OLEJ w skrzyni biegow

wiecznygosc
Forumowicz

OLEJ w skrzyni biegow

przez wiecznygosc » 2007-08-08, 20:15

Na wstepie prosze by mnie nie rozszarpano za to, ze temat byl walkowany milion razy , ale search jakos mi nie wyrzuca tego co bym chcial oraz chcialbym sie upewnic na 100%

Uzytkownik tutaj forum Tencio sprzedaje oleje wlasnie motula , a jak chcialbym sie u niego zaopatrzyc - nim to zrobie pytanie ktrotkie i zwiezle...

Jaki dokladnie typ oleju motula oraz ile litrow (ml) do del sola VTi ( b16a2) - z gory dzieki za odpowiedz i jeszcze raz prosze o wyrozumialosc oraz brak docinkow w stylu "bylo , uzyj searcha , jestes debil itd..."

pzd :)

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-08-08, 20:25

motul 6100 10w40. - jesli chcesz do silnika to kup 5 l baniak :) - sam mam teraz taki wlany wiec polecam.

W temacie napisales jednak ze szukasz do skrzyni - jesli tak to kup MTF - wchodzi chyba 2,2l albo coś koło tego ... To jedyny słuszny olej do skrzyń - kupisz w ASO . -tez niedawno włalem :)

wiecznygosc
Forumowicz

hmm

przez wiecznygosc » 2007-08-08, 22:22

DZieki Dr. za tipsa , ale MTF - to nazwa jakas czy typ ?- a jesli nazwa to jakie sa parametry - czy olej do skrzyni nie ma parametrow?. Poprosze o fachowa i wyczerpujaca odpowiedz :razz:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-08-08, 22:37

forum/viewtopic.php?t=17575

To olej dedykowany przez hondę i najlepsze co możesz wlać. Dostepne tylko w aso wlasciwie
Co do ilosci to niech ktos inny sie wypowie jak to jest bo u mnie lali prosto z dużej bańki i nie mierzyli

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-08-08, 22:50

heh - Dr dzieki za linka do FAQ - gdzie niejaki Malcolm - zwany dalej adminem opisal co i jak , jutro pojade do ASO i dam sie oskubac - ale ponoc warto. DZieki
ale i tak nie klikne na pomogl :razz:

tencio
Forumowicz

przez tencio » 2007-08-09, 15:32

pomimo tego ze mam w ofercie pleje przekladniowe to do hondy zawsze bede polecal MTF'a! co do reszty twoich pytan , to zapraszam na gg, lub maila tencio@o2.pl
podaj mi przebieg, typ oleju na jakim silnik jezdzil do tej pory, jaki mial apetyt na olej. cos na bank ci dobiore by bylo ok.
zapraszam
MOTUL- pelna oferta plejow i innych plynow do twojego auta!!! patrz tutaj:
forum/viewtopic.php?t=29638

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-08-09, 19:32

DZisiaj w ASO kupilem 2,5 l MTF - teraz pytanie - skad moge miec pewnosc ze wlali mi mtf a nie olej do frytek? - przyszedlem , mowie co chce kupic, kolo ok - ale "nie mam do czego nalac" - ale cos wykombinuja - bo nalewaja z beczki , poszedl wiec gdzies w piz*u , potem patrze jak w oddali ktos plucze kanister po plynie do chlodnic - mam nadzieje ze resztki wody , ktore w nim zostaly nie zaszkodza olejowi - potem jakis Zdzisiek poszedl w glab serwisu - tam pogadal z Jozkiem , ktory Henia poprosil o pomoc i po 15 minutach zjawili sie z rzekomo 2,5 litra mtf. Cena 70 zł litr - skasowali mnie 170 zl i teraz pytanie o podmiot a raczej przedmiot- jak moge sprawdzic czy to MTF ??? boje sie, ze przeciez na zapleczu smialo mogli nalac mi jakis stary olej - lub nawet nowy ale tani olej zamiast MTF, cala obsluga wygladala na podejrzana ze sprzedawca na czele.

MAm nadzieje ze nie zamienie siekierki na kijek - i wymiana tego ustrojstwa nie skonczy sie uszkodzeniem skrzyni.

ps Tencio - w srodku jest tam mobil - i wleje go przy przegladzie znowu - bo koles ktory mi robi auto - tym dysponuje - ale dzieki za oferte. ;)

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-08-09, 19:38

pisało ci tam we FAQ , zeby zabrac pojemnik bo oni rozlewaja z beczki. Mysle ze nalali ci dobry olej, ale nie znam tego aso wiec ci nie powiem.. Trzeba ufać ludziom :) mogles też isc za kolesiem i zobaczyc z czego nalewa... ta ich beczułka jest podpisana i mysle ze nie robią z tym wałów

wiecznygosc
Forumowicz

przez wiecznygosc » 2007-08-09, 19:52

Ciezko by bylo z nimi isc bo to gdzies gleboko po budynkach pelno aut itd... ja prosto z pracy - wiec ubrany w garniak - jeszcze bym sie ubrudzil :rotfl2: , dlatego tez nie mialem baniaka - natomiast nie o tym chcialem napisac - nasuwa mi sie pewna refleksja - zauwazylem ze ci pracownicy ASO - czyli "elita" 8) mechanikow hondy - to jakies dzieci i jeden koles co wygladal na sprzedawce dywanow. Zaden z nich z twarzy nie wygladal na takiego co wie co tam robi. A mowiac dzieci mam na mysli chlopakow po 18 , 19 lat - nikt mi nie powie ze to sa fachowcy - bo sa na to za mlodzi. Wydawaloby sie ze oddajac autko do aso t obedzie super fachowa i kompleksowa obsluga - ale szczerze jakbym mial honde nowa legend czy s2000 - czyli fure troche wiecej warta - to nigdy bym im auta nie zostawil.
Moze przesadzam - ale mam takie odczucie po tej wizycie w ASO.

ps chcialem pozdrowic mame , tate i siostry - oraz moja Ole - ktora tego i tak nie przeczyta ;)

ps2 Dr - jeszcze raz dzieki za opieke mentalna w moim case`ie

ps3 - xbox 360 i tak lepszy :razz:

Dr_
Forumowicz

przez Dr_ » 2007-08-09, 19:59

bo są różne ASO ;) w jednych pracują bardziej rozgarnięci ludzie a w innych mniej. Musiałbyś popytać ludzi z okolicy gdzie jest najlepiej. Może ci z obsługi klienta nie robią na serwisie.. Doświadczenie jednak to podstawa :ok:

yooo