Pedał sprzęgła ciężko chodzi

Krychu
Forumowicz

przez Krychu » 2008-05-22, 16:56

na serio te pokretlo ma jakis tam wplyw na 'ciezkosc chodzenia pedala', ja po kupnie mialem fest ciezko chodzacy, jak sie tym pokrecilo to jest troche lzej :rotfl:
Jedzie tir, a w środku świr.

dymek1988
Forumowicz

przez dymek1988 » 2008-05-24, 00:04

Walter napisał(a):Wyjaśnij mi to.

i ja sie przylacze bo ja krecilem ile wlezie tym i NIC nie pomoglo tylko pedal wpadal fakt bylo lekko jak cholera ale sprzeglo nie trzymalo i pedal ledwo wracal :rotfl2: u mnie to pewnie wina linki bedzie :rotfl:
..::Dymek1988 ::..
ED9 B16A2

Virus12 jest ciągle z nami i się śmieje :x

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2008-05-25, 16:06

tak skoro nieodbija to wina linki zatartej już.
Jeśli chodzi o wyjaśnienie to:
Jeżeli sprzegło ci łapie dopiero przy końcu to bedzie cieżej chodziło i szybciej sie zajedzie. Niewiem jak ci to mam wyjaśnić, ale wiem że tak jest bo u siebie i u innych ustawiałem i każdy zadowolony.
odkręć tak aby ta dzwignia lekko miałą luzy góra dół, jeżeli to nie pomoże to nasmarój linke.
Obrazek

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2008-06-01, 12:17

Czyli zgodzisz się ze kręcenie tą nakrętką nic nie da w przypadku dobrze ustawionego sprzęgła (jak normalnie łapie i odpuszcza), bo dyskusja że jak będzie słabo łapać to coś sie zmieni jest bzdurą.

Mariusz90r
Forumowicz

przez Mariusz90r » 2008-06-03, 15:23

Miałem dokładnie tak samo z moją Hondą. Żeby wcisnąć sprzęgło trzeba się było zapierać o fotel, przyczyną było chyba to że auto stało ponad 3miesiące bez ruchu - bo nie miało hamulców ;) Potem auto zaczęło jeździć i po jakimś 1000km wszystko wróciło do normy i sprzęgło chodzi już leciutko - więc może spróbuj to po prostu wyjeździć :)
Była Honda CRX ED9
Jest Audi A4 1.8T :)

adriansurf
Forumowicz

przez adriansurf » 2008-09-25, 21:31

mam podobny problem- po wymianie linki na nową ( stara pękła) ponadto złamał się jeden element w mechanizmie dźwigni pod pedałami, po naprawie dalej chodzi bardzo ciężko, a sprzęgło mam ustwione tak że łapie praktycznie pod koniec, z koleji żeby wbic bieg to musze je bardzo mocno wycisnąc, jak poluzuje linke to wcale nie wbije biegu i jest lipa! robiłem swapa z D16Z5 na taki sam silnik wraz ze skrzynią, mam dalej ten sam problem co przed wymianą silnika, wnioskuję więc że to nie jest wina sprzęgła czy tej dźwigni która została już naprawiona tylk wina samej linki. może linki się troche różniły w poszczególnych rocznikach aut?? albo poprostu złej jakości??

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-09-25, 23:19

linka napewno jest dobra, zreszta sprawdzic ja czy luzno chodzi to jest 5 min, odepiasz tylko z tej dzwigni przy skrzyni i sprawdzasz, moim zdaniem jest to w 99% zapieczony ten pret ktory wypycha widelki z lozyskiem oporowym- juz 2 razy tak mialem ze sprzeglo ciezko chodzilo przez to, druga sprawa to moze byc juz wychodzony docisk i widelki
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

synek
Forumowicz

przez synek » 2008-09-26, 07:45

u mnie ciezko chodzilo to przesmarowalem linke ale olej chyba wyciekl :nieok: i znowu troche ciezej :blee: ale to do przyzwyczajenia :D

S.E.O.
Forumowicz

przez S.E.O. » 2008-09-26, 23:15

A ja dodam od siebie żeby montować linki ORYGINALNE ASO:)
Jakiś czas temu poszła mi linka sprzęgła, kupiłem w inter cars zaminnik za 85zł.
Po zamontowaniu tak ciężko chodziło że nie dało sie jeździć. Przesmarowałem całą linke olejem za pomocą strzykawki. Sprzęgło chodziło troche lżej.... stwierdziłem pojeżdze 1000 km i sie ułoży. Po przejechaniu 1000km było lepiej , lecz nadal LIPA.

Wkurzyłem sie i kupiłem Używke ORYGINAŁ do CRX za 35zł w naprawde dobrym stanie. Przesmarowałem, założyłem........ i...... sprzęgło chodzi tak lekko jak by miało wspomaganie hydrauliczne:D Poważnie.... Nie czuć wogule że sie wciska pedał.

