i (F20) tego niee jestem pewien!! gosc z forum sprzedał mi skrzynie do z5 z tego co mówił niestety rózni sie od mojej!! gdyz jest tam sprzegło 200mm i frez 21 zeb a moja miała 210 i 20 zeb. to jest pikus bo koło zamachowe które miałem było wieksze do docisku wiec kupiłem nower podeszło od concerto jak by tego było mało to lewa póloś która miałem 28 niee weszła w skrzynie !! za to w skrzyni z lewej strony był kielich i wszystko spasowało co do lewej strony szukam i sukam pólosi o srednicy 26 która wchodzi w skrzynie i ma podpore potem jest przegub wewnetrzny pólos i przegub zewnetrzny i niee moge jej dostac !! goscie z wielicaru powiedzieli mi ze takiej pólosi niee dostane i sprzedali mi pólos od civic gdzie zamiast pólosi wchodzacej do skrzyni jest przegub a po czym jest długa półoś i przegub zewnetrzny!! gosc mi powiedził ze w crxach były produkowane tylko skrznie L3 i dlatego mam takie problemy!! co najlepsze jak by tego było mało to przegub zewnetrzny który był na zewnatrz z civic jego frez nie podszedł w piaste ( był za mały wgo piasty ) i mam wielki dylemat ci którzy teraz to czytaja i maja inna skrzynie niz L3 prosze o pomoc czy faktycznie przy mojej obecnej skrzyni która mam a jest ona bodajze f20 pólos od strony kierowcy faktycznie jest bez podpory i czy ktos na czyms takim jezdzi i jest wszystko ok juz zrozpaczony doszłem razem z moim mechanikiem ze lepiej bedzie uciac fragment mojej starej pólosi i tej co kupiłem od civic pospawac moomatem a puki co wytoczyc 2 tulejki i na wzmocnienie tez jej pospawac zeby niee poszła pól os!! czekam na odp. boo zaczyna mnie to powoli denerwowac z góry dzieki !!

[ Dodano: 2007-09-06, 22:55 ]
i dodajac jeszcze żałuje ze nie zrobiłem swojej skrzyni tylko kupiłme inna bo owiele taniej by mnie wyszło taka mała przestroga dla innych :)

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2007-09-07, 16:42

ojojoj!tez tak mialem jak skladalem moja ballade!dostalem wszystko w proszku i nie kompletne,kupilem jakies graty tu z forum ale nie podeszly i leza w garazu,jak chcesz to mozesz oblukac i jak cos spasuje to sobie wezmiesz :ok: ,tyle ze to jest u moich starych na wsi,55km od kraka!
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2007-09-07, 20:48

Obojetnie czy A9 czy Z5, różnią się przed i po lifcie średnicą sprzęgła i ilością zębów. Jak kupisz od dobrego rocznika powinno pasować. Kupno skrzyni to kilka stówek, robota zależnie co zmieniasz ale wychodzi drożej. Co droższe to lepsze, wiadomo, ale droższe :) Nowa skrzynia byłaby zajebista tylko że kosztuje 12000 :D Ja na przykład wolę w mojej powymieniać synchro zwłaszcza że chodzi mi lepiej niż jakakolwiek używka ale jak ktoś ma paścia to można kupować inną używkę a nuż się uda i będzie lepsza.
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-09-07, 20:54

sorki ze zapytam w nieswoim temacie, ale nowego nie ma sensu zakladac - ile kosztuja synchro do 2 i 3 biegu, sypie mi sie to i trzeba cos dzialac....

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2007-09-07, 23:09

rafisz napisał(a):sorki ze zapytam w nieswoim temacie, ale nowego nie ma sensu zakladac - ile kosztuja synchro do 2 i 3 biegu, sypie mi sie to i trzeba cos dzialac....

teraz bym tak zrobił!!

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2007-09-08, 01:27

Sauron napisał(a):teraz bym tak zrobił!!

ja ci wierze....po twoich przejsciach...
ale prosze podajcie ceny tych synchronizatorow jak ktos zmienial, poprostu chce wiedziec jaka kase musze na to wylozyc po wyplacie....
pozdro

slawokob
Forumowicz

przez slawokob » 2007-09-09, 02:52

hej, wiem na 98% jak w miare prosty sposob rozwiazac twoj problem, leza u mnie wlasnie dwie takie skrzynie robie sobie z nich hybryde, musze jeszcze jutro pare rzeczy sprawdzic I pomiezyc zeby przedstawic ci konkrety. mam nadzieje ze pomoge, wstepnie powiem ci tylko tyle zebys zadnych przeglubow nie ruszal, spawal itd. jak cos to sie odezwij na slawokob@o2.pl

[ Dodano: 2007-09-09, 02:54 ]
napisz czy obie skrzynie masz juz rozebrane czy jedna w calosci jeszcze w hani spoczywa

Sauron
Forumowicz

przez Sauron » 2007-09-09, 14:04

po problemie mam ju zpolosie tylko muze sprawdzic czy przegub zewnetrzny mi w piaste wejdzie :) jak niee to musze cos pokombinowac

slawokob
Forumowicz

przez slawokob » 2007-09-09, 16:13

to spoko ze ogarnoles
pozostaje teraz cieszyc sie nowa skrzynia

P.S. zwroc uwage czy po tej zamianie przypadkiem autko nie bezie gorzej sie wkrecalo-beda dluzsze biegi