Także polecam oryginalne linki.... chciażby używki....

atom1
Moderator

przez atom1 » 2008-09-26, 23:22

i teraz mi powiedz w czym taka cudowna orginalna linka jest lepsiejsza? przeciez to tylko pancerz i linka w oplocie czy jak to nazwac;) teflon chyba tez tam jest:).. no ale niech tam! lepiej dac 35 niz 85 to jest racja, a chinczyk napewno takimi linkami ogrodzil sobie juz cale podworze
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

S.E.O.
Forumowicz

przez S.E.O. » 2008-09-26, 23:47

Atom1 :) Porównaj sobie Oryginalną linke z zaminnikiem z intercarsu:) Wtedy bedziesz wiedział w czym tkwi różnica. Przede wszystkim zamiennik jest dłuższy około 2cm, cały pancerz jest gumowy, a oryginalnej masz kawałek metalu - w miejscu gdzie wciskasz linke do karoserji - i przez to że jest ten metal w oryginalnej to ta linka sie lepiej układa. Ponadto w oryginalnej masz "ogranicznik" w miejscu gdzie wkładasz linke z zaczep koło pokrywy zaworów. Ogranicznik ten jest po to by pancerz linki nie jeździł do przodu i do tyłu w tym zaczepie. I wogule ORYGINALNA linka jest precyzyjniej wykonana i jest po prostu lepsza.

Szkoda że nie zrobiłem zdjęc:) A wyciągać mi sie juz nie chce. Ale moge zrobić zdjecie linki z intercarsu i sobie porównacie z Waszymi oryginalnymi :) chyba że macie już zaminnik włożony hehe

Atom1 - mi też sie wydawało "w czym oryginala linka jest lepsiejsza"?
Przekonałem sie dopiero na własnej skórze ze jednak JEST LEPSZA.
Przecież nie wymyślam jakiś bajek ...... chyba ze ten zaminnik był jakiś nieudany.
Dodam jeszcze że nieoryginalna linka chodzi ładnie i płynnie jak sie nią bawimy przed montażem. Wydaje sie że wszystko jest okej. Dopiero po zamontowaniu okazuje sie że .... PEDAŁ CHODZI CIĘŻKO, PEDAŁ SIE PRZYCINA PRZY ODPUSZCZANIU NOGI ZE SPRZĘGŁA. Po zmianie na ORYGINAŁ, problem ZNIKŁ w 100%.
A wszyscy straszyli że sprzęgło bede miał do roboty. A tu sie okazało że LINKA LINKA i jeszcze raz LINKA:)

Pozdrawiam:)

tomato21
Forumowicz

przez tomato21 » 2008-10-20, 08:45

Witam, odgrzeje trochę kotleta i wtrącę swoje trzy grosze...
Otóż kupiłem linkę sprzęgła, niby oryginalna japońska firmy Yazuka. Powodem wymiany starej linki oryginalnej był obdarty teflon z żyłki i zacinała się przy puszczaniu sprzęgła.
Moje spostrzeżenia na temat "nowej" linki:
1. Żyłka nie jest w oplocie teflonowym.
2. Problem z prawidłowym wyregulowaniem sprzęgła (wg. manual linka powinna być ustawiona w taki sposób, że w stanie spoczynku dźwignia powinna mieć kilka mm luzu, na starej lince tak miałem ustawione sprzęgło i nie było problemu z wrzucaniem biegów, nic nie zgrzytało) linka musi być sporo podciągnięta bo innaczej biegi zgrzytają lub w ogóle nie wchodzą, i mam takie wrażenie że linka się wyciąga lub pancerz się ściska.
3. Po przejechaniu 280 km chyba trzeba znowu podciągnąć linkę i już zaczyna skrzypieć i się zacinać przy odpuszczaniu.

Wnioski
Zaopatrzę się w oryginalna używaną linkę bo te zamienniki to są o pupę rozbić, przynajmniej ta moja :nieok:

pozdr
The POWER of CRX :)

S.E.O.
Forumowicz

przez S.E.O. » 2008-10-20, 17:52

No i właśnie o to chodzi...... pamietajcie ludziska:) JAK KUPOWAĆ LINKE TO ORYGINAŁ:)
chociażby używaną:)

adriansurf
Forumowicz

przez adriansurf » 2008-11-27, 13:29

No i problem z ciężko chodzącym sprzęgłem rozwiązany , okazało się że poprostu nowa linka którą kupiłem okazała się kiepskiej jakości i chodziła ciężko w pancerzu pod obciążeniem, wymieniłem na używaną z innego Rexa i po problemie

[ Dodano: 2008-11-27, 12:35 ]
dzięki za pomoc

Poprzednia strona